Πολιτική|21.10.2021 07:21

ΚΙΝΑΛ: Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρνει(;) την… αλλαγή στη μάχη για την ηγεσία

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την ολική επαναφορά επιχειρεί ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επιβεβαίωσε τα… προγνωστικά και πλέον θέτει τον εαυτό του ενώπιον των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής.

Μεγάλο φαβορί

Αυτομάτως, πλέον, καθίσταται το μεγάλο φαβορί στην «πράσινη» εσωκομματική μάχη απέναντι – όμως – σε άγνωστο αριθμό υποψηφίων. Θα είναι πέντε ή λιγότεροι, δεδομένου ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου έχει διαμηνύσει πως θα επανεξετάσει τη στάση του στην περίπτωση που κατέθετε υποψηφιότητα ο πρώην πρωθυπουργός.

Το μόνο δεδομένο ότι είναι τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης (που θα είναι και οι βασικοί του αντίπαλοι) δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, ενώ τον ίδιο δρόμο υποστηρίζουν ότι θα… διαβούν και οι άλλοι τρεις. Παύλος Χρηστίδης, Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Γερουλάνος δημοσίως τονίζουν ότι θα παραμείνουν στην κούρσα για την ηγεσία, αλλά κανείς στη Χαριλάου Τρικούπη δεν βάζει το χέρι του ότι στις 12 Δεκεμβρίου τα ψηφοδέλτια θα είναι έξι. Πιθανότατα μάλλον θα είναι λιγότερα…

Σε κάθε περίπτωση το βάρος όλων των υποψηφίων, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις, στρέφεται στον προεκλογικό αγώνα. Το βασικό ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν είναι ποια είναι η επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής. Θα στρίψει προς τα αριστερά, προς το κέντρο ή προς τα δεξιά. Αυτό επί της ουσίας είναι και το διακύβευμα καθώς ως τρίτο κόμμα καθίσταται αυτομάτως ρυθμιστής, δεδομένου ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική. Προφανώς, βέβαια, κανείς εκ των υποψηφίων δεν επιθυμεί μονοψήφια ποσοστά -όλοι επιθυμούν το ΚΙΝΑΛ να καταστεί εκ νέου κόμμα εξουσίας, εντούτοις όπως παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις, αυτό απαιτεί χρόνο. «Πρέπει να μας εμπιστευτεί ξανά ο παραδοσιακός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, που τώρα βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ», λένε χαρακτηριστικά έμπειρα στελέχη.

Εξ ου κιόλας ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποίησε τη λέξη «αλλαγή», η οποία είναι συνυφασμένη με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Να θυμίσουμε ότι το ο σύνθημα της «Αλλαγής», διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Ανδρέα Παπανδρέου, επτά χρόνια πριν από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, όταν ακόμη ήταν στην Ενωση Κέντρου. Το «Έθνος», μάλιστα στις 10 Φεβρουαρίου 1967 στο ιστορικό του, τότε, πρωτοσέλιδο σημείωνε ότι «Ο Ανδρέας Παπανδρέου κηρύσσει τη μεγάλη αλλαγή», που επί της ουσίας σήμαινε την προσπάθεια προόδου της χώρας. «Χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή. Για τους πολίτες και τη χώρα. Για αυτό η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη χρειάζεται να ξαναγίνει μεγάλη», σημείωσε αρκετά χρόνια αργότερα ο Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας να συνδέσει το παρελθόν του κόμματος με το σήμερα. Ένα σήμερα που, προφανώς, είναι διαφορετικό όπως υπογραμμίζουν έμπειρα «πράσινα» στελέχη, τα οποία όμως αισιοδοξούν ότι η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού ίσως αποτελέσει την «σπίθα» για την ολική επαναφορά όχι του ίδιου μόνο (μετά την άκαρπη προσπάθεια του ΚΙΔΗΣΟ) αλλά συνολικά του ΠΑΣΟΚ…

Όλες οι ειδήσεις

Γιώργος Παπανδρέου για πρόεδρος ΚΙΝΑΛ: Χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή

«Φώναζε βοήθεια» - Η οικογενειακή τραγωδία πίσω από τη δολοφονία στο Αιγάλεω

Δακτύλιος 2021 στην Αθήνα: Όσα αλλάζουν από 25 Οκτωβρίου - Όλο το ΦΕΚ

Τουρκία: Ο Ερντογάν αύξησε μόνος του τον μισθό του

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ταφόπλακα από Ελεγκτικό Συνέδριο για τα δώρα

Ανδρέας ΛοβέρδοςΓιώργος ΠαπανδρέουΚΙΝΑΛΚίνημα Αλλαγής