Πολιτική|27.10.2021 07:12

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σαφάρι» τριών εβδομάδων για εθνικά, επενδύσεις και κλίμα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε ένα μαραθώνιο επαφών επιδίδεται η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί πέντε ταξίδια σε τρεις εβδομάδες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει «ραντεβού» για τα εθνικά θέματα, συναντήσεις με οικονομικό άρωμα αλλά και επαφές με επίκεντρο το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης.

Το μπαράζ των συναντήσεων ξεκίνησε από τη  Σαουδική Αραβία,  όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ένα διήμερο κύκλο επαφών με διευρυμένη ατζέντα. Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα του πρωθυπουργού αναπροσαρμόστηκε και δεν θα μεταβεί στα Δωδεκάνησα , προκειμένου να παραστεί σήμερα  στην κηδεία της Φώφης Γεννήματα.

Στο «μέτωπο» της οικονομίας η κυβέρνηση   εστιάζει στα θετικά μηνύματα από το πεδίο της ανάπτυξης για την  προσέλκυση  επενδύσεων. «Βρισκόμαστε  στην αρχή ενός νέου κύκλου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης , μιλώντας από το Ριάντ για ανάπτυξη άνω του 6%. Παράλληλα επανέλαβε εκ νέου πως κάλπες θα στηθούν το 2023, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας στην επενδυτική κοινότητα.

Σε συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας συμφωνήθηκε η θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το πρώτο εξάμηνο του 2022 . Η δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού εξετάστηκε και στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Κ.  Μητσοτάκης  με τον πρίγκιπα διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα.

Ψηλά στην ατζέντα είναι  και το ενεργειακό «κομμάτι» , με την κυβέρνηση  να τονίζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει  κόμβο περιφερειακής συνεργασίας για την πράσινη ενέργεια αλλά και βασικό παράγοντα στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. 

Παράλληλa η Αθήνα αξιοποιεί αυτόν τον διπλωματικό μαραθώνιο για να  τονίσει τον αποσταθεροποιητικό και αντιπαραγωγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή . «Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο αλλά δεν θα εκφοβιστούμε και δεν θα δεχτούμε να παραβιαστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος σημείωσε πως «έχουμε χαράξει τις γραμμές μας πολύ ξεκάθαρα».

Η άφιξη Μέρκελ

Μια αποχαιρετιστήρια επίσκεψη πραγματοποιεί στην Αθήνα η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και αυτό θα αποτελέσει μια ευκαιρία για έναν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων. Η Καγκελάριος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αύριο είναι προγραμματισμένο δείπνο.

Κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και η οικονομική συνεργασία, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου. Επίσης την Παρασκευή η Καγκελάριος θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ θα συναντήσει και νέους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Να σημειωθεί πως στο Βερολίνο είναι στην τελική ευθεία οι διεργασίες για τον σχηματισμό πριν από τα Χριστούγεννα της νέας κυβέρνησης «Φανάρι», με τη συμμετοχή σοσιαλδημοκρατών, πράσινων και φιλελεύθερων. Επομένως η επίσκεψη με την Αν. Μέρκελ στην Αθήνα - λίγο πριν αποχωρήσει από την Καγκελαρία - αποτελεί ευκαιρία και για μια … αναδρομή στις σχέσεις των δύο χωρών και κατά την μνημονιακή περίοδο.

Τα επόμενα ταξίδια Μητσοτάκη

Η κλιματική κρίση και ο φιλόδοξος στόχος της πράσινης μετάβασης θα βρεθεί στο επίκεντρο των εργασιών της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιµατική Αλλαγή (COP26), που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη. Ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στις κινήσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η Ευρώπη φιλοδοξεί να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Μάλιστα έχει μπει και ένας ενδιάμεσος φιλόδοξος στόχος, με μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030.

Επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι το Παρίσι, όπου θα παρευρεθεί στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, που διοργανώνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως η Ελλάδα θα είναι παρούσα στη συγκεκριμένη διάσκεψη, καθώς στο παρελθόν δεν είχε υπάρξει ανάλογη πρόσκληση.

Η Αθήνα έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να αποσυρθούν οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη και η χώρα να προχωρήσει ομαλά στις προγραμματισμένες εκλογές του Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως έντονο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα δείχνει και η Άγκυρα, που εμμένει στο παράνομο Τούρκο- λιβυκό μνημόνιο σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το επόμενο ραντεβού Μητσοτάκη θα είναι στις  16 Νοεμβρίου  στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασίλειου Μπόρις Τζόνσον (υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν διμερή συμφωνία). Η επίσκεψη στη   βρετανική πρωτεύουσα θα έχει και οικονομικό άρωμα, καθώς ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με επενδυτές. Ο κύκλος των ταξιδιών ολοκληρώνεται στο Ρότερνταµ, όπου θα διεξαχθεί το ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: «Έκρηξη» στα κρούσματα όπως προ lockdown πέρυσι - Ο παράγοντας γρίπη

Τουρκία: «Μήνυμα στην Αθήνα» με «εκπαιδευτική πτήση» τουρκικών F-16 στο Αιγαίο

Τζανακόπουλος στο σπίτι του θύματος στον Ασπρόπυργο: Ζητά δικαιοσύνη για το Πέραμα

Κιλιτσντάρογλου για 10 πρέσβεις: Η Τουρκία δεν ξανάζησε τέτοιο ρεζιλίκι

Σχολική κάρτα covid: Από 1 Νοεμβρίου στο edupass.gov.gr για μαθητές σε δημόσια σχολεία

ταξίδιΛονδίνοΣαουδική ΑραβίαΆνγκελα ΜέρκελΚυριάκος Μητσοτάκης