Πολιτική|02.11.2021 07:05

Νέα μέτρα: Οι σκέψεις της κυβέρνησης μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού

Newsroom

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Φουντώνει η πανδημία  και μάλιστα χθες υπήρξε  αρνητικό «ρεκόρ» κρουσμάτων κορονοϊού, με αποτέλεσμα ένα μπαράζ κυβερνητικών συσκέψεων για να κλειδώσουν τα νέα μέτρα. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί σήμερα Τρίτη 2 Νοεμβρίου- με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Γκλασκώβη-  στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ «μαραθώνιος» συνεδριάσεων έγινε χθες (μάλιστα υπήρξε συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα). Υπενθυμίζεται  πως την Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εισηγηθεί μέτρα για να τιθασευθεί η πορεία των κρουσμάτων.

«Όχι» σε καθολικό lockdown

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κλείνει οποιαδήποτε συζήτηση για καθολικό lockdown, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων  μέτρων. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν θα μπουν πρόσθετοι περιορισμοί σε πολίτες που έχουν κάνει  το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία».

Πάντως σε αυτή τη χρονική στιγμή  δεν προκρίνεται η  επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, με το επιχείρημα πως ανάλογο μέτρο στον ιδιωτικό τομέα δεν εφαρμόζεται πουθενά. Όσον αφορά στο  δημόσιο τομέα επισημαίνεται πως σε μια σειρά κρίσιμων κλάδων υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στην εμβολιαστική προσπάθεια. Για  παράδειγμα τα ποσοστά είναι στο 90% για τους υγειονομικούς , στο 83% για τους εκπαιδευτικούς, στο 70% στα σώματα ασφαλείας κ.α.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έδωσε ένα στίγμα των επόμενων κινήσεων, σημειώνοντας πως «συνεχώς  εξετάζουμε μέτρα. Όπως σας είπα και προηγουμένως, βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή του πλαισίου που ήδη υπάρχει». Προσέθεσε δε πως «εξετάζουμε αναγκαίες προσαρμογές στο πλαίσιο αυτό, με βάση την ένταση της πανδημίας. Οι προσαρμογές αυτές δεν μπορεί παρά να αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους».

Το «κουαρτέτο» των μέτρων

Σε τέσσερα επίπεδα θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες :

1.Εντατικοποίηση της προσπάθειας για αύξηση για ποσοστού των εμβολιασμών, το οποίο υπολείπεται  του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία με μία δόση έχει εμβολιαστεί το 72,9% του ενήλικου πληθυσμού, όταν ο  αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 80,2%.

Στην προσπάθεια αυτή θα  «επιστρατευθεί» και η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις σε επίπεδο νομών. Για παράδειγμα η Βόρεια Ελλάδα έχει σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης με αποτέλεσμα και μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι  ηλικιωμένοι , καθώς το 20% όσων είναι άνω των 80 ετών δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Παράλληλα βαρύτητα θα δοθεί στο να κάνουν και την τρίτη δόση πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν πάνω από έξι μήνες από τότε που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.

2.Αυστηροποίηση των ελέγχων  για  την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, κυρίως στην εστίαση και την διασκέδαση. Για παράδειγμα θα υπάρξει «σαφάρι» ελέγχων για να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας. Επίσης έλεγχοι αναμένεται να γίνουν  προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανοιχτοί χώροι - στους οποίους κάθονται και ανεμβολίαστοι- με πρόχειρες κατασκευές  έχουν κλείσει τελείως.

3.Περαιτέρω μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Το βασικό σενάριο προβλέπει την αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test σε δύο ή και σε τρία για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Επίσης έχει ανοίξει η συζήτηση - χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί αποφάσεις- για περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου στους μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης (μικρότερος αριθμός σε κάθε τραπέζι, ωράριο λειτουργίας, προϋποθέσεις εισόδου σε κινηματογράφους και θέατρα κ.α.)

4.Ενίσχυση του συστήματος υγείας, που το επόμενο διάστημα αναμένεται να δεχθεί μεγαλύτερη πίεση. Στο πλαίσιο αυτό θα θεσπιστούν περαιτέρω κίνητρα  για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Επίσης εξετάζεται  η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα. Στο τραπέζι είναι και η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές σε περιοχές με ιδιαιτέρως επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Η πολιτική σύγκρουση

Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων επιταχύνει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, με την κυβέρνηση να καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις.  Δεδομένο είναι πως πρόκειται για ένα κρίσιμο «σταυροδρόμι» , καθώς αν δεν αναστραφεί η κατάσταση ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.

Όπως ήδη αναφέρθηκε στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κάνουν οποιαδήποτε συζήτηση για κλείσιμο της οικονομικής «ζωής». Από εκεί και πέρα εξετάζονται συγκεκριμένα μέτρα για τους ανεμβολίαστους,  τα οποία μάλιστα αναμένεται  να «τρέξουν» σε δόσεις ανάλογα και με την πίεση στο σύστημα υγείας. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση πως δεν παίρνει δραστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, επειδή σε ένα βαθμό πρόκειται  για ένα δεξιό κοινό με το οποίο δεν θέλει να έρθει σε μετωπική ρήξη.

Από την κυβερνητική πλευρά αυτό που επισημαίνεται  είναι πως αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών, ώστε στη συνέχεια να ανακοινωθεί το σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα.

lockdownΚορονοϊόςνέα μέτρακρούσματαπανδημίακυβέρνησηεστίασηΜέγαρο Μαξίμου