Τα 4+1 διλήμματα για την κυβέρνηση μετά το «Ναι» στις Πρέσπες
Βούλα ΚεχαγιάΤη δυναμική που έχουν δηµιουργήσει γύρω από την κυβέρνηση οι δύο κρίσιµες ψηφοφορίες για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης και τη Συµφωνία των Πρεσπών προτίθεται να αξιοποιήσει το επόµενο διάστηµα το Μέγαρο Μαξίµου.
Στην κυβέρνηση πήραν βαθιά ανάσα µετά και τη θετική έκβαση της ψηφοφορίας για την κύρωση της Συµφωνίας, εκτιµώντας ότι ολοκληρώνεται µε επιτυχία ένα κεφάλαιο το οποίο -ανεξαρτήτως των διαφορετικών απόψεων- εγγράφεται στα θετικά στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής.
Άλλωστε, όπως επανειληµµένως έχουν υπονοήσει αρµόδιες πηγές, η επίλυση του «Μακεδονικού» αποτελούσε προσωπικό στοίχηµα του ίδιου του πρωθυπουργού, που ήθελε να αφήσει το αποτύπωµά του στη διευθέτηση µιας ιστορικής εκκρεµότητας. Με το κλείσιµο του κύκλου που αφορά τη Συµφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως φαίνεται, δεν θα αργήσει και η ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση της εισόδου της ΠΓ∆Μ (Βόρειας Μακεδονίας) στο ΝΑΤΟ, το κυβερνητικό επιτελείο θα επιδιώξει να ανοίξει µια νέα ατζέντα θεµάτων, που έχουν ως προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική αλλά και τις απαραίτητες θεσµικές αλλαγές.
Η κυβέρνηση ιεραρχεί ως πρώτη της προτεραιότητα για το επόµενο διάστηµα την αύξηση του κατώτατου µισθού, συγχρόνως µε την κατάργηση του υποκατώτατου που ισχύει για τους νέους εργαζόµενους κάτω των 25 ετών, θεωρώντας ότι πρόκειται για µια κίνηση εµβληµατικού χαρακτήρα στον δρόµο για την επιστροφή της χώρας σε συνθήκες κανονικότητας. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τις επόµενες ηµέρες ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει µε την αρµόδια υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, το ύψος της αύξησης στον κατώτατο µισθό -υπολογίζεται ότι θα είναι γύρω στο 10%-, ώστε στην επικείµενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις και να δοθεί και η τυπική έγκριση των µελών της κυβέρνησης. Σηµειωτέον ότι η κυβέρνηση έχει διαβουλευθεί µε τους κοινωνικούς φορείς για το ποσοστό της αύξησης που θα συµπαρασύρει προς τα πάνω τους µισθούς στον ιδιωτικό τοµέα, ενώ συζήτησε για την αύξηση του κατώτατου και µε τα κλιµάκια της τρόικας που ήρθαν στην Αθήνα για τον έλεγχο των επιδόσεων της χώρας.
Η κυβέρνηση, παρά τις όποιες συστάσεις των εκπροσώπων των θεσµών να προχωρήσει σε µια λελογισµένη αύξηση του κατώτατου µισθού, φαίνεται πάντως πως θα πάρει τις οριστικές της αποφάσεις λαµβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Πορτογαλία αύξησε τον κατώτατο προσπερνώντας τις υποδείξεις της δικής της τρόικας για εγκράτεια. Η δεύτερη µεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η ψήφιση ενός νέου νοµοθετικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο νόµος Κατσέλη έχει πάρει παράταση και η κυβέρνηση, λαµβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των θεσµών, αναµένεται να καταλήξει σύντοµα σε µια λύση για την πρώτη κατοικία, διασφαλίζοντας συγχρόνως και την εξυγίανση των τραπεζών.
Η κυβέρνηση γίνεται σαφές πως επείγεται να βρει µια λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θέλοντας να καταδείξει πως µεριµνά για τα λαϊκά κοινωνικά στρώµατα, χωρίς όµως να υποτιµά και τη σηµασία της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστηµα της χώρας. Το τρίτο µεγάλο στοίχηµα για το Μαξίµου παραµένει βεβαίως η ψήφιση της ρύθµισης για τις 120 δόσεις για ασφαλιστικά ταµεία -προβλέπεται και «κούρεµα»- και µε βάση τον σχεδιασµό και για χρέη προς την Εφορία. Οι λεπτοµέρειες για την προώθηση της εν λόγω ρύθµισης θα οριστικοποιηθούν το επόµενο διάστηµα, ύστερα από συνεννόηση των υπουργείων Οικονοµικών και Εργασίας.
Για την Εκκλησία
Την ίδια ώρα το Μαξίµου δεν φαίνεται πως έχει εγκαταλείψει τον σχεδιασµό του για τον εξορθολογισµό των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας. Οι εξελίξεις γύρω από τη Συµφωνία των Πρεσπών, σε συνδυασµό µε το πολιτικό περιβάλλον που δηµιούργησαν, έχουν πάει πίσω την προώθηση του σχετικού νοµοσχεδίου. Οµως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νοµοσχέδιο που θα διασφαλίζει τόσο τα µισθολογικά όσο και τα εργασιακά ζητήµατα των κληρικών είναι έτοιµο και θα παραδοθεί στην επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος που συγκροτήθηκε µετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.
Σηµειωτέον ότι, σύµφωνα µε πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης εξασφαλίζει ότι οι κληρικοί δεν θα µισθοδοτούνται από τις µητροπόλεις, αλλά από ένα ειδικό Ταµείο στο οποίο θα καταλήγει η χρηµατοδότηση του κράτους. Βεβαίως ο πρωθυπουργός µετρά στις αναγκαίες θεσµικές παρεµβάσεις της κυβέρνησής του και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αναθεωρητικής διαδικασίας, που εκτιµάται ότι θα γίνει γύρω στα µέσα Μαρτίου. Από τα µέχρι στιγµής δεδοµένα δεν προκύπτει κάποια ευρύτερη συναίνεση σε µεγάλο πεδίο θεµάτων, ενώ φαίνεται πως το άρθρο 16 και η απόφαση της κυβέρνησης να µην τροποποιηθεί θα καθορίσει εν πολλοίς τη στάση των κοµµάτων της αντιπολίτευσης.
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
- Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
- Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
- Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»