Πολιτική | 03.11.2021 07:32

Ο ΣΥΡΙΖΑ «χτυπά την πόρτα» των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Newsroom

Προχθές ήταν οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών, χθες οι συνταξιούχοι, μεθαύριο οι πυρόπληκτοι και πλημμυροπαθείς της Εύβοιας, πριν από μέρες οι σεισμοπαθείς της Κρήτης και το επόμενο διάστημα άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ρεπορτάζ: Βούλα Κεχαγιά

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία “χτυπά” την πόρτα της κοινωνίας κάτι που φαίνεται από τις συναντήσεις που πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας με ευάλωτες κατηγορίες πολιτών και εργαζομένων που βλέπουν καθημερινά τα προβλήματά τους να διογκώνονται και την οικονομική τους κατάσταση να επιδεινώνεται. Οι επαφές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απολύτως στοχευμένες κάτι που φαίνεται και από τα ζητήματα που αναδεικνύει η Κουμουνδούρου ιεραρχώντας τα, ψηλά, στην ατζέντα της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρίχνει το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό του βάρος στις κρίσεις της πανδημίας και της ακρίβειας επιλέγοντας να αναδείξει όχι μόνο την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη διαχείρισή τους αλλά και την αδυναμία της να δώσει λύσεις προς όφελος των πολιτών.

Κάπως έτσι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την εβδομάδα του συζητώντας με τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών που επί της ουσίας με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες ιδιωτικοποιούνται και φεύγουν από τα χέρια των παραγωγών και συνέχισε χθες με τους εκπροσώπους του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων στους οποίους θύμισε και το μεγάλο φιάσκο των αναδρομικών που έχει δοθεί σε μόλις 8% των δικαιούχων αλλά και το γεγονός πως ο Κ. Μητσοτάκης ισχυριζόταν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωθυπουργός αντήλλαξε τις συντάξεις με το Μακεδονικό καθώς και την ψεύτικη υπόσχεσή του ότι θα διατηρήσει την 13η σύνταξη που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά την κατήργησε για να δώσει το 1 δισ. ευρώ στην τρύπα της ιδιωτικοποιημένης επικουρικής ασφάλισης.

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρότασή του προς την κυβέρνηση να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των κομμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και το αίτημά του για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που έχει δημιουργήσει κλίμα ασφυξίας στα νοικοκυριά. Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει πως η κυβέρνηση αποφεύγει να λάβει μέτρα ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων όπως:

  • η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ,
  • η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ,
  • η έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών,
  • η επέκταση των μηνιαίων δόσεων για βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν τα έτη 2020 και 2021 στις 48 δόσεις για όλους τους οφειλέτες,
  • μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93% και
  • η ελάφρυνση των πληγέντων από την πανδημία με διαγραφή μέρους των οφειλών τους προς δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς.
Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ