Πολιτική | 06.11.2021 10:10

Πιο κοντά στο αίτημα για εκλογές ο Τσίπρας

Βούλα Κεχαγιά

Δεν ήταν μόνο η οξύτατη κριτική προς τον κυβέρνηση και τον Κυριάκου Μητσοτάκη το στοιχείο που κυριάρχησε στη χθεσινοβραδινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Χαλκίδα αλλά και το γεγονός ότι έφθασε πολύ πιο κοντά ως προς τις διατυπώσεις στο αίτημα των εκλογών, χωρίς πάντως να τις ζητήσει ανοιχτά.

Με το βλέμμα στην προοδευτική διακυβέρνηση ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε μάλιστα και τις προτεραιότητες που θα έχει μία αυριανή προοδευτική κυβέρνηση λέγοντας ότι “θα είναι μία κυβέρνηση που θα λύσει τα μεγάλα προβλήματα, που θα καταλαβαίνει τί συμβαίνει γύρω της, μία κυβέρνηση που θα σέβεται το Σύνταγμα και τους Νόμους και θα έχει σαφές μέτωπο με την κλεπτοκρατία και τις παρασιτικές ελίτ”.

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκίδα ως κατάληξη της περιοδείας του στην Εύβοια, νομός που επελέγη και για συμβολικούς λόγους ώστε να αποτελέσει την αφετηρία ενός κύκλου προσυνεδριακών περιοδειών, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είχε και έντονο άρωμα προεκλογικής περιόδου. “Ήρθε η ώρα ενόψει της εξόρμησής μας προς το συνέδριο, ήρθε η ώρα να το πω καθαρά. Αν δεν μπορουν να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή, να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, να πούν αλήθεια και να ενώσουν την ελληνική κοινωνία, τότε ήρθε η ώρα να φύγουν και να φύγουν το συντομότερο δυνατόν”. Το χαρακτηριστικό αυτής της αναφοράς του είναι ότι ζήτησε και από τους πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι σ’ αυτήν τη διαδικασία με την επισήμανση πως “ήρθε η ώρα όλοι εσείς και όλοι εμείς να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να φύγουν μία ώρα αρχύτερα”. Αυτή η αναφορά ήρθε ως συνέχεια της προχθεσινής του επισήμανσης στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Star Κεντρικής Ελλάδας πως τις πρόωρες εκλογές που ο κ. Μητσοτάκης τίς φοβάται-όπως είπε- όπως ο διάολος το λιβάνι “θα πρέπει όσο περνά ο καιρός να τίς απαιτήσει, να τίς διεκδικήσει και να τις κερδίσει η ελληνική κοινωνία”.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει έλλειψη ενσυναίσθησης κάτι που φαίνεται και από τον τρόπο εγκατάλειψης των πολιτών της Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές κι ακολούθως πλημμύρες και σχολίασε: “Μεγάλωσαν και ζουν σαν πρίγκιπες τουλάχιστον όμως οφείλουν να κατανοούν και να συναισθάνονται το πόνο του διπλανού τους”. Περιέγραψε αναλυτικά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την στήριξη της Εύβοιας και των πολιτών της και ανέφερε πως η μεγάλη του πορεία προς τον λαό ξεκινά από τη Χαλκίδα και για συμβολικούς και για ουσιαστικούς λόγους. Είναι το πρώτο βήμα μίας μεγάλης πορείας που διακόπηκε απότομα το Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας, ανέφερε και σημείωσε ότι υπάρχει και τώρα ανησυχία “γιατί πάλι ξεκινάμε σε μία περίοδο που η πανδημία φουντώνει”. Αυτή η πορεία θα έχει σταθμούς σε όλη την Ελλάδα μέχρι τον σημαντικό κόμβο του Συνεδρίου τον Φεβρουάριο. Όπως είπε στόχος είναι το 3ο συνέδριο να αποτελέσει το πολιτικό συμπέρασμα της διαβούλευσης της κοινωνίας, να μην είναι ένα συνέδριο με μηχανισμούς και κλειστές πόρτες αλλά να έχει σύμμαχο τις ζωντανές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και αυτές “να μπουν στο κόμμα μας”.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα το συνέδριο θα γεννήσει την ελπίδα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή και νίκη αλλά και τη δυνατότητα συγκρότησης μίας προοδευτικής διακυβέρνησης. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε τα ΜΜΕ να τον στηρίζουν ούτε άλλες οικονομικές δυνατότητες που έχουν αυτοί που χρωστούν 280 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και σημείωσε: Εμείς κάνουμε πολιτική βλέποντας τα πρόσωπα των ανθρώπων στα καφενεία και τους χώρους δουλειάς. Εμείς δεν συναντάμε πελάτες και τηλεθεατές, βλέπουμε, ακούμε και κάνουμε διάλογος με τους ενεργούς πολίτες. Εμείς είμαστε μέσα στην κοινωνία δεν είμαστε κάτι άλλο, θέλουμε να είμαστε η φωνή που φιμώνει το παχύ στρώματα της προπαγάνδας. Κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχει το ξέφωτο κι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίζεται για μία νέα αρχή.

Με το βλέμμα στην προοδευτική διακυβέρνηση ο Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςεκλογές