Πολιτική|10.11.2021 07:08

Νέα μέτρα: Ανοίγει την βεντάλια η κυβέρνηση - Τα σενάρια για τους ανεμβολίαστους

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Επιταχύνεται η λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς τα αρνητικά ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο και πλέον τα ημερήσια κρούσματα «φλερτάρουν» με το ψυχολογικό όριο των 9.000. Το lockdown παραμένει εκτός των κυβερνητικών πλάνων, ωστόσο η συζήτηση έχει ανοίξει για πρόσθετα μέτρα αρχής γενομένης από την επίταξη γιατρών.

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο Σύστημα Υγείας εκεί που σήμερα ακόμα έχουμε ελλείψεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε πως «εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό». Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν ακόμα και σήμερα, με το μέτρο να αφορά συγκεκριμένες μόνο περιφέρειες (με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα) και συγκεκριμένες ειδικότητες (αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους και ενδεχομένως παθολόγους).

Παράλληλα ταχύτερα θα ανοίγει η πλατφόρμα για όσους πολίτες θέλουν να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου. Δηλαδή θα δίνεται η δυνατότητα να εισέρχονται στην πλατφόρμα και να κλείνουν ραντεβού 15 ημέρες πριν συμπληρωθεί το 6μηνο από τη δεύτερη δόση (η δυνατότητα αυτή παρέχεται στο δίμηνο για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson).

Το επόμενο διάστημα η πορεία των εμβολιασμών- που παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα- είναι και αυτή που θα κρίνει την έκταση των επόμενων μέτρων. Παράλληλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο «κοιτούν» και τις εξελίξεις σε άλλες χώρες της Ε.Ε- όπως η Αυστρία και η Γερμανία- όπου σταδιακά σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους.

Σε περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω το επιδημιολογικό φορτίο η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Για παράδειγμα μπορεί να απαιτηθεί ακόμα μεγαλύτερος αριθμός εβδομαδιαίων τεστ για συγκεκριμένες ομάδες ανεμβολίαστων εργαζόμενων, τα οποία υπενθυμίζεται πως καλύπτουν οι ίδιοι.

Επίσης ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί στους χώρους στους οποίους μπορούν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται πιθανό τα μέτρα αυτά να έχουν τοπικό χαρακτήρα, δηλαδή να είναι εστιασμένα σε περιοχές που είναι σε βαθύ κόκκινο.

Την ίδια στιγμή διαφορετικές απόψεις υπάρχουν για το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. Η συζήτηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έχει κλείσει και όπως φαίνεται δεν είναι μια εύκολη υπόθεση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας τη Δευτέρα σε σχετική ερώτηση για τους εργαζόμενους στην εστίαση σημείωσε πως «η υποχρεωτικότητα τούτη τη στιγμή είναι ένα μέτρο το οποίο δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα του κόσμου, ούτε στον ιδιωτικό, ούτε στο δημόσιο τομέα»

Ωστόσο χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είπε πως το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες δεν έχει φύγει ποτέ από το τραπέζι. Αυτό θα μπορούσε για παράδειγμα να αφορά υπαλλήλους front desk στο δημόσιο τομέα.

Ένα ακόμα θέμα που ζητά απάντηση είναι αν το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια, δηλαδή αν θα ισχύει μόνο για έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Τον … δρόμο δείχνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν , o οποίος είπε πως για να διατηρηθεί το υγειονομικό πάσο- δηλαδή το έγγραφο που είναι απαραίτητο για μια φυσιολογική καθημερινή ζωή- θα πρέπει τα άτομα άνω των 65 ετών να κάνουν και αναμνηστική δόση.

Να σημειωθεί εδώ πως έχει πυροδοτηθεί μια ευρύτερη συζήτηση για το πότε θα πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση. Με τα κρούσματα να έχουν πάρει την ανηφόρα ειδικοί λένε πως αυτό θα μπορούσε να γίνεται ακόμα και στο τετράμηνο από τη δεύτερη δόση, ωστόσο αυτό είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί σε επόμενη φάση

Η επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και η «μάχη» για την προοδευτική πολιτική

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα μίλησε για «λαϊκιστική, μηδενιστική και σπασμωδική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ» και σημείωσε πως «είναι το κόμμα του ψέματος και του όχι σε όλα. Εξελίσσεται σε υγειονομικό και εθνικό σαμποτέρ». Μάλιστα εξαπέλυσε σφοδρά πυρά στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι «συνεχίζει να βάζει τρικλοποδιές και παγίδες στην διαχείριση της πανδημίας» και πως ουσιαστικά «φλερτάρει με τους ανεμβολίαστους».

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «προοδευτική πολιτική» , την οποία όπως είπε εφαρμόζει η κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό επέλεξε να απαντήσει στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί προοδευτικής διακυβέρνησης.

Δεδομένο είναι πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό η σφοδρότητα του τέταρτου κύματος. Η αναζωπύρωση τις πανδημίας έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση με «ατού» τα καλά στοιχεία από το αναπτυξιακό μέτωπο επιδιώκει την αλλαγής σελίδας στην οικονομία..

Το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Πάντως στη Νέα Δημοκρατία έχουν το βλέμμα στραμμένο και στη συσπείρωση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων. To επόμενο διάστημα αναμένεται να κυριαρχήσει… σκληρό ροκ με το ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ήδη ανεβάσει τους τόνους.

lockdownΚορονοϊόςνέα μέτρακρούσματαανεμβολίαστοι