Euractiv: Τσίπρας και Zάεφ αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης
Μαρία ΨαράΩς «την καλύτερη είδησηό» εδώ και πολύ καιρό, χαρακτηρίζει ο συντάκτης Georgi Gotev την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο συμπληρώνοντας ότι από τις 25 Ιανουαρίου η πΓΔΜ, όπως την αποκαλούσε η Ελλάδα, είναι πλέον η «Βόρεια Μακεδονία».
Την ώρα που ο σωβινισμός ενισχύεται σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, οι δύο ψηφοφορίες σε Αθήνα και Σκόπια, δίνουν ελπίδα ότι η σύνεση μπορεί να επικρατήσει και ο εθνικισμός να νικηθεί, επισημαίνεται. Η πορεία μέχρι εδώ δεν ήταν, όμως, εύκολη, ούτε για τον Έλληνα Πρωθυπουργό ούτε για τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, καθώς και οι δύο είχαν να αντιμετωπίσουν ισχυρή εθνικιστική αντιπολίτευση, υπενθυμίζει. Μάλιστα, συμπληρώνει, τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες αναζήτησαν νομιμοποίηση στους κόλπους της ευρωπαϊκής πολιτικής τους οικογένειας, στο ΕΛΚ, στην πιο ισχυρή πολιτική ομάδα στην Ευρώπη.
Δυστυχώς, εκτιμά ο ίδιος, το ΕΛΚ έπραξε ελάχιστα, εάν όχι απολύτως τίποτα, για να συνδράμει στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Η οικογένεια του ΕΛΚ ποτέ δεν αντιτάχθηκε επισήμως στη Συμφωνία, αλλά παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σιωπηρή, παρά το γεγονός ότι η ίδια η Καγκελάριος στήριξε προσωπικά τη Συμφωνία επισκεπτόμενη Αθήνα και Σκόπια», αναφέρεται. Ούτε, όμως κι η ΕΕ τοποθέτησε τη Συμφωνία σε «κεντρική σκηνή», επρόκειτο για διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Σε διεθνές επίπεδο, η Συμφωνία είχε έναν μεγάλο εχθρό, τη Ρωσία, η οποία αντιτίθεται στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Οι ψηφοφορίες σε Αθήνα και Σκόπια εκτιμάται ότι είχαν μία διεθνή διάσταση. «Δεν αφορούσαν μόνο το μέλλον της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στο σύνολό τους. Αλυσιδωτές αντιδράσεις μετά από μία ενδεχόμενη αρνητική ψηφοφορία, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη αυτή περιοχή. Τώρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι είμαστε σε μη αναστρέψιμο σημείο».
Όσον αφορά την ΕΕ, ο συντάκτης υποστηρίζει ότι θα πρέπει τώρα να διασφαλίσει ότι η «Βόρεια Μακεδονία» θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ότι οι πολίτες της χώρας αυτής θα επωφεληθούν από τα προνόμια της διαδικασίας αυτής. Δεν θα είναι εύκολο, πιστεύει, καθώς η Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα ήδη απειλεί ότι θα θέσει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Η ΕΕ, τονίζει ο συντάκτης, θα πρέπει να φροντίσει, ώστε να μην παρουσιαστούν πισωγυρίσματα εξαιτίας των «Αθηναίων εθνικιστών» και να μην συνεργήσουν σε κάτι τέτοιο ευρωπαϊκά πολιτικά κέντρα.
Τα άστρα ευθυγραμμίστηκαν για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καταλήγει ο συντάκτης. «Ο Αλέξης Τσίπρας ενσαρκώνει έναν πολιτικό, ο οποίος δεν είναι υπεύθυνος για το χάλι της Ελλάδας, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ αποτελεί το πιο σπάνιο είδος πολιτικού των Βαλκανίων, ο οποίος έχει ανοσία στον εθνικισμό. Οι προσωπικότητες διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο στην ιστορία. Πολλά χρόνια θα περάσουν, αλλά τους δύο αυτούς πολιτικούς ηγέτες θα τους θυμόμαστε. Είναι τόσο σπάνιο να γίνεται τόσο ορατό το αποτέλεσμα του σπουδαίου και δύσκολου έργου ενός πολιτικού. Τσίπρας και Ζάεφ αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης».
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό