Πολιτική|19.11.2021 16:25

Επιμένει ο Αλβανός Πρόεδρος παρά το ελληνικό διάβημα: «Δεν είμαι υπόλογος στο Υπουργείο Εξωτερικών - Είμαι πολέμιος αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια»

Τίμος Φακαλής

Εξηγήσεις αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Ιλίρ Μέτα σε έκθεση Τσάμηδων στα Τίρανα επιχειρεί να δώσει η αλβανική Προεδρεία, λίγες μόλις ώρες μετά το διάβημα της ελληνικής πλευράς.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε όταν ο Ιλίρ Μέτα ξεναγήθηκε από τους διοργανωτές της έκθεσης όπου προβάλλονται χάρτες και φωτογραφίες που μιλούν ακόμη και για υποτιθέμενη κατοχή αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα. Η κίνηση Μέτα προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς η οποία ζήτησε εξηγήσεις από τον Αλβανό Πρόεδρο. 

Καμία αντίδραση από τον Ράμα

Με διπλωματικό ελιγμό ο εκπρόσωπος Τύπου του Μέτα, Τέντι Μπλούσι απάντησε την Παρασκευή στην ελληνική πλευρά ότι ο Αλβανός Πρόεδρος είναι και θα παραμείνει ένθερμος πολέμιος της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος αποδέχθηκε μια πρόσκληση της Κοινωνίας των Πολιτών χωρίς να δεσμεύεται για την ακριβή αποτύπωση αυτών που εκτίθενται. Προσθέτει, μάλιστα, ότι δεν είναι υπόλογος για τις αποφάσεις και τις στάσεις του ενώπιον οποιασδήποτε διαπιστευμένης πρεσβείας στα Τίρανα, αλλά μόνο ενώπιον του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και του αλβανικού λαού. Την ίδια ώρα, καμιά δημόσια αντίδρασ δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση Ράμα, ούτε με ανακοίνωση, ούτε με κάποια επίσημη τοποθέτηση.

Το μοναδικό ζήτημα που παραμένει διαπραγματεύσιμο είναι εκείνο των μεσεγγυήσεων

Όλη την προηγούμενη βδομάδα δεν υπήρξε μεγάλη δημοσιότητα από τα Αλβανικά ΜΜΕ στην έκθεση που διοργανώνεται από την Ακαδημία «Οι Ρίζες μας» και η «Κοινωνία των Πολιτών». Τίτλος της έκθεσης είναι «Πελασγία-Ήπειρος-Θεσπρωτία-Τσαμουριά». Οι φωτογραφίες, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην εξωτερική περίφραξη του Αλβανικού προεδρικού μεγάρου, στη Λεωφόρο «Οι Μάρτυρες του Έθνους» συνοδεύονται από κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας σχετικά με την «γενοκτονία των τσάμηδων», καθώς και από χάρτες που εμφανίζουν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ως «κατεχόμενα Αλβανικά εδάφη».  Η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα  ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από το γραφείο του Αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα, σχετικά με την συγκεκριμένη έκθεση και την παρουσία του εκεί.

Σημειώνεται ότι για την Ελλάδα δεν υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα, και στις ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι της Αθήνας το απορρίπτουν ακόμη και ως αντικείμενο συζήτησης. Και στην περίπτωση της Αλβανίας το ζήτημα τίθεται μεν, σε πολύ διαφορετικό τόνο με το παρελθόν δε. Έχει αφαιρεθεί η διάσταση του αλυτρωτισμού και των εδαφικών διεκδικήσεων και, αντιθέτως, από τους Αλβανούς προβάλλεται ως ζήτημα ανθρωπιστικού χαρακτήρα.Από νομικής άποψης (με βάση το διεθνές δίκαιο) το μοναδικό ζήτημα που παραμένει διαπραγματεύσιμο είναι εκείνο των μεσεγγυήσεων που αφορά περίπου 200 περιουσίες.

Η ανακοίνωση του Προέδρου Ιλίρ Μέτα

«Απαντώντας στις αντιδράσεις ΜΜΕ της γειτονικής χώρας για την έκθεση έξω από το Ίδρυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας έκθεσης που διοργάνωσε η Ακαδημία «Οι Ρίζες μας» και η Κοινωνία των Πολιτών, ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Tedi Blushi εξηγεί ότι:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Iλίρ Μέτα προσκλήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2021, να επισκεφθεί αυτήν την έκθεση, που διοργανώθηκε από την Κοινωνία των Πολιτών, με παλιές φωτογραφίες και χάρτες χιλιάδων ετών, που βρίσκονται σε Εγκυκλοπαίδειες και Μουσεία των χωρών σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος Μέτα αποδέχτηκε την πρόσκληση να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στην έκθεση αυτή, που διοργανώθηκε εκτός των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, χωρίς να δεσμευτεί για την ακρίβεια ή να κάνει την ερμηνεία του εκτιθέμενου υλικού.

Κάθε σοβαρό κράτος θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Α. Μ. Ilir Meta δεν είναι υπόλογος για τις αποφάσεις και τις στάσεις του ενώπιον οποιασδήποτε διαπιστευμένης πρεσβείας στα Τίρανα, αλλά μόνο ενώπιον του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και του αλβανικού λαού.

Κάθε ξένη αντιπροσωπεία στα Τίρανα και κάθε κράτος που προσχωρεί στη Σύμβαση της Βιέννης, για οποιονδήποτε ισχυρισμό ή εξήγηση σχετικά με τη δραστηριότητα ή τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να ακολουθεί μόνο την επίσημη διαδρομή, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, όπως είναι γνωστός παγκοσμίως, υπήρξε, είναι και θα παραμείνει ένθερμος πολέμιος της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια», αναφέρει η ανακοίνωση της Προεδρίας. 

ΓενοκτονίαΑλβανίαδιάβημα διαμαρτυρίαςΤίρανα