Στην Αθήνα ο Ισπανός ΥΠΕΞ μετά την πώληση όπλων στην Τουρκία - Επικοινωνία με Δένδια
NewsroomΕπίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν με την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας «σε συνέχεια της επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα και όσων ανακοινώθηκαν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του.
Κατά την συνομιλία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα ζητήματα Ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε την άμεση επίσκεψή του στην Αθήνα, προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων. Η πρόταση του έγινε δεκτή» αναφέρεται στην ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.
Δυσαρέσκεια εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή ελληνικές διπλωματικές πηγές σχετικά με την πώληση όπλων της Ισπανίας στην Τουρκία. Όπως αναφέρεται, υπάρχει υποχρέωση των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, που υπογραμμίζει ότι «τα κράτη – μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση».
Τι αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές για τη συμφωνία Ισπανίας - Τουρκίας
Η Ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων Ευρωπαϊκών Κρατών προς την Τουρκία.
Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ' επιτάσεως από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.
Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Arancha Gonzalez Laya τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει ότι: «Τα κράτη – μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση».
Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα, στις 14 Οκτωβρίου 2019, όπου επανέλαβε την ανωτέρω Κοινή Θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία.
Το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τέθηκε και κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του Jose Manuel Albares, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.
- ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
- Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
- Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
- Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο