Πολιτική|06.12.2021 07:08

Νέα μέτρα: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες – Το χρονοδιάγραμμα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με το «βλέμμα» στραμμένο στις δύο κρίσιμες εβδομάδες των γιορτών είναι η κυβέρνηση, καθώς στόχος είναι να διατηρηθεί η σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων και να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις. H περίοδος από τις 23 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς θα κριθούν πολλά στη μάχη για την τιθάσευση του τέταρτου κύματος του κορονοϊού.

Φόβοι ενόψει των εορτών

Το χαλαρό κλίμα των εορτών εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων και στο πλαίσιο αυτό το βάρος πέφτει : στη μαζική διάθεση  self test και στην επιτάχυνση της συμμετοχής στην «επιχείρηση Ελευθερία». Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχει η δυνατότητα για τρία εκατομμύρια εμβολιασμούς μέσα στο Δεκέμβριο, με το βάρος να πέφτει τόσο στην πρώτη όσο και στην αναμνηστική δόση.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εστιάζουν στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και έντονο προβληματισμό προκαλεί το ό,τι ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 715. Σε περίπτωση που αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στο σύστημα υγείας θα αναζωπυρωθεί η συζήτηση για νέα μέτρα, με το ενδεχόμενο ενός lockdown να μένει πάντως  εκτός συζήτησης.

Υπενθυμίζεται  πως από σήμερα έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self test σε κάθε ενήλικο, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να υπάρχει εικόνα για  την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. 

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι πως δεν θα υπάρξει καμία  χαλάρωση των μέτρων την περίοδο των γιορτών. Επομένως εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα κάνουν ρεβεγιόν δύο ταχυτήτων, καθώς όσοι δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» δεν μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Μάλιστα σε περίπτωση που επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται η είσοδος ούτε στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης για όσους δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης (σήμερα απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού  τεστ).

Τα θετικά μηνύματα από το εμβολιαστικό μέτωπο και η … περίοδος χάριτος

Ρυθμούς της περσινής άνοιξης θυμίζει η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα και είναι χαρακτηριστικό πως χθες - παρά το ό,τι ήταν Κυριακή - έγιναν 92.404 εμβολιασμοί. Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι πως σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα  οι 35.895 εμβολιασμοί αφορούσαν στη πρώτη δόση.

Η κυβέρνηση εστιάζει κυρίως στην επιτάχυνση των εμβολιασμών στους πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς είναι και αυτοί που κυρίως απειλούνται από την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πως από  τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες - που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα - δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Το γεγονός αυτό οδήγησε ένας στους δέκα ανεμβολίαστους πολίτες  άνω των 60  να κλείσει  ραντεβού και αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για τη συμμετοχή των υπολοίπων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Σε περίπτωση που συνεχιστεί ο υψηλός εμβολιαστικός ρυθμός και δεν υπάρξει ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων η κυβέρνηση θα εστιάσει στην υλοποιηση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Επομένως η όποια  συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες φαίνεται πως πηγαίνει για τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση που μπει στο τραπέζι η επέκταση του μέτρου θα ληφθούν υπόψη ηλικιακά κριτήρια, με όσους είναι από  50 έως  60 ετών να παίρνουν σειρά.

νέα μέτρακυβέρνησηlockdownκρούσματαΚορονοϊός