Πολιτική|30.01.2019 10:05

Βουλή: Θέµα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θέτει η Νέα ?ημοκρατία

Κατερίνα Τζαβάρα

Μέγα ζήτηµα σχετικά µε την απεικόνιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά και την κοινοβουλευτική πρακτική ειδικά όσον αφορά τη διενέργεια ονοµαστικής ψηφοφορίας προέκυψε κατά την ψήφιση του νοµοσχεδίου για το ΑΣΕΠ.

Στο συγκεκριµένο νοµοσχέδιο η αντιπολίτευση διαφωνεί µε τρία άρθρα για τα οποία ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεµένος ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί ονοµαστική ψηφοφορία µε βάση το άρθρο 72 παρ. 1 του Κανονισµού της Βουλής. Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν∆, Μάκης Βορίδης, επικαλούµενος το άρθρο 69 παρ. 4 του Κανονισµού, είπε ότι δεν µπορεί να ακολουθείται η πρακτική της διεξαγωγής ονοµαστικής για κάθε άρθρο που δεν υπάρχει πλειοψηφία, το οποίο και πρέπει να απορρίπτεται.

Στην ουσία το πρόβληµα έχει προκύψει από τη στιγµή που δεν υφίσταται πλέον η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Προκειµένου τα νοµοσχέδια να περνούν µε την πλειοψηφία των παρόντων, θα πρέπει να ζητείται η διεξαγωγή ονοµαστικής ψηφοφορίας, εκτός των περιπτώσεων που κάποια άλλη Κοινοβουλευτική Οµάδα θα στηρίζει τα νοµοσχέδια αυτά. Ακριβώς γιατί αν η ψηφοφορία δεν είναι ονοµαστική, δεν µπορεί να αποτυπωθεί η ψήφος των ανεξαρτήτων βουλευτών.

Τελικά θα διεξαχθεί σήµερα ονοµαστική ψηφοφορία για το σχέδιο νόµου «Ενδυνάµωση Ανώτατου Συµβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), ενίσχυση και αναβάθµιση ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και άλλες διατάξεις».

Θέµα πλειοψηφίας είχε από νωρίτερα ανακινήσει ο κ. Βορίδης, όταν ακόµη συνεχιζόταν στην Ολοµέλεια η συζήτηση επί του νοµοσχεδίου, προτού έρθει η ώρα της ψηφοφορίας. Απαντώντας στα δηκτικά σχόλια του υπουργού Οικονοµικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο κ. Βορίδης έθεσε θέµα για την πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή. Αφού αντιπαρατέθηκε έντονα µε τον υπουργό Οικονοµικών, απευθύνθηκε στους ΑΝΕΛ και τόνισε πως από τη δική τους στάση θα καθορίζεται στο εξής η τύχη των νοµοσχεδίων που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή, µε ειδική αναφορά στο νοµοσχέδιο για το ΑΣΕΠ. Πάντως, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Αριστείδης Φωκάς, είχε τοποθετηθεί θετικά επί του συνόλου του νοµοσχεδίου, µε εξαίρεση τρία άρθρα.

Βουλήνομοσχέδιοκυβέρνηση