Πολιτική|30.01.2019 17:48

Βουλή: Μύλος με τους 151 - Όλα τα νομοσχέδια με «ονομαστική ψηφοφορία»

Κατερίνα Τζαβάρα

Εκτεταμένη αναταραχή επικρατεί στη Βουλή από την Τρίτη οπότε και ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του Δημόσιου Τομέα. Πλέον, η κυβέρνηση έχει 145 βουλευτές, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά για το πώς θα γίνονται στο εξής οι ψηφοφορίες των νομοσχεδίων ώστε να επιτυγχάνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία. Σε σχέση με το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Δημόσιου Τομέα 153 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 124 «όχι» και 2 παρών επί της αρχής. 

Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, πέραν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «ναι» επί της αρχής είπαν ο Κώστας Κατσίκης, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Αριστείδης Φωκάς αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο Πάνος Καμμένος αλλά και ο Κωνσταντίνος Ζουράρις. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές «ναι» είπαν  η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης.

Κατά λάθος λέει ότι υπερψήφισε το νομοσχέδιο ο βουλευτής της Ν.Δ., Σάββας Αναστασιάδης, ενώ σε λάθος του συστήματος αποδίδει την υπερψήφιση επίμαχων άρθρων και ο Δημήτρης Σταμάτης. Από την Ένωση Κεντρώων ψήφισε«όχι» ο Βασίλης Λεβέντης αλλά «παρών» ο Γιώργος Σαρίδης και ο Δημήτρης Καβαδέλλας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε η Παναγιώτα Βράντζα.

Στη συζήτηση της Τετάρτης, ηΤασία Χριστοδουλοπούλου διάβασε το αντίστοιχο τμήμα των Πρακτικών σύμφωνα με το οποίο ο προεδρεύων κήρυξε περαιωμένη τη συζήτηση και προετοίμασε το ακροατήριο ότι θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για συγκεκριμένα άρθρα όπου αυτό θα κρινόταν αναγκαίο.

Ωστόσο, ο Νίκος Δένδιας επέμεινε ότι από τη στιγμή που παρά τις προαναγγελίες του προεδρεύοντος, η ψηφοφορία ξεκίνησε για να διακοπεί λίγα λεπτά αργότερα όταν διαπιστώθηκε απουσία του  εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, είναι σαν να επαναλαμβάνεται σήμερα η ψηφοφορία κάτι που δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής.

«Να ξέρετε ότι εφεξής θα γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες και να δούμε ποιος θα ωφεληθεί από τέτοιου τύπου διαδικασίες», του απάντησε η κ. Χριστοδουλοπούλου και πρότεινε μάλιστα  να μπει σε ψηφοφορία η ερμηνεία του κ. Δένδια ότι «κατά τη γνώμη του έχει ήδη απορριφθεί το νομοσχέδιο».

Όταν μάλιστα η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο με παρεμβάσεις βουλευτών που δεν αντιστοιχούν στο επίπεδο του Σώματος η προεδρεύουσα επανήλθε επισημαίνοντας: «Οι διαμαρτυρίες δεν με αγγίζουν. Θα διαμορφωθούν καινούργιες κοινοβουλευτικές πρακτικές. Η κυβέρνηση έχει 145 βουλευτές. Είναι μια νέα πραγματικότητα. Υπάρχουν 16 ανεξάρτητοι βουλευτές. Είναι μια νέα πραγματικότητα».

Ο κ. Δένδιας επέμεινε ζητώντας να δοθεί βήμα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους προκειμένου να τοποθετηθούν επί της ερμηνείας του Κανονισμού. «Θα το κάνω αλλά θα εκτεθείτε» προειδοποίησε η προεδρεύουσα.«Για να μη γίνει εδώ αρένα και δεν καταλαβαίνω και ποιο είναι το διακύβευμα, θα δώσω λοιπόν το λόγο και να δούμε».

Ο Γιώργος Βαρεμένος που παρασύρθηκε από τον χθεσινό κυκλώνα τοποθετήθηκε πρώτος: «Προσπάθησα να εξηγήσω στον κ. Βορίδη ότι έχουμε μια ιδιόμορφη κατάσταση που αφορά στο εύρος των ανεξαρτήτων βουλευτών… Να επαναφέρουμε τη συζήτηση στο πολιτικό της πλαίσιο».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος που τοποθετήθηκε στη συνέχεια τόνισε ότι «έχουμε θεμελιώδη παραβίαση του Κανονισμού. Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 151 ψήφους αλλά δεν έχει δεδηλωμένη πλειοψηφία. Άρα δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας στις επιμέρους πλειοψηφίες». Σχετικά με το χθεσινό επεισόδιο επεσήμανε ότι «δεν είχε το προεδρείο της Βουλής την πολιτική προβλεψιμότητα που έπρεπε και γι’ αυτό διαπιστώθηκε και στην πράξη η πραγματικότητα ότι η χώρα βρίσκεται σε μία κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας. Εάν συνεχίσετε να αλλοιώνετε τους θεσμούς του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος εγώ δεν έχω καμία θέση στη συζήτηση και τις διαδικασίες αυτές».

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης τόνισε: «Είναι σαφές πως υπάρχει προδιάθεση δημιουργίας μίας εκκρεμότητας κοινοβουλευτικής στο διηνεκές. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση πως με βάση το Σύνταγμα η κυβέρνηση μόνο μετά από μια πρόταση δυσπιστίας θα μπορούσε να μην είναι πια στη θέση της. Τέτοιο ζήτημα όμως δεν υπάρχει και γι’ αυτό δεν βοηθάει τη λειτουργία της Βουλής το να υπάρχει αυτό το κλίμα». Δικαιολόγησε επίσης την χθεσινή αντίδραση του κ. Βαρεμένου επισημαίνοντας ότι «δεν θα μπορούσε να διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα εάν δεν ανέκυπτε». Και πρόσθεσε: «Εάν συνεχίσει το συγκεκριμένο αριθμητικό δεδομένο, γιατί προς ώρας είναι αυτό, προφανώς τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με ονομαστική ψηφοφορία. Είναι μία καινούργια κατάσταση, μία καινούργια πρακτική η οποία όμως δεν έχει μέσα της την ένσταση για το ότι η σημερινή κυβέρνηση στηρίζεται στην πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Από το ΚΚΕ το λόγο έλαβε ο Θανάσης Παφίλης: «Με διαδικαστικά κόλπα και τερτίπια που είστε μανούλες και οι δύο μην προσπαθείτε να επιλύσετε πολιτικά προβλήματα. Αυτός ο διαδικαστικός καυγάς δεν βγάζει άκρη. Ας πάμε να συνεχίσουμε με την ψηφοφορία κι από δω και πέρα μας βλέπω να ξημεροβραδιαζόμαστε στη Βουλή».

Τη μεγαλύτερη εντύπωση όμως προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Αριστείδης Φωκάς δικαιολόγησε τη χθεσινή του απουσία: «Αυτό που έγινε χθες δεν το έχουμε δει στο Κοινοβούλιο τα τελευταία σαράντα χρόνια. Στο ποδόσφαιρο ζητάμε να μπει var για τις αμφισβητούμενες φάσεις. Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο υπάρχει βίντεο. Για το λόγο ότι είχα πιει μια γκαζόζα στο καφενείο πήγα στην τουαλέτα. Πού ακούστηκε να σταματάει γι αυτό η διαδικασία και να πηγαίνουμε σε ονομαστική; Πείτε μου σε ποιο άρθρο του Κανονισμού της Βουλής υπάρχει αυτό που έγινε χθες;», σημείωσε ο βουλευτής.

Με ονομαστική ψηφοφορία στο εξής όλα τα νομοσχέδια

Ενδεικτική του πώς θα προχωρούν στο εξής οι διαδικασίες στο Κοινοβούλιο ήταν η ομοβροντία διαδοχικών επιθέσεων από τη ΝΔ σε επιτροπές αλλά και στην Ολομέλεια για την ιδιότυπη πλειοψηφία της κυβέρνησης. «Θα διαμορφωθούν καινούργιες κοινοβουλευτικές πρακτικές. Η κυβέρνηση έχει 145 βουλευτές. Είναι μια νέα πραγματικότητα. Υπάρχουν 16 ανεξάρτητοι βουλευτές. Είναι μια νέα πραγματικότητα», είπε η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου ενώ έφθαναν σε κρεσέντο οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, προαναγγέλλοντας ότι στο εξής θα γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, προκειμένου να αποτυπώνεται και η ψήφος των ανεξάρτητων βουλευτών.

Ζητώντας το λόγο, ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ διατύπωσε ένσταση επιμένοντας ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί σήμερα ονομαστική ψηφοφορία. «Κατά τη χθεσινή διαδικασία ξεκίνησε η ψηφοφορία και κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της ψηφοφορίας επειδή κρίθηκε ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία προκηρύχθηκε ονομαστική ψηφοφορία για την επόμενη μέρα. Δεν είχε δικαίωμα ο προεδρεύων να διακόπτει την ψηφοφορία», είπε χαρακτηριστικά.

Βουλήπλειοψηφίαβουλευτέςνομοσχέδια