Πολιτική|18.12.2021 11:05

Live streaming η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2022: Μάχη των αρχηγών υπό τη σκιά Κουρουμπλή και έκθεσης Τσιόδρα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ολοκληρώνεται σήμερα η πενθήμερη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2022 μέσα σε κλίμα έντασης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και η έκθεση των κκ. Λύτρα και Τσιόδρα για τις ΜΕΘ μονοπώλησαν τη συζήτηση, κάτι που θα απασχολήσει και τους πολιτικούς αρχηγούς, οι ομιλίες των οποίων αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στη μια το μεσημέρι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προσπαθήσει να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης εστιάζοντας κυρίως στα νέα μέτρα για τα νοικοκυριά που προανήγγειλε μέσω… Βρυξελλών, καθώς δεν τον «βολεύει» να σέρνεται το ζήτημα με την έκθεση των δύο καθηγητών. Πρόκειται, σίγουρα, για ένα θέμα που ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει ευθέως στη Βουλή, δεδομένου ότι δημοσίως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τοποθετηθεί. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διατείνονται ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν ήταν σε γνώση είτε του πρωθυπουργού είτε των συνεργατών του. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για κάποια σπουδαία αποκάλυψη (ήσσονος σημασίας τη χαρακτήρισε ο Α. Σκέρτσος), δηλαδή γίνεται μια προσπάθεια να μπει σε δεύτερη μοίρα. 

Την ίδια στιγμή, η διαγραφή του Π. Κουρουμπλή θα προκαλέσει νέο γύρο αντιπαράθεσης, μολονότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον διέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες, στέλνοντας σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, μεταξύ άλλων, να υπογραμμίσει ότι κάτι αντίστοιχο είχε γράψει και ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, αλλά παραμένει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ,ο κ. Τσίπρας για να αποφύγει ένα σενάριο όπου θα βρισκόταν σε θέση απολογούμενου τάχιστα έστειλε την επιστολή αποπομπής του κ. Κουρουμπλή στον Πρόεδρο της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του πρωθυπουργού για την σημερινή συζήτηση είναι να αλλάξει ολοκληρωτικά η ατζέντα. Γι’ αυτό κιόλας αποφασίστηκε να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα (που φημολογείται ότι θα αφορά αρκετά νοικοκυριά) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κι όχι νωρίτερα. «Η κυβέρνηση θα προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο ενώ θα υπάρξει και θετική πρόνοια για τους αγρότες. Περισσότερες ανακοινώσεις θα κάνω στη συζήτηση του προϋπολογισμού το Σάββατο», τόνισε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.

προϋπολογισμόςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλήΑλέξης ΤσίπραςΣωτήρης ΤσιόδραςΠροϋπολογισμός 2022