Πολιτική|30.01.2019 21:05

Ο λόγος στην Ολομέλεια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Κατερίνα Τζαβάρα

Θετική γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή έλαβαν όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τις προτάσεις που έκανε η ΝΔ η μόνη που έλαβε ευρύτερη στήριξη είναι εκείνη για την αναθεώρηση του άρθρου 68  ώστε να έχει και η αντιπολίτευση το δικαίωμα για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών. 

Ευρύτερες συγκλίσεις καταγράφηκαν στα άρθρα περί ποινικής ευθύνης υπουργών, περί βουλευτικής ασυλίας, και περί αποσύνδεσης της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές, ενώ το επίμαχο άρθρο 16 λόγω της αρνητικής στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε θετική εισήγηση. 

Το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια,  ενώ η ΧΑ καταψήφισε όλα τα άρθρα. Κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης σχολίαζαν πάντως πως «τίποτα δεν πρόκειται να περάσει από την Ολομέλεια, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αναθεωρήσει το άρθρο 16». 

Η Επιτροπή έχει 46 μέλη, εκ των οποίων τα 23 προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ και 12 από τη ΝΔ, 3 από τη ΔΗΣΥ, 2 από ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Μετά από επαναλαμβανόμενα ζητήματα που τέθηκαν, ο προεδρεύων Νίκος Παρασκευόπουλος επεσήμανε ότι ακόμη κι αν κάποιες προτάσεις είναι αντικρουόμενες, όλες οι προτάσεις θα έπρεπε να τεθούν σε ψηφοφορία. Οι προτάσεις ψηφίζονταν κατά άρθρο και σε κάποιες περιπτώσεις ξεχωριστά ανά παράγραφο με αποτέλεσμα να προκληθεί κομφούζιο και βουλευτές να ζητούν συνεχώς διευκρινίσεις για να ξέρουν τι ψηφίζουν. Παράλληλα διαπιστώθηκαν λάθη ακόμη και στα… χαρτιά που είχαν διανεμηθεί στους βουλευτές, με προτάσεις της ΝΔ να έχουν εκ παραδρομής καταγραφεί ως προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην έναρξη της συνεδρίασης έγινε για ακόμη μια φορά συζήτηση σχετικά με το ρόλο της παρούσας Βουλής, με βάση τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτή η Βουλή αποφασίζει και για τα άρθρα και για την κατεύθυνση και τον κ Βενιζέλο από την αντιπολίτευση να επαναφέρει τη θέση ότι κανένα άρθρο δεν πρέπει να πάει στην επόμενη Βουλή και να έχει ψηφιστεί από την προτείνουσα με αυξημένη πλειοψηφία. Τελικά η κυβέρνηση μέσω του κ Κατρούγκαλου πρότεινε ψηφοφορία επ’ αυτού, για τον ρόλο της παρούσας Βουλής, να γίνει στην Ολομέλεια..

ολομέλειααναθεώρηση ΣυντάγματοςΒουλή