Πολιτική|05.01.2022 18:16

Εξεταστική για λίστα Πέτσα και δημοσκοπήσεις: Τι προκύπτει από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Στην τελική ευθεία για τα πορίσματα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται, εκτός απροόπτου, να κατατεθούν στην εξεταστική επιτροπή και στη συνέχεια στην Ολομέλεια, προς συζήτηση και ψήφιση, τα πορίσματα της εξεταστικής Επιτροπής για τη Λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις. Ήδη, τα κόμματα έχουν διαμορφώσει ένα προσχέδιο του τελικού πορίσματος, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (πιθανότατα και τα άλλα κόμματα) θα καταθέσουν διαφορετικά κείμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr οι βουλευτές της πλειοψηφίας έχουν ήδη δημιουργήσει ένα πρώτο κείμενο, το οποίο θα καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Δεν προέκυψε καμία ένδειξη παρατυπίας ούτε στο σκέλος των δημοσκοπήσεων ούτε στο σκέλος διανομής των χρημάτων «μένουμε σπίτι».

Με άλλα λόγια, για τους «γαλάζιους» βουλευτές δεν προκύπτει καμία ένδειξη ή απόδειξη ότι κάτι έγινε παράτυπα και άρα δεν προκύπτει καμία ευθύνη για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Δηλαδή, εκτιμούν ότι από τις καταθέσεις των μαρτύρων δεν προέκυψαν στοιχεία για περαιτέρω διερεύνηση και άρα προτείνουν να μπει η υπόθεση στο αρχείο. Την ίδια ώρα, κατά τις ίδιες πηγές, η Νέα Δημοκρατία δεν σκοπεύει να εκκινήσει μια νέα συζήτηση που θα αφορά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (από το 2015 και έπειτα), θέλοντας έτσι να μην δώσει καμία συνέχεια στην υπόθεση με τις δημοσκοπήσεις.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ «μεταφράζει» εντελώς διαφορετικά τις μαρτυρίες όλων όσοι κλήθηκαν να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή. «Όλες οι αιτιάσεις και οι κατηγορίες που είχαμε εναντίον της κυβέρνησης για τη λίστα Πέτσα, την Enterprise Greece και την Opinion Poll έχουν επιβεβαιωθεί από μάρτυρες που επέλεξε η κυβέρνηση», τονίζουν στο ethnos.gr στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θυμίζοντας ότι ο κατάλογος των μαρτύρων επιλέχθηκε από τη ΝΔ, ενώ καμία πρόταση της αντιπολίτευσης (πχ Στ. Πέτσας, Κ. Πιερρακάκης) δεν έγινε δεκτή από πλειοψηφία. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν τα ίδια στελέχη, «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι επιβαρυντική για την κυβέρνηση, βαριά επιβαρυντική. Έχουν γίνει όργια και από Πέτσα και από Πιερρακακή».

Αυτομάτως, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα καταθέσουν πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, κάτι που προς ώρας δεν φαίνεται να κερδίζει πόντους στο εσωτερικό του κόμματος. Κι αυτό διότι εάν απορριφθεί (που θα απορριφθεί δεδομένου ότι δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή) χάνεται το δικαίωμα να καταθέσουν νέα πρόταση προανακριτικής Επιτροπής για το ίδιο ζήτημα...

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΒουλήεξεταστική επιτροπήΝέα Δημοκρατίαδημοσκοπήσειςλίστα Πέτσα