Πολιτική|06.01.2022 07:07

Νέα μέτρα: Κρίσιμο δεκαήμερο αποφάσεων για την κυβέρνηση- Plan b για το Δημόσιο

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η προσοχή σήμερα είναι στραμμένη στον εορτασμό των Θεοφανείων, καθώς στόχος είναι να αποφευχθεί όσο είναι δυνατόν ο συνωστισμός των πιστών και να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού. Τα στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, με τον δείκτη θετικότητας να εκτοξεύεται χθες στο 10.42% και να καταγράφονται 43.386 κρούσματα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε ένα μπαράζ συσκέψεων, όπου και συζητήθηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα στην COVID μάχη. Τα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή είναι σε άμεση συνάρτηση με την πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ κινήσεις γίνονται για να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα σε κομβικούς τομείς του δημοσίου σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης των κρουσμάτων.

Δεδομένο είναι πως υπάρχει έντονος προβληματισμός για την εκρηκτική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου κατά την περίοδο των εορτών, ωστόσο θετικό είναι πως δεν φαίνεται σημαντική επιδείνωση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας. Πάντως τις τελευταίες ημέρες το τσουνάμι εισαγωγών στα νοσοκομεία περιορίζει σε ένα βαθμό το κλίμα της αισιοδοξίας.

Το επόμενο δεκαήμερο η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει ποια μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή και ήδη έχει ανακοινωθεί πως στις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 6Ο ετών δεν εμβολιαστούν θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους 50ρηδες πήρε μια μικρή μετάθεση, ώστε να υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα της διασποράς του ιού κατά την εορταστική περίοδο. Πάντως ανάλογη συζήτηση διεξάγεται ήδη σε σειρά ευρωπαϊκών κρατών και το μέτρο παραμένει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα αν αυξηθεί το πρέσινγκ στα νοσοκομεία.

Η επτάμηνη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού έχει κλειδώσει και όσοι πολίτες δεν κάνουν εγκαίρως την αναμνηστική δόση θα χάνουν τα σχετικά προνόμια για την είσοδο στους κλειστούς χώρους (εφαρμόζεται ήδη στους άνω των 60). Το μέτρο με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό θα μπει σε εφαρμογή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Από εκεί και πέρα στο τραπέζι παραμένουν πρόσθετοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, όπως η αύξηση των απαιτούμενων τεστ για όσους εργάζονται αλλά και το οριστικό «μπλόκο» από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης.

Συναγερμός για να στηριχθεί το δημόσιο

Εναλλακτικό σχέδιο είναι σε εξέλιξη για να «στηριχτούν» ευαίσθητοι τομείς του δημοσίου τομέα σε περίπτωση που η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών οδηγήσει σε καραντίνα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων. Στην πρώτη γραμμή είναι η στήριξη των νοσοκομείων και πρόκειται να σταλούν τα φύλλα πορείας, ώστε να προχωρήσει η επίταξη ιδιωτών γιατρών για την αντιμετώπιση περιστατικών covid.

Βαρύτητα δίνεται και σε άλλους κρίσιμους τομείς όπως για παράδειγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για να μην υπάρξουν προβλήματα. Πάντως το γεγονός πως η καραντίνα για τους εμβολιασμένους που δεν έχουν συμπτώματα έχει περιοριστεί στις πέντε ημέρες από τις δέκα εκτιμάται πως διευκολύνει την κατάσταση και περιορίζει τα κενά που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που συνήθως στρέφονται στις υπερωρίες για να καλύψουν τις κενές θέσεις λόγω της νόσησης εργαζόμενων.

Το «στοίχημα» για ανοιχτά σχολεία και η επιχείρηση Ελευθερία

Η κυβέρνηση επιδιώκει μέσα από ένα σύστημα testing να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία, ωστόσο δέχεται σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Το γεγονός πως δεν αλλάζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα - με βάση τα οποία θα πρέπει να νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές για να κλείσει ένα τμήμα - έχει πυροδοτήσει μια ευρύτερη συζήτηση. Ωστόσο από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται πως στόχος είναι να παραμένουν τα τμήματα όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτά αλλά με πολύ αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους.

Παράλληλα βαρύτητα δίνεται στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, με 7,51 εκατομμύρια πολίτες να έχουν κάνει την πρώτη δόση. Μάλιστα μετά την ανακοίνωση του αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εμβολιασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες κλείνονται κοντά στα 20.000 ραντεβού καθημερινά για την πρώτη δόση.

Με μεγαλύτερη ταχύτητα προχωρά ο εμβολιασμός για την αναμνηστική δόση, την οποία έχουν ήδη κάνει 3.76 εκατομμύρια. Τέλος να σημειωθεί πως 270.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης και τρίτης δόσης άνοιξαν για τις επόμενες δέκα ημέρες.

Η «ανάγνωση» των στοιχείων και η ευρωπαϊκή εμπειρία

Τα στοιχεία από την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη «διαβάζουν» στο κυβερνητικό στρατόπεδο και αναμένουν να δουν το επόμενο δεκαήμερο πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται πως προκαλεί ηπιότερη νόσηση, αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως μπορεί να υποτιμηθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν λόγω της μαζικής διασποράς του ιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία την τελευταία εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων στην Ελλάδα αυξήθηκε απότομα. Ωστόσο ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ μειώθηκε κατά περίπου 4%, ενώ όσοι νοσούν βαριά είναι ακόμη από την παραλλαγή Δέλτα

Παρόμοια εικόνα παρατηρείται γενικότερα στην Ευρώπη, όπου οι διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 73% αλλά οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 4%. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η διασπορά είναι μαζική σε 41 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες.

μετάλλαξη ΌμικρονεμβολιασμένοιΚορονοϊόςκυβέρνησηΔημόσιοειδήσεις τώρα