Πολιτική|26.01.2022 07:00

Κακοκαιρία Ελπίς: Αναζητείται υπεύθυνος για το μπάχαλο - Τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Συγκεκριμένες απαντήσεις πρέπει να δοθούν για τις πρωτοφανείς εικόνες με εγκλωβισμένους οδηγούς για ώρες σε κεντρικότατα σημεία της Αθήνας, το χάος στην Αττική οδό αλλά και τα χιλιάδες νοικοκυριά που ήταν και χθες βυθισμένα στο σκοτάδι λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίς. Οι πολίτες που βίωσαν μια πρωτοφανή ταλαιπωρία αναμένουν απο την κυβέρνηση να υπάρξει  απόδοση ευθυνών, ενώ σε υψηλούς τόνους είναι η κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Στο υπουργικό η πρώτη αποτίμηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο θα αναφερθεί στα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία αλλά και στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Παράλληλα θα εστιάσει και στις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες εικόνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα αναγνωριστούν  λάθη στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η κατάσταση και θα υπάρξει μια συγγνώμη στους πολίτες που βίωσαν αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία. Παράλληλα θα επιχειρηθεί μια… φυγή προς τα εμπρός, με στόχο την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση ανάλογων κρίσεων.

To αφήγημα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι πως η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού για να αντιμετωπιστούν  τα καιρικά φαινόμενα χρειάζεται περισσότερο χρόνο και καλύτερο σχεδιασμό. Από εκεί και πέρα αναγνωρίζεται πως  υπάρχει ένα συνολικότερο ζήτημα καλύτερης οργάνωσης του κρατικού μηχανισμού σε όλα του τα επίπεδα είτε αυτό αφορά την αυτοδιοίκηση, είτε αφορά ορισμένες φορές κεντρικές υπηρεσίες του κράτους, είτε αφορά μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες που εξυπηρετούν τους πολίτες.

Παράλληλα το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως θα αποδοθούν ευθύνες και σε ιδιωτικές εταιρείες, που δεν έπραξαν τα δέοντα. Ήδη ανακοινώθηκε πως η Αττική οδός θα αποζημιώσει τους πολίτες που εγκλωβίστηκαν με 2000 ευρώ  και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 1000 ευρώ επιβάτες συγκεκριμένων δρομολογίων. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν πάντως ότι δεν θα ζητηθεί από τους πολίτες που θα λάβουν τις αποζημιώσεις αυτές να παραιτηθούν από κάθε άλλη διεκδίκηση έναντι των εταιρειών. Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε από το  υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην Αττική Οδό.

Οι μετεωρολόγοι, ο Πατούλης και η… ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας

Στους μετεωρολόγους … επιχειρήθηκε χθες να μετατεθεί ένα τμήμα των ευθυνών, με το επιχείρημα πως η κακοκαιρία χτύπησε νωρίτερα από το αναμενόμενο την Αττική. Σαφής ήταν η τοποθέτηση του Θοδωρή Κολυδά, διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, ο οποίος σημείωσε πως η κακοκαιρία Ελπίς «χαρακτηρίστηκε εξαρχής και  έγκαιρα ως ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο , δόθηκε κόκκινος συναγερμός και από πλευράς της ΕΜΥ προσδιορίστηκε χρονικά με μεγάλη ακρίβειας».

Την ίδια στιγμή υπάρχουν «γαλάζια» παράπονα για τον βαθμό ετοιμότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τα βέλη να στρέφονται  στον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Μάλιστα χθες η «Ομάδα Αλήθειας» - που στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία - με βίντεο της παρουσίασε  δηλώσεις προηγούμενων ημερών του κ. Πατούλη για την ετοιμότητα της περιφέρειας με σχόλιο….  «ευτυχώς ήταν  έτοιμη».

Η κακοκαιρία αποτέλεσε και μια δύσκολη  δοκιμασία για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας  και Κλιματικής Κρίσης, που συστάθηκε μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.  Στην…  ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου κάθεται ο Χ. Στυλιανίδης, ο οποίος βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο. Σε αυτή τη φάση θα δοθεί περισσότερος χρόνος στο νεοσύστατο υπουργείο για να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο . Βέβαια  το γεγονός πως ο κ. Στυλιανίδης δεν προέρχεται από τους κόλπους της Ν.Δ. τον καθιστά και πιο εύκολο στόχο στην  «γαλάζια» κριτική.

Τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση

Απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έχουν προκύψει για τον τρόπο με τον όποιο έγινε η διαχείριση της κακοκαιρίας καλείται να δώσει η κυβέρνηση. Ειδικότερα τα βασικά ερωτήματα είναι τέσσερα:

  1. Παρά το ό,τι οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για το σφοδρό πέρασμα του χιονιά, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας λειτούργησαν το πρωί της Δευτέρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πάνε στις δουλειές τους , καθώς με … συστάσεις για περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων δεν δικαιολογείται η απουσία από την εργασία. Επομένως ένα ερώτημα που γεννάται είναι γιατί δεν  εξετάστηκε το ενδεχόμενο να οριστεί και η  Δευτέρα αργία σε συγκεκριμένες περιφέρειες  (όπως έγινε την Τρίτη και την Τετάρτη)
  2. Σε κεντρικότατα σημεία της Αθήνας - σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Συντάγματος  - επικράτησε κυκλοφοριακό έμφραγμα. Είναι πρωτοφανείς οι εικόνες από τη Μεσογείων και πρέπει να εξεταστεί τι έφταιξε και μπλοκαρίστηκαν κεντρικές οδικές αρτηρίες απο νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας;
  3. Το απόλυτο χάος επικράτησε στην Αττική οδό, με αποτέλεσμα  να πάει ο στρατός για να βοηθήσει τους οδηγούς. Χθες την  παραίτησή του υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., Β.  Χαλκιάς. Ωστόσο υπάρχει ένα σημαντικό ερώτημα, που αφορά και την κυβέρνηση. Γιατί άργησε τόσο πολύ να φτάσει ο στρατός για να προσφέρει  βοήθεια στους πολίτες, παρά το ό,τι από το μεσημέρι οδηγοί μιλούσαν στα μέσα ενημέρωσης για τις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετώπιζαν ;
  4. Για μια ακόμα φορά υπήρξαν διακοπές ρεύματος σε δήμους της Αττικής αλλά και σε άλλες περιοχές (Εύβοια, Κρήτη κ.α.). Ανάλογη κατάσταση είχε επικρατήσει και το 2021  με τη Μήδεια και το ερώτημα είναι αν το περσινό πάθημα έγινε μάθημα και ποιες ενέργειες έγιναν μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Υπουργικό Συμβούλιοειδήσεις τώραΚακοκαιρία ΕλπίςΑττική ΟδόςΚυριάκος Μητσοτάκηςκυβέρνησηκακοκαιρία