Πολιτική|27.01.2022 07:00

Κακοκαιρία Ελπίς: Οι ευθύνες, τα μοιραία πρόσωπα και η επόμενη ημέρα - Το χάος στην Αθήνα φέρνει αλλαγές στον κυβερνητικό σχεδιασμό

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το απόλυτο «μπάχαλο» που επικράτησε στην Αθήνα λόγω της κακοκαιρίας Ελπίς έχει πυροδοτήσει έναν κύκλο συζητήσεων στην κυβέρνηση για τα αίτια, που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Οι «εγκλωβισμένοι» οδηγοί στην Αττική οδό και σε κεντρικότατους δρόμους της Αθήνας και το μπλακ αουτ σε χιλιάδες νοικοκυριά έδειξαν με τον πιο καθαρό τρόπο πως χρειάζεται ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο γίνεται η διαχείριση ανάλογων φαινομένων.

Για «αστοχίες» και «ανεπάρκειες» που πρέπει να διορθωθούν μίλησε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας συγγνώμη από τους πολίτες που έμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό. Ωστόσο επεκτάθηκε και στα προβλήματα που υπήρξαν και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι σαφές ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας».

Η κυβέρνηση για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο δέχθηκε σφοδρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται έκτακτα περιστατικά. Η αρχή έγινε πέρσι με την «Μήδεια» όπου χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν - ακόμα και για μέρες - χωρίς ρεύμα, ακολούθησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τώρα ήταν η κακοκαιρία «Ελπίς» που ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά όσον αφορά στον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: κράτους, αυτοδιοίκησης, περιφέρειας, δήμων και ιδιωτών. Το πρώτο πράγμα που αποφασίστηκε είναι να υπάρχουν επιτροπές διαχείρισης κρίσεων, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών. Ουσιαστικά στόχος είναι να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων, στο οποίο θα υπάγονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Παράλληλα θα γίνουν επιμέρους κινήσεις για να μην υπάρξουν και στο μέλλον ανάλογες εικόνες. Για παράδειγμα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η συγκρότηση Επιτροπής Διερεύνησης για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην Αττική Οδό. Όσον αφορά στις διακοπές ρεύματος συνεχίζεται η προσπάθεια για να επιστρέψει το ηλεκτρικό σε όλα τα σπίτια (προβλήματα είχαν χθες το βράδυ περίπου 3000 νοικοκυριά), ενώ υπάρχει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων της ΔΕΗ.

Η αναζήτηση των υπευθύνων και οι κίτρινες … κάρτες

Την Κυριακή φαίνεται πως χάθηκε η «μάχη» της Αθήνας, καθώς δεν αποφασίστηκε να κλείσει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας τη Δευτέρα. Παρά το ό,τι υπήρξε μπαράζ συσκέψεων τελικά δεν υιοθετήθηκε αυτή η λύση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που πήγαν τη Δευτέρα του στη δουλειά τους να βρεθούν αντιμέτωποι με το.. χάος. Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες είχαν μπλοκάρει και τα μέσα μαζικής μεταφοράς μετά από κάποια ώρα δυσκολεύονταν να κάνουν δρομολόγια λόγω του χιονιά. Επομένως, η επιστροφή στα σπίτια για όσους πήγαν στις δουλειές τους εξελίχθηκε σε Γολγοθά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικράτησε στην Αττική οδό, σημειώνοντας πως «υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή, την τελευταία χιονοθύελλα. Αυτές θα διερευνηθούν πλήρως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και τους όρους που περιλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις με το Δημόσιο»

Την ίδια στιγμή βαρύ είναι το κλίμα για τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, καθώς υπήρξε κυκλοφοριακό «έμφραγμα» σε κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας. Δεν πέρασε απαρατήρητο το ό,τι η «Ομάδα Αλήθειας» - που στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία - με βίντεο της παρουσίασε δηλώσεις προηγούμενων ημερών του κ. Πατούλη για την ετοιμότητα της περιφέρειας με σχόλιο…. «ευτυχώς ήταν έτοιμη».

Από την πλευρά του χθες ο περιφερειάρχης άφησε τις δικές του αιχμές, λέγοντας «όσον αφορά τα σχολεία, η αρμοδιότητα είναι στην περιφέρεια. Για τις άλλες υπηρεσίες δεν είναι». Μάλιστα σημείωσε ότι η σφοδρότητα της κακοκαιρίας «αιφνιδίασε αυτούς που θα έπρεπε να πάρουν ανάλογες αποφάσεις» και σημείωσε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του .

Όσον αφορά στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδη δεν έχει μεγάλη … δημοτικότητα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Πάντως σε αυτή τη χρονική στιγμή δίνεται μια πίστωση χρόνου στον νέο υπουργό αν και η περίοδος χάριτος θεωρείται δεδομένο πως έχει τελειώσει.

Χθες δεν πέρασε απαρατήρητο το ό,τι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη

απόφαση του για τη δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, σημειώνοντας πως « θα εξακολουθώ να στηρίζω αυτή την επιλογή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του». Ωστόσο κατα την διάρκεια της τοποθέτησης του δεν υπήρξε ονομαστική αναφορά στον κ. Στυλιανίδη. Πάντως ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει πως δεν κάνει αλλαγές εν θερμώ στο κυβερνητικό σχήμα και επομένως μένει να φανεί πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε αυτό το πεδίο.

Τι ισχύει σήμερα

Όπως ανακοινώθηκε για την Περιφέρεια Αττικής και την Κρήτη ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Τα σχολεία σήμερα και αύριο δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης, αλλά με τηλεκπαίδευση. Επίσης κλειστοί θα παραμείνουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης - ημερήσιας Φροντίδας.

2.Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία όπου είναι δυνατόν,

3.Στο Δημόσιο συνιστάται η χρήση της τηλεργασίας. Σε περίπτωση που η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι δυνατή λόγω των φύσης των ασκούμενων καθηκόντων καθώς επίσης και η προσέλευση στην υπηρεσία είναι αντικειμενικά αδύνατη λόγω των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η απουσία θα είναι δικαιολογημένη για λόγους ανωτέρας βίας.

Τα παραπάνω δεν αφορούν εργαζομένους σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

4. Τα δικαστήρια δεν θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο

5. Τα καταστήματα δύναται σήμερα να λειτουργήσουν από 10.00 έως 18.00.

6. Δεν επιτρέπονται σήμερα οι υπηρεσίες διανομής (delivery) και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες (courier).

Κακοκαιρία ΕλπίςΑττική ΟδόςνοικοκυριάΚυριάκος ΜητσοτάκηςκυβέρνησηΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρα