Πολιτική|01.02.2022 10:00

Ο «Παπαρατσένκο» Σεργκέι Ρατζένκο: Ο ιστορικός που έγινε viral από τον Κουτσούμπα - Τα έγγραφα που δημοσίευσε και η απάντηση του ΚΚΕ

Newsroom

Ο γνωστός ιστορικός - ερευνητής του Ψυχρού Πολέμου, Σεργκέι Ρατζένκο σίγουρα δεν περίμενε ότι θα γινόταν viral στην Ελλάδα και πόσω μάλλον ότι αυτό θα γινόταν έπειτα από αναφορά του Γ.Γ του Κομουνιστικού Κόμματος στο όνομά του από το βήμα της Βουλής. «Και καλά αυτός ο… πώς τον λένε. Ο ξένος ιστορικός, ο ιστοριοδίφης που τον ξεχνάω. Ο Παπά.. Παπαρατσένκο; Κάπως έτσι. Θα τον βάλουμε σωστά στα πρακτικά», είπε από το βήμα τς Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας και το βίντεο γρήγορα έγινε viral.

Ο Ρώσος καθηγητής, ο οποίος διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ και πριν από λίγους μήνες έγινε Wilson E. Schmidt Distinguished Professor του Johns Hopkins School of Advanced International Studies, είδε περισσότερους από 3.000 λογαριασμούς από την Ελλάδα να τον ακολουθούν στο Twitter εν μία νυκτί και έσπευσε να δώσει τη δική του απάντηση στον γ.γ του Κομμουνιστικού Κόμματος μέσα από το προσωπικό του προφίλ.

Η απάντηση του ιστορικού

«Όλοι γελάσαμε, (συμπεριλαμβανομένου και εμού) αλλά τώρα που έγινα hasthtag, ας μιλήσουμε σύντομα για τον πολιτικό διάλογο», σημείωσε αρχικά ο ιστορικός στο Twitter και στη συνέχεια ανέφερε: «Το ενδιαφέρον μου για τη δημοσίευση εγγράφων για τις σχέσεις του ΚΚΕ με τη Σοβιετική Ένωση είναι ιστορικό. Δεν ενδιαφέρομαι (και γνωρίζω και ελάχιστα) για τις τωρινές πολιτικές του ΚΚΕ. Με τη δημοσίευση των εγγράφων, ξεκινάω ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συχνά επικοινωνώ με ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Είναι φυσιολογικό».

Εν συνεχεία σημείωσε ότι δεν είναι φυσιολογικό ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος να υποτιμά και να κάνει επίθεση σε έναν ιστορικό για την έρευνά του: «Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι ο ηγέτης ενός ελληνικού πολιτικού κόμματος να επιτίθεται σε έναν ιστορικό ad hominem χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Είναι αγενές, για να μην πω επαίσχυντο. Θα πρότεινα στον κύριο Κουτσούμπα, που αντιδρά με τόση ζωντάνια στην ανάγνωση αρχειακού υλικού, να διαβάσει περισσότερο από αυτό» και εν συνεχεία πρόσθεσε:

«Διαβάζοντας περισσότερο, θα σχηματίσει μία πιο σύνθετη κατανόηση της ιστορίας, ίσως λιγότερο πολιτικοποιημένη αλλά πιο κοντά στα γεγονότα. Και κάτι τελευταίο: παρακαλώ μην επιτίθεστε στους ιστορικούς. Είμαστε εδώ προς όφελος όλων».

Η συμβουλή του προς τους Έλληνες ακολούθους του

Σε επόμενή του ανάρτηση ο Σεργκέι Ρατζένκο πρότεινε στους χιλιάδες νέους ακολούθους του από την Ελλάδα να διαβάσουν το βιβλίο του: «NATO in the Cold War and After». Συγκεκριμένα συνέστησε να διαβάσουν το κεφάλαιο που μιλά για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βορειοατλαντική συμμαχία.

Ποιος είναι ο Σεργέι Ρατζένκο

Ο Σεργέι Ρατζένκο, ο οποίος συχνά υπογράφει επιστημονικά κείμενα σε μέσα όπως οι New York Times, η Wall Street Journal, το National Interest και οι Moscow Times ειδικεύεται στις σχέσεις Ρωσίας - Κίνας, στην σοβιετική και κινεζική εξωτερική πολιτική και στις κρίσεις του Ψυχρού Πολέμου.

Έχει επίσης δημοσιεύσει εργασίες για την ιστορία της Μογγολίας και της Βόρειας Κορέας και συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τη διεθνή πολιτική της Κεντρικής Ασίας και για τις σύγχρονες σινορωσικές σχέσεις και τη ρωσική εξωτερική πολιτική.

Τα έγγραφα που δημοσίευσε προσφάτως ο ιστορικός

Πριν από λίγες εβδομάδες ο Ρώσος ιστορικός δημοσίευσε στο Twitter τέσσερα έγγραφα τα οποία πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν στη Ρωσία και σύμφωνα με τον ίδιο επιβεβαιώνουν σχέσεις ανάμεσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Τα έγγραφα αυτά ανήρτησαν αρκετοί χρήστες του Twitter οι οποίοι έγραφαν ότι το ΚΚΕ ήθελε να αποσπάσει την Ελλάδα από «τη Δύση» και συμμαχήσει με τη Σοβιετική Ένωση.

Η απάντηση του ΚΚΕ για τα έγγραφα

Μιλώντας για τα εν λόγω έγγραφα ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε από το βήμα της Βουλής: «Τόσα έχει γράψει περί αυτών των φοβερών ντοκουμέντων ο Ριζοσπάστης. Ενώ βρίσκονται και στο εξάτομο δοκίμιο ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Τους συνιστούμε να το αγοράσουν από τη Σύγχρονη Εποχή, αφού διαβάσουν και το άρθρο του Ριζοσπάστη στα πρακτικά για να το διαβάσετε και σεις κύριοι βουλευτές».

Σε κείμενο του Ριζοσπάστη, με τίτλο «Σιγά την αποκάλυψη» το οποίο υπογράφει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της Κεντρική Επιτροπής, υπεύθυνου του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζεται ότι τα έγγραφα αυτά «χρησιμοποιήθηκαν από διάφορους ακροδεξιούς (και όχι μόνο) του διαδικτύου, προκειμένου να επαναφέρουν τη γνωστή προπαγάνδα ότι το ΚΚΕ επιδίωκε να αποσπάσει μέρος της Ελλάδας για να το παραδώσει σε ξένες δυνάμεις» και εν συνεχεία τονίζει μεταξύ άλλων:

Ο ΔΣΕ δεν έλαβε βοήθεια μόνο από την ΕΣΣΔ. Σε διάφορες καπιταλιστικές χώρες συγκροτήθηκαν επιτροπές αλληλεγγύης, με σκοπό να βοηθήσουν πολύπλευρα τους φυλακισμένους και εξόριστους αγωνιστές, να διαδώσουν την αλήθεια για τον αγώνα στην Ελλάδα, αλλά και να ενισχύσουν όπως μπορούσαν. Για παράδειγμα, στη Γαλλία δραστηριοποιήθηκαν διάφορες προσωπικότητες όπως ο Πωλ Ελυάρ, ο Ανρί Μπασίς και άλλοι.

Φυσικά ο ΔΣΕ στηρίχθηκε περισσότερο από τις χώρες όπου η εργατική τάξη και οι κοινωνικοί της σύμμαχοι στις συνθήκες της εξόδου από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκινούσαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση (Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, μετέπειτα ΓΛΔ).

Η βοήθεια που έλαβε ο ΔΣΕ από την ΕΣΣΔ και τις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης υπολειπόταν κατά πολύ από τους ποταμούς εφοδίων που απέστελναν τα καπιταλιστικά κράτη για να στεριώσουν την ντόπια εξουσία των εκμεταλλευτών, μέσα από το Δόγμα Τρούμαν, αλλά και το Σχέδιο Μάρσαλ, που στην Ελλάδα διατέθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία για πολεμικούς σκοπούς. Η βοήθεια που έλαβε ο ΔΣΕ ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που χρειαζόταν και ζητούσε».

Δημήτρης ΚουτσούμπαςΚΚΕιστορικόςειδήσεις τώρα