Νέα... αριθµητική στη Βουλή
Κατερίνα ΤζαβάραΤο ερώτημα στα ελληνικά πολιτικά πράγµατα παραµένει αναπάντητο, άρα σε ισχύ: Είναι οι θεσµοί που προσδιορίζουν την πολιτική δράση ή είναι οι πολιτικές σκοπιµότητες όσων διαθέτουν πολιτική ισχύ, που επιτρέπουν διαφορετικές ερµηνείες όσων προβλέπονται από τους θεσµούς; Το πιο πρόσφατο επεισόδιο αυτού του σίριαλ είναι η φιλολογία περί αλλαγής (κατ’ άλλους: διαφορετικής ερµηνείας) του Κανονισµού της Βουλής µε σκοπό να διατηρηθεί η Κοινοβουλευτική Οµάδα των ΑΝΕΛ και να µην έχει την τύχη εκείνης του Ποταµιού...
Έτσι κι αλλιώς µετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, η «ιδιότυπη» κυβερνητική πλειοψηφία οδηγεί σε νέες κοινοβουλευτικές πρακτικές που µε διάφορες αφορµές προκαλούν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για σειρά απίστευτων µεθοδεύσεων µε σκοπό τα πολιτικά οφέλη κάθε παράγοντα που τις προκαλεί! ∆ύο παραδείγµατα είναι αρκετά: Η φιλολογία περί παραίτησης του Θανάση Παπαχριστόπουλου µετετράπη σε σίριαλ, γιατί στη θέση του πρέπει να ορκιστεί ο Τέρενς Κουίκ, που όµως έχει διακόψει κάθε σχέση µε τους ΑΝΕΛ.
Γι’ αυτό άλλωστε ο Πάνος Καµµένος δεν διέγραψε τον Παπαχριστόπουλο, παρά τη θετική ψήφο του τελευταίου στη Συµφωνία των Πρεσπών (η οποία αποτέλεσε την αιτία του κυβερνητικού διαζυγίου!) ∆εύτερον: Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόµου όταν αποχώρησε από την Ένωση Κεντρώων και πριν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ προσφέρθηκε να παραδώσει την έδρα της. Η υποδοχή της πρόθεσης από το κόµµα µε το οποίο εξελέγη ήταν µάλλον ψυχρή, καθώς αµέσως µετά έπρεπε να ορκιστεί ο κ. Καλλιάνος, που ήδη έχει προσχωρήσει στη Νέα ∆ηµοκρατία. Ετσι, η Ένωση Κεντρώων προτίµησε να «χάσει» µία βουλευτή του κόμματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά να δει τον αναπληρωµατικό της να εντάσσεται στην ΚΟ της Ν∆.
Το επίμαχο άρθρο
Το άρθρο του Κανονισµού της Βουλής που αναδείχθηκε ιδιαιτέρως λόγω της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού είναι το άρθρο 15 παρ. 1 και 2 που αφορά στην έννοια και συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Αυτό προβλέπει ότι «ο ελάχιστoς απαιτoύµενoς αριθµός βουλευτών για τη συγκρότηση µιας Koινoβoυλευτικής Oµάδας ορίζεται σε δέκα (10)», καθώς και πως «ελάχιστoς αριθµός βουλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oµάδας περιορίζεται σε πέντε (5), αν τo κόµµα µε τo oπoίo εκλέχθηκαν και στο oπoίo εξακολουθούν να ανήκουν έλαβε µέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Boυλή».
Κατά την ολοκλήρωση της επεισοδιακής συνεδρίασης της Ολοµέλειας όπου συζητείτο το νοµοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεµένος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ονοµαστικής ψηφοφορίας επικαλούµενος το άρθρο 72 παρ. 1 του Κανονισµού της Βουλής.
Το συγκεκριµένο άρθρο αναφέρεται στην Ονοµαστική Ψηφοφορία και προβλέπει ότι «1. H ψηφοφορία µε ονοµαστική κλήση διεξάγεται: α) όταν υποβληθεί αίτηση, που υπογράφεται από τo ένα εικοστό (1/20) του όλου αριθµού των βουλευτών· β) όταν διατυπωθούν αντιρρήσεις κατά τo άρθρο 71 παρ. 3 και γ) σε κάθε περίπτωση που o πρόεδρος το κρίνει αναγκαίο».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν∆, Μάκης Βορίδης, επισηµαίνοντας ότι δεν µπορεί να ακολουθείται η πρακτική της διεξαγωγής ονοµαστικής ψηφοφορίας για κάθε άρθρο που δεν υπάρχει πλειοψηφία, το οποίο και πρέπει να απορρίπτεται, αναφέρθηκε στο άρθρο 69 παρ. 4 του Κανονισµού (το συγκεκριµένο περιλαµβάνει γενικές διατάξεις για τις ψηφοφορίες και η παράγραφος 4 αφορά στη «διαπίστωση της παρουσίας του απαιτούµενου από τo Σύνταγµα ή τον Κανονισµό αριθµού βουλευτών για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και τη λήψη απόφασης», προβλέποντας ότι αυτή «ανήκει στον πρόεδρο της Βουλής»).
Επιμονή Δένδια
Μία ηµέρα αργότερα, όταν θα έπρεπε να διεξαχθεί η ονοµαστική ψηφοφορία, ο κ. ∆ένδιας επανήλθε δριµύτερος επιµένοντας πως την προηγουµένη είχε ξεκινήσει η διαδικασία διεξαγωγής της ψηφοφορίας, που διεκόπη λίγα λεπτά αργότερα όταν διαπιστώθηκε απουσία του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ. Κατ’ επέκταση υποστήριξε ότι θα ήταν σαν να επαναλαµβάνεται η ψηφοφορία, κάτι που δεν προβλέπεται από τον Κανονισµό της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε το άρθρο 72 παράγραφοι 6 και 8 περί ονοµαστικών ψηφοφοριών και η διαδικασία προχώρησε όχι ανώδυνα, σε ένα σκηνικό απόλυτης πόλωσης. Την παράγραφο 8 του άρθρου 72 (οι ψηφoλέκτες καταµετρούν τις ψήφους που είναι υπέρ και εναντίον της πρότασης ή του ζητήµατος που τέθηκε σε ψηφοφορία) επικαλέστηκε ο κ. Βούτσης και για να ξεπεραστεί το πρόβληµα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις ∆ΕΚΟ, όπου συζητείτο ο διορισµός του Παντελή Κυπριανού στη θέση του προέδρου της Αρχής ∆ιασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α∆ΙΠ).
Το ζήτηµα που προέκυψε αφορούσε στο κατά πόσον η Επιτροπή γνωµοδοτούσε στην πραγµατικότητα θετικά, αφού το αποτέλεσµα της ψηφοφορίας ήταν 10 θετικές ψήφοι έναντι 6 «κατά» και 5 «παρών». Η αντιπολίτευση επέµεινε ότι πρόκειται για 10 υπέρ έναντι 11 και το γράµµα του νόµου εξάντλησε και το τελευταίο περιθώριο ερµηνείας της πρόβλεψης για καταµέτρηση «των ψήφων που είναι υπέρ και εναντίον της πρότασης».
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
- Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
- «Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
- Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
- Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της