Βερναρδάκης στο Έθνος: Η «πρόσκληση Τσίπρα» έχει πανδηµοκρατικό χαρακτήρα
Βούλα ΚεχαγιάΤο δίλημμα στις επόµενες εκλογές είναι «λιτότητα και αυταρχισµός ή κοινωνικό κράτος και δικαιώµατα» λέει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, εκτιµώντας ότι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτυπωθεί η αναφορά στις προοδευτικές δυνάµεις της κοινωνίας. Για τον Π. Καµµένο λέει ότι είναι «άδικος», αλλά συγχρόνως αδικεί και τον εαυτό του.
Κύριε υπουργέ, θα ήθελα την εκτίµησή σας για το πότε θα αρχίσει να αποτυπώνεται στις δηµοσκοπήσεις η επίδραση των θετικών µέτρων της κυβέρνησης…
Τα δεδοµένα που παρακολουθούµε δείχνουν ότι βελτιώνονται θεαµατικά η εικόνα της κυβέρνησης και η αποτελεσµατικότητά της. Ταυτόχρονα, επιτείνεται η κρίση στρατηγικού προσανατολισµού των άλλων κοµµάτων – κυρίως της Ν∆. Παρά το γεγονός ότι υπολόγιζαν ότι η Συµφωνία των Πρεσπών θα βλάψει την εικόνα και την επιρροή της κυβέρνησης, στην πράξη συµβαίνει το ακριβώς αντίθετο:
Η κυβέρνηση έχει ενισχυθεί ως προς την αποφασιστικότητα, την αποτελεσµατικότητα και την εικόνα ηγετικότητας του πρωθυπουργού, ενώ έχει συσπειρώσει τον δηµοκρατικό - προοδευτικό κόσµο. Η µη µείωση των συντάξεων, το κοινωνικό µέρισµα και, κυρίως, η αύξηση του βασικού µισθού έχουν τονώσει τη δύναµη των λαϊκών στρωµάτων. Στη γραµµή αυτή θα συνεχίσουµε, και η εικόνα που έχουµε αυτήν τη στιγµή είναι ότι θα κερδίσουµε άνετα τις επόµενες εκλογές.
Πιστεύετε ότι η ψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών σάς έχει πάει πίσω; ∆ηλαδή ότι έχει κρατήσει διστακτικό απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ένα κοµµάτι ψηφοφόρων που είδε θετικά τα µέτρα, όµως αντιδρά στη Συµφωνία;
Η Συµφωνία των Πρεσπών λειτούργησε ως καταλύτης στο κοµµατικό και πολιτικό σύστηµα. Βοηθούσης και της Ν∆, η οποία ταυτίστηκε µε τις πιο σκοταδιστικές και εθνικιστικές απόψεις της ελληνικής κοινωνίας, δηµιούργησε µια διαιρετική τοµή µεταξύ των δυνάµεων της προόδου και της σοβαρότητας έναντι των δυνάµεων του αναχρονισµού και της γραφικότητας. Οι µετριοπαθείς κοινωνικές δυνάµεις που τάχθηκαν είτε από αδράνεια είτε από ελλιπή ενηµέρωση κατά της Συµφωνίας αρχίζουν σιγά σιγά να επανατοποθετούνται. Βεβαίως, µακροπρόθεσµα όλα κρίνονται στην κοινωνική ατζέντα, στην οποία η κυβέρνηση, όµως, έχει καταλυτική υπεροχή.
Η αντιπολίτευση αµφισβητεί την πολιτική νοµιµοποίηση της κυβέρνησής σας ακόµη και µετά την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης. Εχει άδικο όταν διαπιστώνεται µια δυσκολία για την ψήφιση νοµοθετηµάτων;
Η αντιπολίτευση βιώνει ίσως τη χειρότερη πολιτική στιγµή της. Επένδυσε στην ετερογένεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, πιστεύοντας ότι µε την αποχώρηση των ΑΝΕΛ θα προκαλέσει ζήτηµα νοµιµοποίησης. Ωστόσο, η κυβέρνηση πήρε «ψήφο εµπιστοσύνης» µε τον προϋπολογισµό, πήρε κανονική ψήφο εµπιστοσύνης πριν από δύο εβδοµάδες, προκάλεσε την αντιπολίτευση µε πρόταση µοµφής, που, βεβαίως, δεν τόλµησε, κέρδισε την κρίσιµη µάχη της ψηφοφορίας για τη Συµφωνία, ενώ στις διαδικαστικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και τον φορµαλισµό του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος λειτουργεί ως άτυπος πολιτικός σύµβουλος του Κ. Μητσοτάκη, θα απαντά µε ονοµαστικές ψηφοφορίες για όλα τα νοµοθετήµατα. ∆εν βλέπω καµία δυσκολία στη µεριά µας. Αντιθέτως, βλέπω τεράστια δυσκολία σε όλα τα άλλα κόµµατα.
Το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης έχει ορίζοντα τον Οκτώβριο; Ποιοι παράγοντες θα µπορούσαν να συντελέσουν για εκλογές µαζί µε τις ευρωεκλογές;
Εµείς κινούµαστε µε βάση τον προγραµµατισµό µας για εκλογές τον Οκτώβριο. Τα δεδοµένα δεν έχουν αλλάξει. Αντίθετα, φαίνεται ότι ο χρόνος κυλά υπέρ µας, γιατί αρχίζουν να φαίνονται οι κοινωνικές µας µεταρρυθµίσεις και τα οικονοµικά µας µέτρα. Επιπλέον, αρχίζει να διαµορφώνεται ένα κλίµα -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- αντίδρασης απέναντι στις µορφές φασισµού και ακροδεξιών πρακτικών που αναβιώνουν. Μια ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογών θα θόλωνε το κλίµα τόσο των ίδιων των ευρωεκλογών όσο και των εθνικών εκλογών, που θα έχουν ως βασικό δίληµµα «λιτότητα και αυταρχισµός ή κοινωνικό κράτος και δικαιώµατα».
Τι να περιµένουµε στα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ µετά την πρόσκληση Τσίπρα να αποτυπωθεί η κεντροαριστερή κατεύθυνση σε αυτά;
Η «πρόσκληση Τσίπρα» δεν αφορά στενά µια Κεντροαριστερά. Η πρόσκληση αφορά σε όλες τις προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάµεις, και στοχεύει σε ένα πρόγραµµα δηµοκρατικής και προοδευτικής διακυβέρνησης. Θέτει στον πυρήνα την αντιµετώπιση των πολιτικών λιτότητας και τον ριζικό θεσµικό εκσυγχρονισµό της χώρας. Είναι µια πρόσκληση που απευθύνεται στις δυνάµεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Σοσιαλδηµοκρατίας, της Οικολογίας, αλλά και στις δυνάµεις του πολιτικού Φιλελευθερισµού που αντιδρούν στην αναβίωση φασιστικών και ακροδεξιών πολιτικών. Αυτή η πρόσκληση, κατά τη γνώµη µας, πρέπει να λάβει πανδηµοκρατικό χαρακτήρα. Βεβαίως, αν και δεν είναι µόνο ζήτηµα προσώπων, πρέπει να αποτυπωθεί σε ένα δυναµικό ψηφοδέλτιο αναφοράς στις ζωντανές προοδευτικές δυνάµεις της κοινωνίας.
Όταν θα αποχωρήσουν η κυρία Νοτοπούλου και ο κύριος Ηλιόπουλος από την κυβέρνηση, θα δούµε κάποιες εισόδους προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς για την κάλυψη των κενών θέσεων;
Θα υπάρξουν σηµειακές αλλαγές στην κυβέρνηση, µε αφετηρία και τα χαρτοφυλάκια για τα οποία µε ρωτάτε. Είναι, όµως, αλλαγές που τις σκέφτεται και τις χειρίζεται ο πρωθυπουργός.
Ο πρώην κυβερνητικός σας εταίρος προκαλεί φθορά στην κυβέρνηση; Γιατί αυτό το κρεσέντο καταγγελιών;
Φοβάµαι ότι έχει εµπλακεί σε ένα κυνήγι µαγισσών. Προκαλούν δυσάρεστη εντύπωση ο τρόπος και η ένταση που επιτίθεται σε δικούς του συνεργάτες και φίλους επειδή διαφώνησαν µαζί του στην πολιτική του επιλογή. Η «περιπέτεια της γκαζόζας» πριν από λίγες µέρες έθεσε σε κίνδυνο και τη σοβαρότητα των εναποµεινάντων βουλευτών των ΑΝΕΛ. Θεωρώ ότι ο Πάνος Καµµένος είναι άδικος και χάνει τον αυτοέλεγχο. Στην κυβέρνηση δεν προκαλεί καµία φθορά. Τη µόνη φθορά που βλέπω ότι προκαλεί είναι µόνο στον εαυτό του και στο κόµµα του. Και ειλικρινά, πιστεύω έπειτα από τέσσερα χρόνια πολύ καλής συνεργασίας µαζί του ότι αδικεί τον εαυτό του.
Η αύξηση του κατώτατου ήρθε µαζί µε την κατάργηση του υποκατώτατου. Σχεδόν ταυτόχρονα ήρθε η έξοδος στις αγορές. Πότε θα δει η πλειονότητα των πολιτών να βελτιώνεται η καθηµερινότητα λόγω της οικονοµίας;
Μα νοµίζω ότι δειλά δειλά έχει αρχίσει να φαίνεται µια βελτίωση της οικονοµικής καθηµερινότητας των νοικοκυριών. Μεγάλο ποσοστό συντάξεων είδε µια µικρή αύξηση, µειώσεις δεν υπήρξαν, µεγάλες κατηγορίες µισθωτών είδαν µε την υπογραφή των κλαδικών συµβάσεων εργασίας τους µισθούς τους να αυξάνονται, αυξήθηκε τώρα και ο κατώτατος µισθός… Το τέλος του ∆εκέµβρη κατέγραψε κίνηση στην αγορά πρωτόγνωρη για τα τελευταία χρόνια. Νοµίζω ότι εθελοτυφλεί κανείς αν δεν βλέπει ότι τα πράγµατα πάνε καλύτερα. Η χώρα εξέρχεται από µια βαθύτατη ύφεση, µε ένα καλύτερο σε σχέση µε το παρελθόν κοινωνικό κράτος, µε στέρεο ασφαλιστικό σύστηµα, µε µεγάλο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και µε την ανεργία διαρκώς µειούµενη. Πολλά πρέπει, βεβαίως, να γίνουν ακόµη. Αλλά είναι σίγουρο ότι βλέπουµε φως.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
- Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
- Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
- Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
- Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ