Αντιδρά η αντιπολίτευση: Ανεβαίνει η ένταση, αποµακρύνεται η λύση
NewsroomΕντονότατη κριτική για λειτουργία εκτός των θεσµών και συναλλαγή αναµένεται να εισπράξει η κυβέρνηση στη Βουλή από την αντιπολίτευση, στην προσπάθειά της να αναζητήσει συναινέσεις για να επιλυθεί το διαδικαστικό ζήτηµα που έχει προκύψει µε τις Κοινοβουλευτικές Οµάδες. Μια συνθήκη που σαφώς δεν ευνοεί την εξεύρεση λύσης για το περίφηµο άρθρο 15 του Κανονισµού της Βουλής, που δεν επιτρέπει στον Π. Καµµένο να διαθέτει Κοινοβουλευτική Οµάδα εφόσον -µετά την παραίτηση Παπαχριστόπουλου- δεν θα διαθέτει πέντε βουλευτές εκλεγµένους µε τους ΑΝΕΛ.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισµού της Βουλής, που συνεδριάζει σήµερα το µεσηµέρι, θα κριθεί το αν θα βρεθεί τελικά κοινός τόπος ώστε να γίνει ευρέως αποδεκτή η κυβερνητική πρόταση, προκειµένου να διατηρήσουν τα προνόµια των πολιτικών αρχηγών οι Π. Καµµένος και Στ. Θεοδωράκης. Μάλιστα η πρόταση -που µπορεί να περιλαµβάνει προσθήκη ή και ερµηνεία του Κανονισµού της Βουλής- θα γίνει στη βάση της ενίσχυσης του ρόλου των κοµµάτων, όπως ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Από την πλευρά της Νέας ∆ηµοκρατίας, η στάση που θα τηρήσει θα εξαρτηθεί από την πρόταση που τελικά θα γίνει. Πάντως, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα είναι αρνητική σε οποιαδήποτε αλλαγή του Κανονισµού της Βουλής και δεν θα παράσχει τη συναίνεσή της.
Επικριτική ήταν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηµατά, η οποία τόνισε: «Θέλω να ελπίζω ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν θα συναινέσει στην απαίτηση του Μαξίµου για “φωτογραφικές” αλλαγές στον Κανονισµό, µε αντάλλαγµα να κλείσει το στόµα του ο κ. Καµµένος και να συνεχιστεί ανέφελα η συγκυβέρνηση µε τους ΑΝΕΛ». Μίλησε µάλιστα για «πρωτοφανείς για το πολιτικό µας σύστηµα εκβιασµούς».
Για καθεστώς συναλλαγής κάνει λόγο το ΚΚΕ. Μάλιστα ο ∆ηµήτρης Κουτσούµπας αναφέρθηκε, µιλώντας συνολικά, σε «αλισβερίσι, υπόγειο και φανερό µερικές φορές, ανάµεσα στα πολιτικά κόµµατα και στα πρόσωπα που είναι εκλεγµένοι βουλευτές». Πάντως επεσήµανε παράλληλα ότι «θα µπορούσαµε και εµείς να συµφωνήσουµε να υπάρχει Κοινοβουλευτική Οµάδα, άλλωστε εµείς ξέρετε δεν έχουµε ούτε το πρόβληµα του 3%, του πλαφόν που είναι για τις εκλογές, να υπάρχει γνήσια ανόθευτη απλή αναλογική, δηλαδή θεωρούµε κόµµατα που δεν πιάνουν το 3% να εκπροσωπούνται στη Βουλή και να συγκροτούνται Κοινοβουλευτικές Οµάδες και µε τρία άτοµα».
Θετική αναµένεται να είναι η Ενωση Κεντρώων, που εκτιµά ότι ο Κανονισµός της Βουλής δεν περιγράφει µε σαφήνεια τις συνθήκες διάλυσης µιας Κοινοβουλευτικής Οµάδας.
Oσον αφορά τους άµεσα ενδιαφερόµενους, οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται περί παραχώρησης, υποστηρίζοντας ότι η ορθή ερµηνεία του Κανονισµού είναι το ότι οι προϋποθέσεις των πέντε βουλευτών εκλεγµένων από το ίδιο κόµµα αφορούν την αρχική συγκρότηση µιας Κοινοβουλευτικής Οµάδας όταν προκύπτει νέα Βουλή.
Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης σηµείωσε ότι «δεν µπορεί να αλλάξει ο Κανονισµός της Βουλής και να δώσουν τη δυνατότητα σε τρεις βουλευτές να συστήνουν Κοινοβουλευτική Οµάδα. Oπως δεν µπορεί να υπάρχει Κοινοβουλευτική Οµάδα µε δανεικούς βουλευτές». Προσέθεσε επίσης πως «δεν υποστηρίζουµε κάτι που µας συµφέρει, αλλά για εµάς οι αρχές δεν αλλάζουν ανάλογα την ώρα, ανάλογα την ηµέρα, ανάλογα τον άνεµο».
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών