Πολιτική|13.02.2022 22:19

Ελληνοτουρκικά: Αναμενόμενη η παρενόχληση Χαρδαλιά - Προβληματισμός όσο οι Τούρκοι αναβαθμίζουν τις προκλήσεις

Newsroom

Απόλυτα αναμενόμενη ήταν η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Νίκο Χαρδαλιά στο ανατολικό Αιγαίο, σημειώνει το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας. Όπως μετέδωσε στο OPEN η Αλεξία Τασούλη, από την Πολεμική Αεροπορία σημειώνουν πως η αντίδραση των Τούρκων ήταν αυτοματοποιημένη καθώς είναι πάγια τακτική τους να καλούν στον ασύρματο όταν θεωρούν πως παραβιάζεται το δικό τους FIR. Αυτή την τακτική ακολουθούν για να καταγράφεται το γεγονός στο ημερολόγιο πτήσης τους.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας σε 18 νησιά και 30 σχηματισμούς συνέβη την ίδια ημέρα που ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις περί αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. Φυσικά, είχαν προηγηθεί οι δηλώσει του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έθεσε ακόμα και θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Σε αυτές τις τουρκικές δηλώσεις απάντησε τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και η Κομισιόν ξεκαθαρίζοντας πως δεν υφίσταται κανένα θέμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

Προβληματισμός στην Αθήνα - Οι Τούρκοι αναβαθμίζουν τις προκλήσεις

Την ίδια στιγμή σε διπλωματικό επίπεδο, στην Αθήνα υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι ενοχλούνται στην Άγκυρα από τις επισκέψεις των Ελλήνων αξιωματούχων ακόμα και σε μεγάλα νησιά.

Δεν θεωρείται καθόλου τυχαία η διαρροή των τουρκικών πηγών ασφαλείας στον τουρκικό Τύπο που εξέφραζαν δυσφορία για την επίσκεψη Χαρδαλιά σε νησιά του ανατολικού και κεντρικού Αιγαίου.

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως στην Άγκυρα ενοχλήθηκαν όχι μόνο για την επίσκεψη Χαρδαλιά σε Καστελόριζο και Φαρμακονήσι, αλλά επειδή πήγε και στη Σάμο, τη Λέσβο και άλλα μεγάλα ελληνικά νησιά.

Τουρκίαυπουργείο ΕξωτερικώνΝίκος Χαρδαλιάςειδήσεις τώρα