Πολιτική|15.02.2022 07:12

Ενεργειακή «βαρυχειμωνιά» στην οικονομία: Το plan b της κυβέρνησης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας από τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου  συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.

Δεδομένο είναι πως σε ενεργειακό επίπεδο επικρατεί αναβρασμός, καθώς ήδη τους τελευταίους μήνες είναι σε εξέλιξη ένα ράλι ανατιμήσεων που μετακυλίεται και σε μια σειρά προϊόντων. Ωστόσο σε περίπτωση όξυνσης της κατάστασης στην Ουκρανία αναλυτές εκτιμούν πως θα μπορούσε ακόμα και να «εκτοξευτεί» προσωρινά η τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Στην Ελλάδα στο ενεργειακό πεδίο  το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών καλύπτεται απο τη Ρωσία και το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει πως δεν θα υπάρξει πλήγμα στην ασφάλεια εφοδιασμού. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως  δεν είναι ήδη έτοιμο ένα εναλλακτικό σχέδιο και υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα για την προμήθεια ποσότητας  LNG μέσω της Ρεβυθούσας. Επίσης θα μπορούσαν να  καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας (όπως ο TAP). Παράλληλα έχει γίνει επεξεργασία και εναλλακτικών σεναρίων όπως το να γυρίσουν στο πετρέλαιο μονάδες που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο (εκτιμάται πως αυτό είναι εφικτό για έξι από τις συνολικά δεκατέσσερις  μονάδες φυσικού αερίου της χώρας).

Ωστόσο δεν είναι μόνο η διασφάλιση επάρκειας φυσικού αερίο, που έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση. Μια ακόμα παράμετρος είναι το πως οι εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο  θα επηρεάσουν συνολικά την οικονομία. Μια «πρόγευση» δόθηκε χθες με το Χρηματιστήριο να υποχωρεί στη ζώνη των 950 μονάδων, με τράπεζες και blue chips να δέχονται ισχυρά «απόνερα» της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί και το πως θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα οι τιμές, καθώς το ενεργειακό ράλι αυξήσεων είναι δεδομένο πως θα περάσει  σε βασικά προϊόντα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πως θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών απέναντι στο κύμα των ανατιμήσεων. 

Ωστόσο πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα. Σήμερα από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα υπάρχει μια καθαρή εικόνα για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, που με βάση την Eurostat «σκαρφάλωσε» στο 5.5.%.

Οι κινήσεις στη γεωστρατηγική σκακιέρα

Ένας διπλωματικός μαραθώνιος είναι σε εξέλιξη για τις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας.  Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να συνεδριάσουν την Πέμπτη, στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους τους της Αφρικανικής Ένωσης, για να συζητήσουν τα τεκταινόμενα. Ωστόσο αν μέχρι τότε υπάρξουν έκτακτα γεγονότα θα επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων. Να σημειωθεί πως χθες  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε, μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

To μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως  η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και τους εταίρους της. Ταυτόχρονα κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές και ο υπουργός  Εξωτερικών θα έχει, στη Μόσχα, συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του στις 18 του μήνα. Πάντοτε με στόχο τη συνδρομή στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών που υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα 24 ώρα θα είναι κρίσιμα και ανάλογα με τις ευρύτερες εξελίξεις θα κινηθεί και η Αθήνα. Χθες σύσταση στους Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της χώρας. Στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ακόμη, συνιστάται να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο. Επισημαίνεται ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο και παράλληλα  θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

ΡωσίαΟυκρανίαΚυριάκος Μητσοτάκηςκυβέρνησηειδήσεις τώραφυσικό αέριο