Πολιτική|18.02.2022 13:23

Δένδιας: Ένας πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα έχει κανένα νικητή – Λαβρόφ: Λύση μόνο στη βάση των συμφωνιών του Μίνσκ

Newsroom

Σκληρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ επεσήμανε πως «ένας πόλεμος στην Ουκρανία, δεν θα έχει κανένα νικητή». Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε πως λύση στην Ουκρανία μπορεί να εξευρεθεί μόνο στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αιτήματα για αποστρατικοποίηση των νησιών, που θέτει η Άγκυρα, ο κ. Δένδιας επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία διατηρεί μια πλήρη στρατιά και το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο απέναντι από τα νησιά. Έχει εκδώσει ένα casus belli, αν η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα τα οποία προβλέπονται από το Δικαιο της Θάλασσας την υπέγραψαν 168 μέρη, μεταξύ τους και η Ρωσία. Οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απολύτως προσχηματικές. Η συμφωνία για την αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, αφορούσε όχι την Τουρκία, αλλά την ανησυχία της τότε ΕΣΣΔ. Υπερ αυτής συνομολογήθηκε η συμφωνία αυτή, αλλά η Τουρκία δεν την υπέγραψε».

«Επιβεβαιώνω τη στάση μας υπέρ τη διευθέτησης των διαφορών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας βάσει του διεθνούς δικαίου. Ο Νίκος ανέφερε πως κάποιος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η προσοχή είναι στραμμένη στην Ουκρανία, τότε πρέπει να κάνει τα παράπονα στους δυτικούς συμμάχους, επειδή φουσκώνουν αυτή τη φασαρία εκ του μηδενός, προσπαθώντας να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα».

Δένδιας: Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ο Νίκος Δένδιας, αρχικά ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για την πρόσκλησή του, και σημείωσε πως «σκοπός μας είναι η διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη».

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική, βασίζεται σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες: Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, απαγόρευση της χρήσης βίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας έναντι οποιουδήποτε κράτος, σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας, σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων», είπε ο κ. Δένδιας.

Επεσήμανε πως η «Ελλάδα ως κράτος – μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σέβεται και εφαρμόζει το σύνολο των δεσμεύσεών της. Υπογραμμίζω την ενότητα της ΕΕ. Είναι γνωστό σε ποια συμμαχία ανήκει η Ελλάδα εδώ και 70 χρόνια, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τις σχέσεις με τη Ρωσία».

«Ακούμε με προσοχή τις ανησυχίες ασφαλείας της Ρωσίας, ακούμε και τα υπόλοιπα κράτη. Συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ουκρανία και τόνισα»:

  • «Την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης
  • Στηρίζουμε την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ
  • Αναφέρθηκα στην ελληνική ομογένεια, ιδίως στην Μαριούπολη, πλησίον της γραμμής επαφής. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να πράξει ό,τι χρειάζεται για να προστατέψει αυτή την ομογένεια».

«Όπως υποστηρίξαμε, μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανένα νικητή», συνέχισε ο κ. Δένδιας κι επεσήμανε πως για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε τον ρώσο ομόλογό του «για τη συνεχιζόμενη τουρκική αποσταθεροποιητική συμπεριφορά. Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η προσοχή βρίσκεται στραμμένη σε άλλο σημείο, θέτει ανυπόστατα αιτήματα. (…) Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα».  

Λαβρόφ: Λύση μόνο στη βάση των συμφωνιών του Μίνσκ

Ό κ. Λαβρόφ άφησε αιχμές κατά του ΝΑΤΟ με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία κάνοντας λόγο για παραβίαση των συμφωνιών του ΟΑΣΕ. «Εξετάσαμε μια σειρά από περιφερειακές καταστάσεις. Υπογραμμίσαμε πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην Ουκρανία πέραν των συμφωνιών του Μινσκ», επεσήμανε και τόνισε πως: «Αναφερθήκαμε και στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διευθέτηση του Κυπριακού».

«Έχουμε πολύ καλή συνεργασία στον τομέα της άμεσης επέμβασης, τα ρωσικά σωστικά μέσα αποδείχθηκαν πολύ καλά και ασφαλή στην κατάσβεση των φωτιών», δήλωσε αρχικά ο κ. Λαβρόφ και τόνισε πως είναι «πολύ δημοφιλείς οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ δύο χωρών». Στη συνέχεια ο κ. Λαβρόφ έκανε αναφορά στον τουριστικό τομέα και στις επισκέψεις τουριστών από την χώρα του.

Τι είπαν οι κ.κ. Λαβρόφ και Δένδιας στην αρχή της συνάντησης

Σημειώνεται πως η συνάντηση ξεκίνησε περί τις 11 ώρα Ελλάδας. Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «μεγάλης σημασίας» την πέμπτη αυτή δια ζώσης συνάντηση των δύο υπουργών και ευχαρίστησε στον εισαγωγικό χαιρετισμό του «για την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη».

Τόνισε ότι «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, αλλά και ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου, αλλά και του δικαίου της θάλασσας και βεβαίως στη βάση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της συνάντησης προτίθεται να ενημερώσει τον Ρώσο ομόλογό του για «τις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό» και να ζητήσει τις απόψεις του συνομιλητή του για τα τεκταινόμενα στη Συρία και τη Λιβύη, ενώ εκτεταμένη θα είναι και η συζήτηση των δύο υπουργών «για τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο».

«Νομίζω ότι υπάρχει μια σημαντική διμερής ατζέντα, την οποία μπορούμε να προωθήσουμε στη σημερινή μας συνάντηση», κατέληξε στην πρώτη του εισηγητική τοποθέτηση, παρουσία των δημοσιογράφων, ο κ. Δένδιας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα αποδίδει «ιδιαίτερη αξία στον διάλογό μας για τις περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις», απαριθμώντας τα επίκαιρα «ζητήματα, όπως τη ρωσική πρωτοβουλία για τις εγγυήσεις ασφαλείας, την Ουκρανία, την Ανατ. Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, την Υπερκαυκασία, τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική».

Σημείωσε, δε ότι «προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις οι Έλληνες φίλοι μας έχουν δική τους θέση, ενδιαφερόμαστε ώστε και στη δική μας εργασία να λαμβάνονται υπόψη και τα δικά σας συμφέροντα. Χαιρόμαστε και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα έχει για εσάς ενδιαφέρον», υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ θυμίζοντας τη συνάντηση στο Σότσι τον περασμένο Δεκέμβριο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τις διαβουλεύσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν, γεγονός, που «υπογραμμίζει τον εντατικό χαρακτήρα των πολιτικών επαφών μας, την εμπιστευτικότητα των σχέσεών μας».

«Ακούμε με προσοχή τις ανησυχίες ασφαλείας της Ρωσίας, ακούμε και τα υπόλοιπα κράτη. Συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ουκρανία και τόνισα»:

«Την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης

Στηρίζουμε την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ

Αναφέρθηκα στην ελληνική ομογένεια, ιδίως στην Μαριούπολη, πλησίον της γραμμής επαφής. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να πράξει ό,τι χρειάζεται για να προστατέψει αυτή την ομογένεια».

«Όπως υποστηρίξαμε, μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανένα νικητή», συνέχισε ο κ. Δένδιας κι επεσήμανε πως για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε τον ρώσο ομόλογό του «για τη συνεχιζόμενη τουρκική αποσταθεροποιητική συμπεριφορά. Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η προσοχή βρίσκεται στραμμένη σε άλλο σημείο, θέτει ανυπόστατα αιτήματα. (…) Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα».  

Σεργκέι ΛαβρόφΗΠΑΟυκρανίαΝίκος ΔένδιαςΡωσίαειδήσεις τώρα