Πολιτική|21.02.2022 20:52

ΚΥΣΕΑ: Έκτακτη συνεδρίαση υπό τον Μητσοτάκη μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Αλέξανδρος Διαμάντης

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

«Αύριο στις 9:30 θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ακύρωσε προγραμματισμένη συνέντευξη.

Ο Κώστας Σκρέκας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται να παρουσιάσει στο ΚΥΣΕΑ τα σενάρια επιπτώσεων στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας που σχετίζονται με τη διάρκεια ενδεχόμενης πολεμικής σύγκρουσης αλλά και την πιθανή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Η χώρα μας καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες με ρωσικό αέριο σε ποσοστό της τάξης του 45%.

«Η αναγνώριση του Ντόνετσκ θα τινάξει στον αέρα τις διπλωματικές πρωτοβουλίες»

Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου μετέδιδε για το ΟPEN ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι έτοιμος να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η κυρία Ψακι ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή. Εννοεί ότι τότε θα την σταματήσουν και θα εκτελέσουν το σχέδιο Β, που αφορά τις κυρώσεις και άλλα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Ο Λευκός Οίκος αναμένει την τελική απόφαση της Μόσχας για τη σύνοδο κορυφής των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν, η οποία μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν έχει φτάσει. Πάντως, αξιωματούχοι επιμένουν να χαρακτηρίζουν τη ρωσική εισβολή επικείμενη. Ισχυρίζονται ότι η ρωσική εισβολή θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε μερικές ώρες. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποίησαν τη φράση «μέσα σε μερικές ώρες».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είχε δηλώσει το πρωί της Δευτέρας ότι η εισβολή είναι θέμα μερικών ημερών για να αλλάξει τη δήλωση επί τόπου και να ισχυριστεί ότι είναι θέμα ωρών. Προκαλεί, πάντως, εντύπωση ότι ενώ υπάρχει σε εξέλιξη η διπλωματική προσπάθεια της Γαλλίας, η Ρωσία σήμερα συνεχίζει την υλοποίηση των σχεδιασμών της για εισβολή, όπως ισχυρίζεται η αμερικανική πλευρά, σημείωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Στο Πεντάγωνο θεωρούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας μεγάλη πρόκληση και πιστεύεται ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ, μπορεί να τινάξει στον αέρα όλες τις διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Οι εισηγήσεις των περισσοτέρων είναι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Σεργκέι Λαβρόφ, την Πέμπτη στη Γενεύη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η ρωσική επίθεση. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, που συμμετείχε στην ενημέρωση του κ. Μπάιντεν, δήλωσε ότι ο κ. Πούτιν στοχεύει να συνθλίψει με τον πιο βίαιο τρόπο τον λαό της Ουκρανίας.

Υποστήριξε ότι θα είναι ένας πόλεμος που θα διεξαχθεί εναντίον του ουκρανικού λαού, για να τον καταπνίξει, να τον συνθλίψει, να τον τραυματίσει. Παρά τη σημερινή αργία, οι αξιωματούχοι βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους. Επιμένουν ότι η εισβολή επίκειται και προειδοποιούν για καταλυτικές κυρώσεις που θα καταστρέψουν την οικονομία της Ρωσίας.

ειδήσεις τώραΚώστας ΣκρέκαςΟυκρανίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚΥΣΕΑ