Ο «κανένας» απειλεί το αφήγημα της κυβέρνησης - Οι… κίτρινες κάρτες και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΠροειδοποιητικές … βολές ρίχνουν οι πολίτες για δύο θέματα μείζονος σημασίας: την ακρίβεια αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Και στα δύο αυτά κρίσιμα θέματα η πλειοψηφία των πολιτών απαντά «κανένας» στο ερώτημα ποιος μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco που παρουσίασε χθες το Open.
Το θετικό αφήγημα της κυβέρνησης «πληγώνεται» από το κύμα των ανατιμήσεων, ενώ οι πρόσφατοι χειρισμοί στην κακοκαιρία «Ελπίς» δεν ικανοποίησαν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Ωστόσο σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες δεν έχουν πειστεί και από την αξιωματική αντιπολίτευση, γεγονός που δημιουργεί ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο ερώτημα αν μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα ζητήματα της οικονομίας το 40% απαντά καμία. Ακολουθεί με 32% η Νέα Δημοκρατία και με 20% o ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανάλογο ερώτημα για το ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα ζητήματα ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών το 48% απάντησε καμία, το 27% είπε της Νέας Δημοκρατίας και το 15% του ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί πως καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι δηλώνουν οι πολίτες σε ποσοστό 81% από τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού «Ελπίς».
Την ίδια στιγμή οι ανατιμήσεις μπορεί να αποδειχθούν η «Αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησης, καθώς οι πολίτες δεν δείχνουν ικανοποιημένοι από τα μέτρα στήριξης που έχουν μπει σε εφαρμογή. Στη δημοσκόπηση της Alco το 76% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών και η μείωση του ΕΝΦΙΑ βοήθησαν καθόλου ή λίγο την οικογένεια. Στον αντίποδα μόνο το 17% των ερωτηθέντων σημειώνει ότι βοηθούν αρκετά ή πολύ.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως πρέπει να διευρυνθεί το πακέτο των μέτρων στήριξης, ωστόσο πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση καθώς δεν πρέπει να διαταχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να συγκρατήσει το υπέρμετρο κλίμα αισιοδοξίας για μπαράζ παροχών, το οποίο συντηρείται και από ένα «γαλάζιο» κομμάτι.
Δεδομένο είναι πως θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης, ωστόσο αναζητείται η φόρμουλα ώστε αυτά να είναι εστιασμένα στους πλέον ευάλωτους. Άλλωστε το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν υπάρχει… λεφτόδεντρο.
Ο δύσκολος στόχος της αυτοδυναμίας, η μάχη του κέντρου και το Κίνημα Αλλαγής
Η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλη και στην τελευταία δημοσκόπηση της Alco, ωστόσο η «ψαλίδα» έχει πέσει κάτω από τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Τα «γαλάζια» ποσοστά στην πρόθεση ψήφου επι των εγκύρων διαμορφώνονται στο 31.8% (από 32.6% στην προηγούμενη μέτρηση), με το στόχο της αυτοδυναμίας να παραμένει μακρινός. Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από τη δυναμική των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, καθώς όσο αυξάνεται αυτό το ποσοστό τόσο πιο χαμηλά μπαίνει ο πήχης για τις 151 έδρες.
Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και σε περίπτωση δεύτερης αναμέτρησης θα εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε το 2020. Στην περίπτωση αυτή για την επίτευξη της πολυπόθητης αυτοδυναμίας απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37,5% με 38%.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κοιτούν προς το ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει το 22.2% (από 21.1%) στην πρόθεση ψήφου αλλά και προς το Κίνημα Αλλαγής που στην δημοσκόπηση φτάνει το 14.1% (από 13.6%). Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει
και το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ δείχνει να αντλεί ψηφοφόρους και από τη Νέα Δημοκρατία (7%) αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ (11%), ενώ 6% προέρχεται από πολίτες που δεν έφτασαν μέχρι την κάλπη το 2019.
Ουσιαστικά το επόμενο διάστημα θα κορυφωθεί η πολιτική μάχη για την κατάκτηση της.. καρδιάς των κεντρώων ψηφοφόρων, με τη Νέα Δημοκρατία να θέλει να διατηρήσει τις καλές επιδόσεις που είχε σε αυτό το κοινό το 2019. Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν υψηλοί τόνοι απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη, κάτι που εκτιμάται πως εντάσσεται και στην προσπάθεια πόλωσης του κλίματος για να αποφευχθούν διαρροές ψηφοφόρων.
Δεδομένο είναι πως σε αυτή τη συγκυρία στην κυβέρνηση προτεραιότητα δίνεται στην αντιμετώπιση του κύματος των ανατιμήσεων. Ωστόσο παράλληλα επιχειρείται να μην εγκαταλειφθεί η μεταρρυθμιστική ατζέντα, με την οποία η Νέα Δημοκρατία προσέγγισε προεκλογικά τους κεντρώους ψηφοφόρους. Οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ που πέρασαν από τη Βουλή - παρά την αντίδραση της αντιπολίτευσης- εντάσσονται στο γαλάζιο σχέδιο για μεταρρυθμίσεις, ενώ το επόμενο διάστημα βαρύτητα θα δοθεί μεταξύ άλλων στους κρίσιμους τομείς της παιδείας, της υγείας και της δημόσιας διοίκησης.
Πάντως από τη δημοσκόπηση προκύπτει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί το καθαρό προβάδισμα στο ερώτημα ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για πρωθυπουργό. Μάλιστα έχει ενδιαφέρον πως το ποσοστό που συγκεντρώνει παραμένει σταθερό σε σχέση με τον Οκτώβριο.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ