Πολιτική|24.02.2022 18:14

Πόλεμος σε Ουκρανία: Συναγερμός για νέο κύμα ανατιμήσεων - Στρατηγική τριών σημείων από την κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στρατηγική τριών επιπέδων για να αντιμετωπίσει το «τσουνάμι» ανατιμήσεων στην ενέργεια αλλά και σε βασικά αγαθά χαράσσει η κυβέρνηση μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Ουκρανικό. Οι επιπτώσεις στην οικονομία δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν με ακρίβεια, ωστόσο έχει ήδη σημάνει συναγερμός για την ανοδική πορεία του πετρελαίου που ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή σε βαθύ κόκκινο είναι οι ευρωπαϊκές αγορές, με το ωστικό κύμα πωλήσεων να παρασύρει και την Αθήνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για αύριο διαμορφώνεται στα 235,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι αυξημένη κατά 34% σε σχέση με τη σημερινή τιμή. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να συμπαρασύρουν και μια σειρά βασικών αγαθών, βάζοντας «φωτιά» στους προϋπολογισμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr

Από την αρχή η στρατηγική της κυβέρνησης

Μπροστά στα νέα δεδομένα η κυβέρνηση χαράσσει από την αρχή τη στρατηγική της στο πεδίο της οικονομίας, ρίχνοντας το βάρος πρωτίστως στο ενεργειακό μέτωπο. Ωστόσο, πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς το νέο πακέτο μέτρων στήριξης απειλεί την πολυπόθητη δημοσιονομική ισορροπία. Σε αυτή τη χρονική στιγμή στην κυβέρνηση εστιάζουν σε τρία μέτωπα:

  1. Στην εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ράλι ανατιμήσεων. Μάλιστα με δέσμη τριών προτάσεων για το θέμα προσέρχεται σήμερα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα η Αθήνα ζητά να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας.
  2. Στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε ο εφοδιασμός της χώρας με φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου «έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με LNG και φυσικό αέριο. Στην κατεύθυνση αυτή θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν. Και θα αξιοποιηθεί, παράλληλα η δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο».
  3. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από τον αγωγό ΤΑP, πέρα από τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στη Ρεβυθούσα.
  4. Στον επανασχεδιασμό του πακέτου μέτρων στήριξης, με πρώτη προτεραιότητα το ενεργειακό κομμάτι. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως τα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το ενεργειακό ράλι θα παραταθούν για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα απομείνει θα κριθεί και το κατα πόσο μπορεί να υπάρξει μια εφάπαξ ενίσχυση των πλέον ευάλωτων.

Σύνοδος Κορυφής : Το «τρίπτυχο» της ελληνικής πρότασης.

Ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση πρόκειται να επισημάνει σήμερα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις που θα μπουν στο τραπέζι είναι:

  1. Η υλοποίηση έκτακτων μέτρων στήριξης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, με την αξιοποίηση εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
  2. Η υλοποίηση ενός κοινού σχεδίου δράσης των ευρωπαϊκών κρατών, κατά τα πρότυπα της στρατηγικής που υιοθετήθηκε για την αγορά των εμβολίων του covid. Στόχος είναι η κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που βέβαια θα εξασφαλίσει και καλύτερες τιμές.
  3. Η εξαίρεση κονδυλίων που πηγαίνουν για την απορρόφηση των ενεργειακών «κραδασμών» από τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Κυριάκος ΜητσοτάκηςΟυκρανίαμέτραειδήσεις τώραΡωσίακυβέρνησηπόλεμοςακρίβεια