Πολιτική|27.02.2022 13:12

Μαριλένα Κοππά στο ethnos.gr: Σχέδιο Πούτιν για ανασύσταση μιας μικρής ΕΣΣΔ - Κατώτερη των περιστάσεων η ΕΕ

Τίμος Φακαλής

Την ανασύσταση ενός χώρου γύρω από την Ρωσία που θα την προστατεύει και ενδεχομένως την δημιουργία μια μικρής μορφής Σοβιετικής Ένωσης με στόχο να συγκροτηθεί μια ζώνη γύρω από τη Ρωσία που θα την προφυλάσει από τη Δύση εκτιμά η Μαριλένα Κοππά Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου ότι αποτελεί, μεταξύ άλλων, κύρια επιδίωξη του Πούτιν και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ιστορικές οι ευθύνες της Δύσης

Μιλώντας στο ethnos.gr η πρώην Πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ), σημειώνει ότι η ουκρανική κρίση είναι τέλος εποχής και η μεταψυχροπολεμική τάξη όπως είχε δημιουργηθεί τελειώνει λόγω και του ρωσικού αναθεωρητισμού, δηλαδή της μη αποδοχής των κανόνων όπως είχαν τεθεί με τη Διάσκεψη Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη. Η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι οι ευθύνες της Δύσης πάνω σε αυτό είναι ιστορικές. «Αυτή τη στιγμή, βέβαια, δεν μπορούμε να εξομοιώσουμε τον θύτη με το θύμα. Σήμερα η Ουκρανία δέχεται μια επίθεση από μια Ρωσία η οποία θεωρεί ότι μπορεί με τα όπλα να αλλάξει την αρχιτεκτονική ασφάλεια της Ευρώπης».

Δυστυχώς δεν μαθαίνουμε από την ιστορία

Λάθος της Δύσης, όπως εξηγεί, είναι και ότι δεν μαθαίνει, δυστυχώς, από την ιστορία. «Και λέω ότι δεν διδασκόμαστε από την ιστορία γιατί αυτό είχε γίνει και μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο. Οι νικήτριες δυνάμεις ταπείνωσαν την ηττημένη Γερμανία με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην άνοδο του Χίτλερ, στο ναζισμό και στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό ακριβώς, η ταπείνωση της Ρωσία είναι που ουσιαστικά ενίσχυσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αυτό που αναγεννά την ρωσική ισχύ». 

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr

Η Ρωσία θέλει κράτος-μαριονέτα την Ουκρανία 

Αλλά και το ‘90 όταν έπεσε ο κουμμουνισμός και τερματίστηκε ο ψυχρός πόλεμος, στην Αμερική επικράτησε η αντίληψη ότι πλέον η μονοκρατορία των ΗΠΑ είναι χωρίς αντίπαλο. Έτσι, στη νέα Αρχιτεκτονική Ασφαλείας που πήγε να δημιουργηθεί στην Ευρώπη δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τη Ρωσία γιατί ήταν γονατισμένη, ήταν μια Ρωσία διαλυμένη με τεράστια προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο περιβάλλον του Τζωρτζ Μπους του πατέρα επικράτησαν οι πιο σκληρές φωνές, ότι έπρεπε να πατηθεί κάτω η Ρωσία και όχι οι πιο συνετές φωνές όπως του Κένναν που έλεγε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει εκτός του τραπεζιού για την νέα Αρχιτεκτονική Ασφάλειας στην Ευρώπη. Δεν ακολουθήθηκε αυτή η γραμμή  Έτσι σήμερα η Ρωσία διεκδικεί την θέση της στο τραπέζι. «Η Μόσχα θα γίνει με τη βία συνομιλητής, θέλοντας και μη και σίγουρα βρισκόμαστε σε μια αναδιάταξη του σκηνικού στην Ευρώπη. Η επόμενη μέρα μετά την Ουκρανία δεν θα είναι ίδια. Και βέβαια θα έχουμε μια χώρα διαλυμένη από τον πόλεμο, μια χώρα που αν ισχύσουν τα τρία πράγματα που ζητά ο Πούτιν (δηλ ανατροπή της κυβέρνησης, ουδετεροποίηση τύπου Ελβετίας και δέσμευση της Ουκρανίας ότι θα μείνει στο διηνεκές εκτός συνασπισμών και αποστρατικοποίηση), μιλάμε για ένα μη κράτος. Στην ουσία ένα κράτος μαριονέτα της Ρωσίας».

Πολύ δύσκολη η επόμενη μέρα για τη Δύση

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Κοππά εκτιμά ότι η επόμενη μέρα για τη Δύση είναι πολύ δύσκολη γιατί πρώτα απ’ όλα η Ευρώπη αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. «Δεν κατάφερε να εμφανιστεί με μια ενιαία φωνή αλλά αντίθετα βρέθηκε συναίνεση στον κατώτατο δυνατό παρονομαστή. Και ο λόγος είναι ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν προνομιακές σχέσεις  με την Ρωσία. Η Γερμανία είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οπότε αρνήθηκε κυρώσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Ρωσία και θα μπορούσαν να φέρουν ένα αποτέλεσμα». Ενδεικτικό είναι ότι ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς φέρεται να είναι ο τελευταίος ηγέτης κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ακόμη συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Swift, το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, το οποίο είναι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή συναλλαγή χρημάτων παγκοσμίως.

Έπεσε στα «μαλακά» η Ρωσία

Σε επίπεδο κυρώσεων η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παντείου θεωρεί ότι η Ρωσία έπεσε πάρα πολύ στα «μαλακά» και ότι η ΕΕ έδειξε όλα τα ελλείματα της κοινής πολιτικής, της ασφάλειας και άμυνας αλλά και της κοινής εξωτερικής πολιτικής. «Η υπαρκτή διαίρεση στην ΕΕ αποδεικνύεται μέρα με την μέρα. Αυτό που βλέπουμε και ζούμε όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι δεν υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική. Προτιμούν τις διμερείς σχέσεις με τις μεγάλες δυνάμεις, προτιμά για παράδειγμα η Γερμανία να έχει επιλεκτική σχέση με την Ρωσία παρά να 'περνάει' μέσω Βρυξελλών».  

Πως επηρεάζει την Ελλάδα η ουκρανική κρίση

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η επέμβαση Πούτιν στην Ουκρανία πιστεύει ότι μας δημιουργεί μια αναστάτωση σε σχέση με το θέμα τη; Τουρκίας γιατί δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την Τουρκία και τις διμερείς μας σχέσεις. Αν ανοίξουν όλα τα χαρτιά για μια νέα Αρχιτεκτονική Ασφάλειας, μπορεί η Τουρκία να νομιμοποιήσει το αίτημα της για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης και να πει ότι δεν μπορεί να ανοίξετε όλα τα ζητήματα και να πάμε σε επανασχεδιασμό και να αφήσουμε τη Λωζάνη ως έχει.

Μεγάλο θα είναι και το οικονομικό αποτύπωμα της ουκρανικής κρίσης για την Ελλάδα. «Είναι η τρίτη κρίση στη σειρά. Είχαμε την οικονομική κρίση, την πανδημία και τώρα θα έχουμε αυτό που δεν προβλέπεται σε επίπεδο οικονομικό να λήξει γρήγορα, γεγονός που θα δοκιμάσει ξανά τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, παρά τις καλές προθέσεις, δεν είναι κανείς βέβαιος ότι μπορεί να το εγγυηθεί. Γενικά η εικόνα είναι για μας χειρότερη από πριν την κρίση, παρά καλύτερη. Μετά το ουκρανικό και την ενεργειακή κρίση η οικονομική κατάσταση της χώρας κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση χειρότερη του 2010-2011 που μπήκαμε στα μνημόνια».

Η επόμενη μέρα-Δυσπιστία και από τις δύο πλευρές

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παντείου το βασικό από δω και στο εξής είναι να σταματήσει ο πόλεμος και η καταστροφή των ζωών τόσων ανθρώπων, να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και ο διάλογος με τη Δύση. «Το θέμα είναι ότι υπάρχει δυσπιστία και από τις δύο μεριές και ευλόγως και ουσιαστικά αυτό που έκανε ο Πούτιν είναι να πει στη Δύση ότι πρέπει να με παίρνετε στα σοβαρά. Δεν παίρνατε στα σοβαρά ότι έλεγα μέχρι τώρα. Τώρα φαίνεται ότι εννοούσε αυτά που λέει. Μπαίνουμε σε μια διακεκαυμένη ζώνη με ένα Πούτιν που αποδείχθηκε ότι μπορεί να κάνει πράγματα πέρα της λογικής και του αναμενόμενου. Η Γαλλία είναι προεδρεύουσα της Ε.Ε.αυτό το εξάμηνο. Είναι μια ισχυρή χώρα και πρέπει να κάνει τα πάντα για να έρθουν όλοι πίσω στο τραπέζι».

Σχολιάζοντας, τέλος, τους χειρισμούς Πούτιν η κ. Κοππά τονίζει ότι κάθε εποχή έχει τους δικούς της πρωταγωνιστές και «σίγουρα ο Πούτιν είναι ένας αυταρχικός αντί φιλελεύθερος ηγέτης που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιορίζει την ελευθερία εντός Ρωσίας όσο και των γύρω περιοχών».

ΚίεβοπόλεμοςΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραΡωσίαΟυκρανίαΕΕ