Πολιτική|27.02.2022 14:13

Πόλεμος Ουκρανία: Η Τουρκία ψάχνει ρόλο στη σκιά του Ουκρανικού - Η ελληνική απάντηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να αξιοποιήσει προς όφελος της τις ραγδαίες εξελίξεις στο Ουκρανικό θέλει η Τουρκία, επιχειρώντας να παίξει ρόλο μεσολαβητή και να … κρύψει κάτω από τα χαλί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν εγκαταλείπει τα νεοθωμανικά του όνειρα, ωστόσο σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία επιχειρεί να κρατήσει μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα.

Από τη μια πλευρά θέλει να στείλει μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. πως μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο συνομιλητή και δεν «ξεφεύγει» από τις θέσεις του ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά δεν θέλει να κόψει το γέφυρες με τη Μόσχα, καθώς η τουρκική οικονομία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη Ρωσία. Από εκεί καλύπτει το 40% των αναγκών της σε πετρέλαιο, το 25% των αναγκών σε φυσικό αέριο αλλά και το 70% των αναγκών της σε σιτάρι. Παράλληλα η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους «πελάτες» στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr

Χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο και μάλιστα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για τη διεξαγωγή συνομιλιών με την Ρωσία. Ουσιαστικά η Άγκυρα επιχειρεί να ισορροπήσει σε αυτή τη συγκυρία. Έτσι καταδικάζει τη ρωσική επίθεση, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει σε κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου, όπως έχει ζητήσει η Ουκρανία.

Λάδι στη φωτιά συνεχίζει να ρίχνει η Άγκυρα

Ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία - όπου οι εξελίξεις στην Ουκρανία κυριαρχούν - η Άγκυρα συντηρεί την ένταση με την Αθήνα. Αυτό φάνηκε και από τη χθεσινή ανάρτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με αφορμή τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια.

«Μόνο επιζήμιο θα είναι για την Τουρκία να επιχειρήσει να αξιοποιήσει καιροσκοπικά τη συγκυρία στην Ουκρανία και ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων» ήταν η ξεκάθαρη αναφορά του Νίκου Δένδια. Για να απαντήσει μέσω Twitter o Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταξύ άλλων πως «ενώ ο κόσμος είναι επικεντρωμένος στην τραγωδία που συμβαίνει στην Ουκρανία, ο φίλος μου ο Νίκος επικεντρώνεται στο μοναδικό του χόμπι:

Δυσφήμιση της Τουρκίας σε οποιαδήποτε συνθήκη…». Όπως ήταν φυσικό η ανάρτηση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως «στην παρούσα ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τον Δυτικό κόσμο, είναι πασιφανές ποιες χώρες σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες, και ποιες απέχουν, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Πώς «διαβάζει» η Αθήνα τις τουρκικές κινήσεις

Τα νεοθωμανικά όνειρα συντηρεί ο Τούρκος πρόεδρος, που όπως φαίνεται είναι αποφασισμένος να διατηρήσει υψηλούς τόνους. Χθες σχολιάζοντας τις εξελίξεις και την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία … θυμήθηκε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, βρίσκονται σε εδάφη που παλαιότερα ήταν τουρκικά.

Στην Αθήνα η εκτίμηση είναι πως δεν θα υπάρξουν κινήσεις από την Άγκυρα για τη βελτίωση του κλίματος. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια κλιμάκωση των προκλήσεων με διαρκείς αναφορές στην αποστρατικοποίηση των νησιών, παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και επικοινωνιακά παιχνίδια όπως αυτό με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία (στον οποίο έδωσε ξεκάθαρη απάντηση ο Νίκος Δένδιας).

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση πως η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη ως σύνολο αρχών και αξιών και προωθεί μια τελείως διαφορετική, αποκλίνουσα και νεοοθωμανική ατζέντα. Το μήνυμα που εκπέμπεται από την Αθήνα είναι πως διάλογος μπορεί να γίνει πάντα στην βάση θεμελιωδών αρχών, όπως το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ωστόσο η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο, με τον Τούρκο πρόεδρο να κοιτά και προς το εσωτερικό ακροατήριο. Οι κλυδωνισμοί της τουρκικής οικονομίας επηρεάζουν τη δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη γειτονική χώρα να βρίσκεται ατύπως σε μια μακρά προεκλογική περίοδο (κανονικά οι κάλπες θα στηθούν το 2023).

πόλεμοςΟυκρανίαΡωσίαΝίκος Δένδιαςειδήσεις τώρα