Πολιτική|01.03.2022 07:18

Το «τρίπτυχο» της παρέμβασης Μητσοτάκη στη Βουλή: Το Ουκρανικό, η οικονομία και τα… μηνύματα στην Άγκυρα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στη στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση μετά τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αναφερθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει πως η  χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν αναθεώρηση του Διεθνούς Δικαίου και θα επαναλάβει τη στήριξη στον Ουκρανικό λαό. Πρόκειται για μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, καθώς τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα συνεχίζει να  τραβά το σχοινί της έντασης και είναι χαρακτηριστικό πως και χθες υπήρξαν παραβιάσεις του εθνικού  εναέριου χώρου.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στο φλέγον θέμα της οικονομίας, καθώς οι εξελίξεις στο Ουκρανικό οδηγούν σε νέο κύμα ανατιμήσεων. Αυτό που θα υπογραμμίσει είναι πως τα μέτρα στήριξης στο ενεργειακό πεδίο θα συνεχιστούν, εστιάζοντας παράλληλα στις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης.

H σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να έχει και πολιτικές κόντρες, καθώς η απόφαση της κυβέρνησης να αποστείλει και αμυντικό υλικό στην Ουκρανία πυροδότησε αντιδράσεις από κόμματα της  αντιπολίτευσης. Στην απόφαση αυτή πρόκειται  να αναφερθεί ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr

Από το κυβερνητικό  στρατόπεδο σημειώνεται πως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στην ευρύτερη γειτονιά αποδεικνύουν ότι «η άμυνα είναι όχι μόνο αυτοσκοπός, αλλά και εθνική προτεραιότητα». Γαλάζιες πηγές υπογραμμίζουν πως «δεν  μπορεί να αγνοείται από κανένα ότι το ιστορικό και γεωγραφικό υπόστρωμα της περιφέρειάς μας είναι δυνάμει επικίνδυνο. Διεθνιστικές αφέλειες και ερασιτεχνισμοί είναι καταστροφικοί και δεν συγχωρούνται».

Για «καθαρή θέση» στο Ουκρανικό μιλά η κυβέρνηση

Καθαρή και ανυποχώρητη  είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε πράξεις που συνιστούν αναθεώρηση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό πρόκειται να  υπογραμμίσει σήμερα ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την υποστήριξη στο λαό της  Ουκρανίας.

Από την κυβερνητική πλευρά αυτό που  τονίζεται  είναι πως η  στάση της χώρας είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις του δυτικού κόσμου. Παράλληλα σημειώνεται ότι οι τελευταίες εξελίξεις επαναφέρουν  επιτακτικά  την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και ιδίως την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη  ισχυρή αποτρεπτική δύναμη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε πως «η αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνώς συνόρων δεν μπορεί να δικαιωθεί με κανένα τρόπο: Ούτε de jure, ούτε de facto. Αν η τάση αυτή δεν σταματήσει εν τη γενέσει της, θα θερίσουμε πολλές θύελλες, σε κάθε επίπεδο».

Τα μηνύματα στην Τουρκία

Η Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αναβιώσει ένας αναθεωρητισμός και να αμφισβητηθούν διεθνείς συμβάσεις. Το βλέμμα είναι  στραμμένο και προς την Άγκυρα, που τους τελευταίες μήνες διατηρεί την ένταση και ανοίγει το ένα θέμα μετά το άλλο (π.χ. αποστρατικοποίηση νησιών).

Από την κυβερνητική πλευρά το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν μπορεί η χώρα να μιλά διαρκώς για την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου - αναφορικά και με τη στάση της Τουρκίας- και να μην παίρνει σαφή θέση στα όσα λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία. Στο πεδίο των Ελληνοτουρκικών  στην  Αθήνα επικρατεί η άποψη πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει εγκαταλείψει τα νεοθωμανικά όνειρα και δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διάλογο ουσίας.

«Μόνο επιζήμιο θα είναι για την Τουρκία να επιχειρήσει να αξιοποιήσει καιροσκοπικά τη συγκυρία στην Ουκρανία και ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων» ήταν η ξεκάθαρη αναφορά του Νίκου Δένδια. 

Η απάντηση στα πυρά της αντιπολίτευσης

Η απόφαση της κυβέρνησης να αποστείλει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία προκάλεσε πυρά από κόμματα της αντιπολίτευσης και σήμερα το θέμα αναμένεται να πυροδοτήσει και πολιτικές κόντρες στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί  σε μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει για την ενίσχυση των διπλωματικών συμμαχιών της  χώρας αλλά και την αμυντική θωράκιση της. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εστιάζουν ιδιαίτερα στις κινήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα με την αγορά των Rafale αλλά και για την απόκτηση των φρεγατών Belharra.

Όσον αφορά σε ερωτηματικά που διατυπώθηκαν γιατί απουσίαζε ο υπουργός Εξωτερικών από τη σύσκεψη της Κυριακής - όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η  αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία - ο κυβερνητικός  εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. «Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να ασχολείται κανείς με παραμύθια και ίντριγκες» σημείωσε, επιχειρώντας να κλείσει τη σεναριολογία.

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης

Δεδομένο είναι πως η γεωπολιτική αναταραχή θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις και το επόμενο διάστημα αναμένονται σημαντικές αναταράξεις στην αγορά της ενέργειας. Το τοπίο στην οικονομία είναι ρευστό, καθώς οι ανατιμήσεις στην ενέργεια επεκτείνονται και σε μια σειρά βασικών αγαθών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει πως τα μέτρα στήριξης στο ενεργειακό πεδίο θα επεκταθούν για όσα διάστημα χρειαστεί,  κάνοντας παράλληλα  αναφορά και στα δημοσιονομικά δεδομένα. Ιδιαίτερα θα αναφερθεί στις προτάσεις - που κατέθεσε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κρυφής - για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης απέναντι στις ανατιμήσεις  στο ενεργειακό πεδίο (θέμα που απασχολεί και άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.).

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρονται και σε θετικά μηνύματα  από το πεδίο της οικονομίας. Για παράδειγμα προ  των πυλών βρίσκεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 1,72 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις και σχεδόν 1,85 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια.

https://www.ethnos.gr/tag/138/kyriakosmhtsotakhs

Έλληνας πρωθυπουργόςΟυκρανίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςπρωθυπουργόςΡωσίαπόλεμοςειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝίκος ΔένδιαςΤουρκία