Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναζωπυρώνεται η εκλογολογία - Οι νέες αφίξεις στα ψηφοδέλτια και το «σύνθημα» της κάλπης
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΟ πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία που μαίνεται για 11η ημέρα και το τσουνάμι της ακρίβειας έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα, με την εκλογολογία να φουντώνει εκ νέου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξη του μίλησε για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, βάζοντας ωστόσο από τώρα το δίλημμα της επόμενης αναμέτρησης που θα είναι «σταθερότητα η περιπέτειες»
Οι πρόωρες κάλπες βέβαια δεν προαναγγέλονται, ενώ δεν αποτελεί μυστικό πως υπάρχουν… γαλάζιες φωνές που τάσσονται υπέρ ενός εκλογικού αιφνιδιασμού σε περίπτωση που βρεθεί το κατάλληλο timing. Δεδομένο είναι πως μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί μέσα στο ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί. Άλλωστε σε αυτή τη χρονική στιγμή η κυβέρνηση καλείται να δώσει μάχη για την τιθάσευση του κύματος των ανατιμήσεων, που απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στο live blog του ethnos.gr
Ωστόσο, υπάρχουν εισηγήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «παράθυρο» στο τέλος της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες. Προς το παρόν πάντως στο «γαλάζιο» στρατόπεδο επιχειρούν να διαβάσουν τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Σύμφωνα με μια πρώτη ανάγνωση το ρευστό σκηνικό, ενισχύει στην κοινή γνώμη την προτίμηση για αυτοδύναμες κυβερνήσεις ώστε να υπάρχει σταθερότητα.
Δεν είναι τυχαίο πως από τη Νέα Δημοκρατία επιδιώκουν να φτάσουν στις κάλπες με ξεκάθαρα διλήμματα για την επόμενη ημέρα. Η γαλάζια εκτίμηση είναι πως σε μια σειρά θεμάτων - όπως τα εθνικά θέματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση κ.α.- η Νέα Δημοκρατία θα βγει ενισχυμένη σε μια σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα υπάρχει το «καυτό» θέμα της οικονομίας, καθώς η ακρίβεια απειλεί ευθέως το θετικό κυβερνητικό αφήγημα. Με τα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία να πυκνώνουν είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις και ήδη «ξαναγράφεται» ο προϋπολογισμός μέσα σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο σκηνικό.
Τα στοιχεία για την ανάπτυξη το 2021 που έφτασε το 8,3% άνοιξαν μια χαραμάδα αισιοδοξίας, ωστόσο δεδομένο είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία ρίχνει βαριά σκιά στην πορεία της οικονομίας τη φετινή χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Open, σημείωσε πως το βασικό σενάριο είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα μείνει στα επίπεδα αυτών των ημερών για όλη τη χρονιά. Μάλιστα χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και συζήτησαν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση ο «παράγοντας» οικονομίας ενδέχεται να επηρεάσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καθώς από τη μια πλευρά αναζητούνται νέα μέτρα στήριξης και από την άλλη πλευρά πρέπει να διασφαλιστεί η δημοσιονομική ισορροπία. Πρόκειται για μια εύθραυστη ισορροπία που αν διαταραχθεί δεν αποκλείεται να φέρει πιο κοντά τις εκλογικές αποφάσεις.
Δύο «στρατόπεδα» για τον εκλογικό νόμο
Το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου εξακολουθεί να «διχάζει» το γαλάζιο στρατόπεδο. Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες αλλαγές θα γίνουν με την απλή αναλογική και αυτό που έχει επισημανθεί από την κυβερνητική πλευρά είναι πως σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη χωρίς αυτοδυναμία θα προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές.
Ωστόσο, με βάση τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 στη μεθεπόμενη αναμέτρηση το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για να πιάσει αυτοδυναμία. Το τελικό ποσοστό που οδηγεί τουλάχιστον στους 151 βουλευτές δεν είναι σταθερό αλλά συνδέεται άμεσα με τη δυναμική που θα αναπτύξουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής.
Μια σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες δείχνουν πως στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κοντά σε αυτό το ποσοστό. Με αυτά τα δεδομένα υπάρχουν φωνές στο κυβερνητικό στρατόπεδο που επιμένουν για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο οποίος πάντως δεν έχει καν προλάβει να εφαρμοστεί (καθώς ψηφίστηκε το 2020).
Στόχος όσων εισηγούνται ανάλογες λύσεις είναι η αυτοδυναμία να είναι εφικτή και με ποσοστό μικρότερο από το 37.5% με το «μπόνους» να συνδέεται και με τη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκλεισε μια τέτοια συζήτηση, λέγοντας πως «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νομο και θα κερδηθούν από τη Νέα Δημοκρατία».
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έχουν επιστρέψει οι εισηγήσεις για «λίφτινγκ» στον εκλογικό νόμο με το επιχείρημα πως σε ένα ρευστό σκηνικό πρέπει να υπάρχει σταθερότητα και η χώρα να μην οδηγηθεί σε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις. Βέβαια οποιαδήποτε κίνηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου θα πρέπει να γίνει σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, άρα αν ανοίξει τέτοιο θέμα την Άνοιξη απομακρύνεται το ενδεχόμενο για κάλπες.
Πυρετός διεργασιών για τα ψηφοδέλτια
Σε εντατικούς ρυθμούς προχωρά η κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων και σταδιακά κλειδώνουν οι νέες υποψηφιότητες. Στόχος είναι να υπάρξουν πρόσωπα με κεντρώο προφίλ, καθώς ο στόχος της αυτοδυναμίας προϋποθέτει πολιτικά «ανοίγματα».
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν με προσοχή τις δημοσκοπήσεις, με βάση τις όποιες το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται να διατηρεί τη δυναμική που εμφάνισε μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Μάλιστα το γεγονός πως το Κίνημα Αλλαγής «υποδέχεται» σύμφωνα πάντα με τα γκάλοπ ψηφοφόρους τόσο απο τη Νέα Δημοκρατία όσο και απο το ΣΥΡΙΖΑ έχει ως αποτέλεσμα να χτυπάνε … καμπανάκια στην Πειραιώς.
Βαρύτητα επομένως θα δοθεί στην αξιοποίηση στελεχών που δεν προέρχονται απο την κομματική βάση αλλά σηματοδοτούν αυτό το άνοιγμα στο κέντρο. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης απολαμβάνει εξαιρετικά υψηλής δημοφιλίας και ήδη έχουν φουντώσει τα σενάρια για μια θέση - από τις εκλόγιμες βέβαια- στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας (εναλλακτικά θα είναι υποψήφιος στην Α Αθήνα). Επίσης ανακοινώθηκε πως ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα είναι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών.
Όπως είναι φυσικό στα νέα ψηφοδέλτια θα είναι και μέλη της κυβέρνησης, που τώρα δεν είναι βουλευτές. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και το επόμενο διάστημα αναμένονται περισσότερες ανακοινώσεις. Μεταξύ των ονομάτων είναι του υφυπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική.
Τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια θα έχουν και έντονο άρωμα γυναίκας και το επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες. Για παράδειγμα, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη θα είναι υποψήφια στην Ανατολική Αττική, η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου θα κατέβει στην Εύβοια, ενώ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου επίσης θα είναι υποψήφια (υπάρχουν σενάρια είτε για Αθήνα είτε για Πειραιά). Να σημειωθεί πως ανοιχτή είναι και μια υποψηφιότητα της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων- με αρμοδιότητα τα θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας- Μαρίας Συρεγγέλα (αν αυτό κλειδώσει πιθανότατα θα είναι στο δυτικό τομέα).
Ριζικά ανανεωμένο θα είναι και το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο οι επόμενες ευρωεκλογές να γίνουν με λίστα, καθώς στόχος είναι να βρεθούν στις Βρυξέλλες πρόσωπα με περισσότερο τεχνοκρατικό προφίλ και να μην δίνεται εκλογική μάχη με βάση την αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα