Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εντεινόμενη αγωνία για τους ομογενείς της Μαριούπολης και οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΜε τη δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης να μην έχει αποτέλεσμα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για να βρεθεί ασφαλής διάδρομος.
Η εκκένωση δεν κατέστη εφικτή και η αγωνία εντείνεται, καθώς η ελληνική κοινότητα στην περιοχή αριθμεί περίπου 100.000 άτομα. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Ουκρανό ομόλογό του ζητώντας την αρωγή των Ουκρανικών αρχών για την ασφάλεια του Γενικού Πρόξενου στη Μαριούπολη, καθώς και για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για εκκένωση.
Να σημειωθεί πως χθες υπήρξαν πληροφορίες για σοβαρό επεισόδιο με ανταλλαγή πυρών έξω από το κτήριο του ΟΑΣΕ στο οποίο στεγάζεται το ελληνικό προξενείο. Πάντως με αφορμή σχετικά σενάρια διπλωματικές πηγές σημείωναν πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για χτύπημα εναντίον του κτιρίου του ΟΑΣΕ. Το θέμα της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων από την πόλη αλλά και η στέγαση του Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη στο κτίριο του ΟΑΣΕ βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας του κ. Δένδια με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμιτ.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία συνεχίζει να τρέφει φιλοδοξίες πως μπορεί να παίξει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Ωστόσο την ίδια στιγμή που η Άγκυρα επιδιώκει να εμφανιστεί ως «ειρηνοποιός» συνεχίζει τις ανυπόστατες αναφορές σχετικά με την Ελλάδα.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και μίλησε για «προκλητικές δραστηριότητες» σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.
Τα σενάρια για τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν
Έχουν φουντώσει τα σενάρια για το ενδεχόμενο να «κλειστεί» ένα ραντεβού ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μία τέτοια συνάντηση. Είμαστε εξάλλου δύο χώρες που συγκροτούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Έχουμε να συζητήσουμε ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις» σημείωσε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης.
Στην Αθήνα δεν έχουν φρούδες ελπίδες πως μπορούν να λυθούν όλα τα ζητήματα και οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν, προεξάρχοντος του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Ωστόσο μια συνάντηση θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για να σταματήσει αυτή η αναθεωρητική ρητορική από την Άγκυρα, μια ρητορική άλλωστε που ειδικά σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορεί να βρει ακροατήριο στη διεθνή σκηνή.
Πάντως, τα σενάρια για το πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό το ραντεβού συνεχίζονται, με αφορμή και την επίσκεψη που αναμένει να κάνει ο πρωθυπουργός στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στο Παρίσι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη για την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Το επόμενο Σαββατοκύριακο υπάρχουν πληροφορίες πως μπορεί να βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και ο Τούρκος πρόεδρος, άρα θεωρητικά αν υπάρχει διάθεση θα μπορούσε να βρεθεί χρόνος για μια συνάντηση.
Μπαράζ επαφών Δένδια
Σε ένα νέο κύκλο επαφών προχωρά σήμερα και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με το Ουκρανικό να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Παράλληλα βέβαια θα μπουν στο τραπέζι και περιφερειακά ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Ειδικότερα ο κ. Δένδιας θα μεταβεί σήμερα στο Λονδίνο για να συναντηθεί με την Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας και αύριο στη Βιέννη όπου θα έχει τετ α τετ με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Μαρία Σμιτ και συνάντηση με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Κατόπιν, ο υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συναντηθεί με την πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Ρέντι Βάγκνερ καθώς και με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Αυστριακού Κοινοβουλίου, Ράινχολντ Λοπάτκα.
ΥΠΕΞ για δηλώσεις Ζαχάροβα
«Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας. Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινήτο προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων. Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης».
Το σχέδιο για τις προσφυγικές ροές
Σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή παρουσιάστηκε το σχέδιο για την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία. Μέχρι και την Παρασκευή είχαν λάβει καθεστώς προσωρινής φιλοξενίας 2.704 Ουκρανοί πολίτες εκ των οποίων 50 μόνο έχουν αιτηθεί να φιλοξενηθούν σε δομές πρώτης υποδοχής.
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου το σύνολο των άμεσα διαθέσιμων κλινών φιλοξενίας που προσεγγίζουν τις 5.000 και μπορούν προοπτικά να ανέλθουν σε 30.000. Επίσης, έγινε αναφορά στην παροχή έκτακτου καθεστώτος ειδικής προσωρινής προστασίας διάρκειας 12 μηνών- κατά παρέκκλιση της πάγιας διαδικασίας Ασύλου - που αποφασίστηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα και υιοθετείται άμεσα από τη χώρα μας. Γνωστοποιήθηκε ακόμα ότι από τις 4 Απριλίου, θα υπάρξει η δυνατότητα fast track διαδικασίας ταυτοποίησης και παροχής ειδικής βιομετρικής ταυτότητας 12μηνης παραμονής σε όσους Ουκρανούς πολίτες επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.
Μεταξύ άλλων στη σύσκεψη αποφασίστηκε να καταγραφούν από τα αρμόδια υπουργεία οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας για εποχικό ή μόνιμο προσωπικό- που δεν καλύπτονται από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό- στον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την εστίαση και τις εταιρείες τεχνολογίας. Στόχος είναι να υπάρξει μια πρώτη εικόνα των ευκαιριών απασχόλησης για τους Ουκρανούς που φτάνουν στη χώρα.
- Μια ανάσα από την ανακοίνωση εκεχειρίας στον Λίβανο: Έτοιμη δηλώνει η Χαμάς, αποφασίζει σήμερα το Ισραήλ – Τι προβλέπει η συμφωνία
- Ο Τραμπ στηρίζει τον Ελληνοαμερικανό Τζίμι Πατρώνη για την Βουλή των Αντιπροσώπων
- Επίδομα παιδιού: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
- Οι πρώτες δηλώσεις του Κωσταντίνου Αργυρού μετά το εξιτήριο της Αλεξάνδρας Νίκα