Πολιτική|08.03.2022 12:46

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Γεύμα στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαρτίου ανακοίνωσε και επισήμως ο Οικονόμου

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ανακοινώθηκε και επισήμως δια στόματος κυβερνητικού εκροσώπου η συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή 13 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου στις 13 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου και θα συναντηθεί με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στη συνέχεια θα έχει γεύμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν προσκλήσεως του.

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πάντοτε ανοιχτός σε συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο πόσο μάλλον με τις νέες συνθήκες που δημιουργεί ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επ ευκαιρία της μετάβασης του στην Τουρκία ο πρωθυπουργός προσκλήθηκε σε γεύμα από τον κύριο Ερντογάν, πρόσκληση την οποία απεδέχθη. Σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία οι δύο χώρες παρά τις διαφορές μας αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική που πρέπει να αντιμετωπιστούν να λύσουμε προβλήματα και όχι να έχουμε κι άλλα.

Στη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική. Χωρίς ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποίησης από τις σταθερές και κάθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδας, θέσεις που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν τρέφει αυταπάτες σχετικά με την συνάντηση, ενώ επανάλεβε ότι οι θέσεις της Αθήνας είναι σταθερές και καθαρά διατυπωμένες. «Αλλά  πάντοτε είμαστε της άποψης ότι η συζήτηση βοηθάει κι από την από το διάλογο κάτι καλό μπορεί να βγει».
Παράλληλα, σχολίασε και τις πρόσφατες δηλώσεις Τσελίκ, λέγοντας ότι πρόκειται για «χιλιοειπωμένα πράγματα από την πλευρά της Άγκυρας που έχουν απαντηθεί από την ελληνική πλευρά και δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση και ατζέντα συζήτησης». Τέλος, ξεκαθάρισε ότι βασική διαφορά μας παραμένει η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ωστόσο όπως είπε «εκτός της  διαφοράς αυτής αντιμετωπίζουμε και κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα». 
ΟυκρανίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΤουρκία