Πολιτική | 22.03.2022 17:13

Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη - Ραγκούση για «ρυπαροφυλλάδες» και υπόθεση Novartis

Αλέξανδρος Διαμάντης

Το γάντι στον Μάκη Βορίδη σήκωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης μετά την ομιλία του Υπουργού, ο οποίος υπερασπίστηκε πλήρως τη ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει τη φίμωση του Τύπου και προσέθεσε: «Είναι στο μυαλό σας μια ρυπαροφυλλάδα, το Μακελειό και εσείς φέρνετε μια οριζόντια ρύθμιση; Στοχοποιείτε όλο τον Τύπο; Γιατί δε βάζετε μέσα και τα site;».

Μάλιστα, ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και τη Γιάννα Παπαδάκου ενώ λίγο αργότερα αναφέρθηκε στη διάταξη για τους προστατευόμενους μάρτυρες που φέρεται να «κόπηκε» κατά τη διάρκεια πρόσφατου Υπουργικού Συμβουλίου.

«Πρόσφατα μάθαμε ότι ήσασταν και εσείς προσωπικά σε εκείνους που σταθήκατε εμπόδιο να έρθει στο κοινοβούλιο η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας που θα προστατεύει τους μάρτυρες όταν θελήσουν να δώσουν στοιχεία στις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας ο Υπουργός Εσωτερικών αναρωτήθηκε τι έκανε η κυβέρνηση για την διαφθορά για να καταλήξει στο συμπέρασμα… τίποτα!

«Επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα έχασε επτά θέσεις στις διεθνείς λίστες. Επί ΝΔ ανακτήσαμε τις 7 θέσεις και ανεβήκαμε άλλες δύο», τόνισε και αναφέρθηκε στην υπόθεση της Novartis. Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις εναντίον του Δ. Παπαγγελόπουλου, τόνισε ότι οι αρχειοθετήσεις της υπόθεσης έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από την Ε. Τουλουπάκη. «Εμείς αποφασίσαμε τις διώξεις; Εμείς στείλαμε στη διαδικασία του ελέγχου και επαλείφθηκε η Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη διεύρυνε το κατηγορητήριο. Πρόσθεσε κατηγορουμένους και εσείς μου το φέρνετε ως παράδειγμα δράσεως εναντίον της διαφθοράς; Παρακολουθείτε την υπόθεση;», τόνισε και αναρωτήθηκε αν η Βουλή κίνησε τη διαδικασία εναντίον του Κ. Βαξεβάνη.

«Υπονοείτε ότι υπάρχει σχέση της κυβέρνησης με τη συγκεκριμένη ανακρίτρια του Αρείου Πάγου; Ότι υποδείξαμε εμείς στην ανακρίτρια τι θα κάνει με τον κ. Βαξεβάνη; Τι υπονοείτε ;Υπονομεύετε μια διαδικασία που κανονικά θα έπρεπε να τη στηρίξετε», είπε χαρακτηριστικά.

Οικονόμου για τροπολογία: Δεν κάνουμε καμία μορφή λογοκρισίας

Απαντήσεις για την τροπολογία που αφορά τον έντυπο Τύπο έδωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επιχειρώντας να αντίκρουσε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Οικονόμου, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι δεν είναι στόχος της κυβέρνησης να λογοκρίνει οτιδήποτε, ξεκαθαρίζοντας ότι η ρύθμιση δεν αφορά έντυπα που ασκούν πολιτική κριτική. «Η εμπειρία του τελευταίου έτους μας έδειξε ότι ο νόμος που έχουμε σε ισχύ αφήνει περιθώρια σε κάποιους να καταστρατηγούν το πνεύμα του Συντάγματος και να ασχημονούν, χωρίς να μπορούν ουσιαστικά θα έρθουν αντιμέτωποι με τις κυρώσεις που φτάνουν να τους αποδίδουν τα όργανα της πολιτείας», είπε αρχικά και προσέθεσε ότι μιλά για περιπτώσεις που η χυδαιότητας μπορεί να μείνει αναπάντητη. «Προφανώς οι νομοθέτες της δεκαετίας του 80 δεν μπορούσαν τότε καν να φανταστούν ότι θα υπήρχαν έντυπα τα οποία βυσσοδομούν έναντι πολιτών θεσμών πολιτικών εκκλησιαστικών παραγόντων […] χωρίς την παραμικρή συνέπεια οικονομική», τόνισε και προσέθεσε: με τον τρόπο αυτό δεν ξεφτιλίζονται η θιγόμενοι αλλά οι θεσμοί η δικαιοσύνη η διωκτικές αρχές και εκπέμπονται επικίνδυνα μηνύματα στην ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με τον Γ. Οικονόμου έχουν παρατηρηθεί τα εξής φαινόμενα που ουσιαστικά οδήγησαν στην κατάθεση της σχετικής ρύθμισης:

-Ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος στα έντυπα αυτά είναι πρόσωπα γνωστά ως αχυράνθρωποι που τοποθετούνται ώστε να ματαιώνουν οποιαδήποτε αξίωση από πολίτη που θεωρεί ότι θίγεται.

-Ο διευθυντής ή ο διευθυντής σύνταξης είναι άτομα που κατεξοχήν σχετίζονται με την ύλη του εντύπου, κι είναι και αυτοί αχυράνθρωποι που συχνά δεν έχουν καμία σχέση με το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Είναι ενίοτε υπερήλικες αλλοδαποί ή άτομα αγνώστου διαμονής

-Οι φερόμενοι ιδιοκτήτες εκχωρούν εικονικά τις επιχειρήσεις τους σε τρίτους χωρίς να ικανοποιούνται οι δικαστικές αξιώσει σε τρίτους. Εμφανίζονται πολλές φορές χωρίς περιουσιακά στοιχεία ενώ οι πραγματικοί ιδιοκτήτες έχουν μεγάλη περιουσία.

«Η επιδίωξη των ρυθμίσεων που φέρνουμε είναι για να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις αυτές. Όχι για να γίνεται η παρέμβαση σε οτιδήποτε γράφει το έντυπο. Καμιάς μορφής λογοκρισίας μόνο να γίνεται ορατή η ταυτότητα των έντυπο για αυτά που γράφουν και για αυτά που υποστηρίζουν», είπε και συμπλήρωσε: «Πολλοί έχουν έρθει αντιμέτωποι με χυδαίες επιθέσεις στρεβλώσεις σαν κι αυτές που ερχόμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε. Δεν τους επέτρεψαν να βρουν το δίκιο τους ενώ αντίθετα επιτρέπουν στους συκοφάντες να συνεχίζουν τις ασχήμιές. Είναι απολύτως καθαρό ότι η ρύθμιση που φέρνουμε δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα λογοκρισίας ή περιορισμού της ελευθερίας του τύπου. Αντίθετα με τις παρεμβάσεις μας δίνουμε την δυνατότητα σε ανθρώπους που έχουν υποστεί την πιο ακραία χυδαιότητα που έχουν διαπομπευθεί για την σεξουαλική τους ταυτότητα που έχουν συκοφαντηθεί ως βιαστές παιδιών να μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους χωρίς να κυνηγούν ανεμόμυλους».

Απαντώντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ρώτησε σκωπτικά τον Γ. Οικονόμου πότε και με ποιον έχει κάνει διάλογο η κυβέρνηση. «Πότε θέσατε σε δημόσια διαβούλευση την πρόθεση σας, καλή η κακή, ώστε να φτάσετε να καταθέσει την τροπολογία με αυτό το περιεχόμενο. Φέρατε νύχτα μια τροπολογία. Το γνωρίζετε ότι εγείρεται ζήτημα συνταγματικότητας. Γιατί νομοθετείτε με αυτό τον τρόπο. Γιατί ο τύπος μόνο και όχι τα site και η τηλεόραση. Γιατί ξαφνικά μέσα στη νύχτα μόνο για τον τύπο και όχι για τα υπόλοιπα μέσα μαζικής ενημέρωσης», αναρωτήθηκε ο Γ. Ραγκούσης και μάλιστα είπε αν τελικά με αυτή τη ρύθμιση θα πληρώσει ο Κ. Μητσοτάκης τα χρέη του «Κήρυκα Χανίων».

«Κρατώ ως σημαντική την επισήμανση ότι το πνεύμα αυτής της διάταξης πρέπει να ισχύσει και για τα site», απάντησε ο Γ. Οικονόμου συμπληρώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία νομοθετική προσπάθεια γενικότερη, ενός μητρώου που θα υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές.

«Δεν κατανοείτε είτε κάνετε ότι δεν κατανοείτε και τα δύο δεν είναι σοβαρά για ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μας λέτε ότι συμφωνείτε στο να αναγράφονται εκδότες να είναι ο διευθυντής σύνταξης και διευθυντής mail δημοσιογραφικών σωματείων και διαβάζω μετά πράγματα που δεν έχουνε ουσία με την νομοθέτηση», επισήμανε κλείνοντας.

Μάκης ΒορίδηςΓιάννης ΡαγκούσηςΒουλήειδήσεις τώρα