Ακρίβεια: Τα μέτρα της κυβέρνησης και το «φλερτ» με τη μεσαία τάξη - Τα μηνύματα Μητσοτάκη
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΜε την ακρίβεια να αναδεικνύεται στο νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να τιθασεύσει τις ανατιμήσεις και προσδοκά ευρωπαϊκή συμπόρευση στην αμφίρροπη αυτή μάχη. Σήμερα και αύριο το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής- που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες- με το «μενού» των ευρωπαίων ηγετών να περιλαμβάνει και το ενεργειακό.
Στην κυβέρνηση έχουν ανακοινώσει ένα πρώτο πακέτο μέτρων -χθες για παράδειγμα ψηφίστηκε η επιδότηση στα καύσιμα- ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων εφόσον συνεχιστεί το ράλι των ανατιμήσεων. Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πως στο 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα μπει έκτακτη φορολόγηση με τα χρήματα να πηγαίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Πάντως, μένει να φανεί για ποιο ποσό πρόκειται και η ΡΑΕ καλείται να αναλύσει τα σχετικά στοιχεία.
Παράλληλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, καθώς το ράλι ανατιμήσεων στην ενέργεια αλλά και σε βασικά αγαθά απομακρύνει την έξοδο από το οικονομικό… τούνελ. Με τα δημοσιονομικά περιθώρια να είναι πεπερασμένα ουσιαστικά αναζητείται και ευρωπαϊκή «ομπρέλα» για να προστατευτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία, ώστε να μπορέσει η χώρα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα το 2023. Ταυτόχρονα από το «γαλάζιο» στρατόπεδο εστιάζουν στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων, που άλλωστε είχαν κυρίαρχη θέση στο πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε η Νέα Δημοκρατία το 2019.
Ουσιαστικά στόχος είναι να μην εγκαταλειφθεί το σχέδιο για μείωση φόρων (χθες ψηφίστηκαν οι νέοι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ) , με το οποίο προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία προσέγγισε τη μεσαία τάξη. Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός στο φορολογικό πεδίο εξαρτάται άμεσα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ώστε να υπάρξει δημοσιονομικός «αέρας»).
Η πολιτική σταθερότητα και η «συμπεριληπτική» πολιτική
Στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας μια εικόνα της «γαλάζιας» στρατηγικής το επόμενο διάστημα. Για μια ακόμα φορά επιχειρήθηκε μια σύγκριση ανάμεσα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. «Εσείς τάξατε να σκίσετε το μνημόνιο, είπατε ψέματα για πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ βάλατε τον κ. Βαρουφάκη υπουργό, οδηγήσατε τη χώρα σε δημοψήφισμα και στο χείλος της χρεοκοπίας, κι εμείς βάλαμε πλάτη για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Αυτή είναι η αλήθεια» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είναι ένας φιλελεύθερος πολιτικός, ο οποίος «είχε την ατυχία να διαχειριστεί μια σειρά από κρίσεις αλλά και να προΐσταται μαζί με το οικονομικό επιτελείο της μεγαλύτερης Κεϋνσιανής δημοσιονομικής επέκτασης που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία αυτού του τόπου». Παράλληλα έστειλε μηνύματα πως θα συνεχιστούν τα «ανοίγματα», καθώς δεν αποτελεί μυστικό πως η Νέα Δημοκρατία θέλει να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με το κεντρώο ακροατήριο. «Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μεν κυβέρνηση ενός κόμματος στα χαρτιά, έχει όμως ενσωματώσει δυνάμεις και στελέχη πολύ ευρύτερα των παραδοσιακών ορίων της ΝΔ και με αυτή την συμπεριληπτική πολιτική θα πορευτούμε και εφόσον ο ελληνικός λαός μας δώσει πάλι την εμπιστοσύνη του στις επόμενες εκλογές» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Μητσοτάκη.
Οι επόμενες κάλπες και ο εκλογικός νόμος
Για κάλπες στο τέλος της τετραετίας που θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο μίλησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να βάλει ένα τέλος στη σεναριολογία για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και να στείλει μήνυμα πολιτικής σταθερότητας
Το τελευταίο διάστημα έχουν φουντώσει οι συζητήσεις για το κατά πόσο θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος- που θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη αναμέτρηση- προκειμένου να είναι πιο εύκολη η αυτοδυναμία. Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση θα υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες.
Ωστόσο, με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 - και ο οποίος θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη αναμέτρηση- απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για να κερδίσει το πρώτο κόμμα πάνω από 151 έδρες (ανάλογα και με το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής). Μια σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται αλλά στην πρόθεση ψήφου δεν φαίνεται να κατακτά τις απαιτούμενες έδρες για αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Στις έρευνες αυτές φαίνεται πως η ακρίβεια αναδεικνύεται στο βασικό πρόβλημα των πολιτών, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Μάλιστα φαίνεται πως οι πολίτες αναμένουν περισσότερα στο θέμα αυτό, με την κυβέρνηση να μιλά για εξωγενές πρόβλημα.
Χθες υπήρξε νέα δημοσκόπηση από την εταιρεία Metron Analysis, με το 68% των ερωτηθέντων να λέει πως έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης στην οικονομίας (μάλλον θετικές εντυπώσεις έχει το 21%). Όσον αφορά στην άνοδο των τιμών το 56% σημειώνει πως είναι αποτέλεσμα των διεθνών εξελίξεων αλλά υπάρχει ένα 41% που θεωρεί πως η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη.
Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και με πτώση κατά 1,5%. Συγκεκριμένα, αν οι εκλογές γινόντουσαν στην επόμενη Κυριακή το 27% απάντησε ότι θα ψήφιζε τη Νέα Δημοκρατία (από 28.5% στην προηγούμενη μέτρηση), το 19,4% ΣΥΡΙΖΑ (από 19.1% ), το 13,2% ΚΙΝΑΛ (από 14.5% στην προηγούμενη η μέτρηση). Ακολουθούν με 5% ΚΚΕ, με 4,7% η Ελληνική Λύση, και με 3,5% το ΜέΡΑ25.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με έρευνα της Marc στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 30,8 % (είχε 32.5 % στην προηγούμενη μέτρηση) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21.5 %. Την ίδια στιγμή η επιρροή της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται από τον δείκτη πρόθεσης ψήφου της Prorata στο 31% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 24%.
- Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
- Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
- Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
- Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες