Πολιτική|30.03.2022 14:00

Βουλή: Κόντρα Πλεύρη με Ξανθό για τη μονιμότητα των γιατρών στο ΕΣΥ

Newsroom

Ολομέτωπη σύγκρουση ανάμεσα στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τον Ανδρέα Ξανθό επικράτησε στη Βουλή, με αφορμή μια καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ περι κατάργησης της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων ιατρών στο ΕΣΥ.

Ξανθός: Η κυβέρνηση καταργεί τη μονιμότητα των γιατρών στο ΕΣΥ

Ο κ. Ξανθός είχε υποστηρίζει ότι «καταργείται στην πράξη η δυνατότητα μονιμοποίησης των γιατρών που ίσχυε μέχρι τώρα και αντί για τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλέγματος κινήτρων (μισθολογικών, εργασιακών, εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την αντιστροφή του brain drain και την κάλυψη των τεράστιων κενών σε ιατρικές ειδικότητες στις δημόσιες δομές Υγείας, η κυβέρνηση δημιουργεί αντικίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των γιατρών στο ΕΣΥ. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να παρέχουν υπηρεσίες εντός του ΕΣΥ».

Πλεύρης: Fake news

Απαντώντας ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για fake news, καταγγέλοντας ότι πρόκειται για μια μεθόδευση του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών της ΕΙΝΑΠ. «Καμία μονιμότητα δεν καταργείται», υποστήριξε ο Υπουργός Υγείας και μάλιστα κάλεσε τον κ. Ξανθό να μην πέφτει στο επίπεδο… Πολάκη.

Απαντώντας ο πρώην Υπουργός έκανε λόγο για παροιμιώδη θρασύτητα από πλευράς Πλεύρη και προσέθεσε: «Μας λέτε ότι υπάρχουν fake news. Άφησε τα δικολαβίστικα. Εδώ έχουμε μια διάταξη που λέει ρητά ότι οι γιατροί που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά σε θέση επιμελητή διορίζονται με πενταετή θητεία».

Η εγκύκλιος της Μίνας Γκάγκα

Για το θέμα αυτό η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έστειλε εγκύκλιο προς τους Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών να ενημερώσουν τους ιατρούς των εποπτευόμενων Μονάδων Υγείας.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται: «Προς αποφυγή παρερμηνειών, διευκρινίζουμε ότι η μονιμότητα στις προσλήψεις του ΕΣΥ ΔΕΝ καταργείται.

Ο νόμος 4915/2022 (ΦΕΚ 63/τ. Α΄) προσθέτει την αναγνώριση προϋπηρεσίας σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Β. Αμερική, η Μ. Βρετανία, η Ελβετία και η Ιαπωνία. Πρόκειται για διάταξη συμπληρωματική προς τον νόμο 2889/2001 (ΦΕΚ 37/τ. Α΄) όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 3204/2003 (ΦΕΚ 296/τ. Α΄) και ισχύει έως σήμερα και βάσει αυτού αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσθήκη δηλαδή που έγινε, αφορά την προϋπηρεσία σε τρίτες χώρες, και καμία άλλη μεταβολή δεν έχει γίνει. Η προσθήκη των νέων χωρών (και της Μ. Βρετανίας, λόγω εξόδου από την ΕΕ) είναι η μόνη αλλαγή που γίνεται στις διατάξεις που ισχύουν για τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Τα εδάφια των νόμων 3754/2009 (ΦΕΚ 43/τ. Α΄) και 4316/2014(ΦΕΚ 270/τ. Α΄), που ορίζουν ότι γίνεται ατομική κρίση των ιατρών στην πενταετία, ισχύουν όπως ίσχυαν από το 2009 και 2014 αντίστοιχα, και δεν καταργούνται. Δηλαδή, οι θέσεις δεν επαναπροκηρύσσονται και δεν καταργείται η μονιμότητα».

ειδήσεις τώραΕΣΥγιατροίΜίνα ΓκάγκαΘάνος ΠλεύρηςΑνδρέας Ξανθός