Πολιτική|31.03.2022 07:16

Ακρίβεια vs κοινωνικής ατζέντας: Στροφή στην καθημερινότητα για την κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Αλλαγή ατζέντας επιδιώκει η κυβέρνηση, που βλέπει την ακρίβεια να «ροκανίζει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και αυτό να επηρεάζει και τα γαλάζια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Στόχος είναι να υπάρξει στροφή σε ένα κοινωνικό αφήγημα με έμφαση στη στήριξη των ευάλωτων ενώ επιχειρείται και μια επιτάχυνση μεγάλων έργων υποδομών.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει σημάνει συναγερμός για την πορεία των τιμών αλλά και για το ό,τι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς που γίνονται στο πεδίο της ακρίβειας. Περιθώρια για οριζόντια μέτρα στήριξης δεν υπάρχουν, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει το τοπίο στην οικονομία και οδηγεί σε συρρίκνωση των ρυθμών ανάπτυξης.

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό η κυβέρνηση εστιάζει σε στοχευμένα μέτρα στους πλέον ευάλωτους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη και τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια. Η τροπολογία για την «επιταγή ακρίβειας» πέρασε από τη Βουλή και τα χρήματα θα καταβληθούν στους δικαιούχους την Μεγάλη Εβδομάδα. Έμφαση δίνεται και σε μια σειρά ρυθμίσεων με κοινωνικό «πρόσημο», όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», οι ρυθμίσεις για την παροχή από τις ψηφιακές πλατφόρμες του απαραίτητου εξοπλισμού στους εργαζόμενους στον κλάδο της διανομής (π.χ.προστατευτικό κράνος).

Παράλληλα δίνεται βαρύτητα σε μια σειρά έργων στον τομέα των υποδομών. Σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί - με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή - το εργοτάξιο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών - Πύργου στην Αμαλιάδα. Χθες σε συνάντηση που είχε με δημάρχους από την Δυτική Αττική ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επέκταση του μετρό και η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η γραμμή 2 προς το Ίλιον θα είναι έτοιμη να δημοπρατηθεί ενδεχομένως και πριν το τέλος του 2022.

Τα διλήμματα της κάλπης και η απειλή της χαλαρής ψήφου

Το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια υποχώρηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας - η οποία διατηρεί πάντως καθαρό προβάδισμα από το ΣΥΡΙΖΑ- έχει φουντώσει τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Αναφερόμενος στο διακύβευμα της κάλπης ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία», υπογραμμίζοντας πως «ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα». Η αναφορά αυτή προκάλεσε ποικίλα σχόλια από την αντιπολίτευση, καθώς τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν πως στο «γαλάζιο» στρατόπεδο βλέπουν πως .. δεν βγαίνουν τα κουκιά.

Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση θα υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο με τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στη μεθεπόμενη αναμέτρηση, απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για να κερδίσει το πρώτο κόμμα πάνω από 151 έδρες (ανάλογα με τη δυναμική των κομμάτων που θα είναι εκτός Βουλής).

Να σημειωθεί πως χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως δεν θα δώσει σωσίβιο σε μια κυβέρνηση που βυθίζεται στα λάθη, στην αλαζονεία και στην έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την χώρα. Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε πως «ο κ. Ανδρουλάκης απέκλεισε ξεκάθαρα τη συνεργασία με όποιον δεν ασπάζεται την σοσιαλδημοκρατία» και προσέθεσε πως «είναι προφανές ότι η δική του εκδοχή της αξιόπιστης απάντησης στις κρίσεις που ζούμε περνάει μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα»

Μάλιστα ο κ. Οικονόμου μίλησε για ισχυρή πεποίθηση του Πρωθυπουργού ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση, ιδίως μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών διεθνών κρίσεων. Για να χαρακτηρίσει την αυτοδυναμία το μέσον για αυτό το σκοπό.

Ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία θα φτάσει στις κάλπες με το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», στοχεύοντας σε ένα εκλογικό κοινό που δεν επιθυμεί… εκπλήξεις και παρατεταμένη αβεβαιότητα. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται να «περιοριστεί» η συζήτηση για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας και να επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα της αυτοδυναμίας. Στην αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας… χαλαρής ψήφου, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν στην Πειραιώς.

πόλεμοςανατιμήσειςκυβέρνησηακρίβειαειδήσεις τώραΟυκρανία