Πολιτική|05.04.2022 07:12

«Ξαναζεσταίνονται» τα ενεργειακά σχέδια: Οι κινήσεις της κυβέρνησης για εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Φωτιά» έχουν πάρει οι συζητήσεις στο ενεργειακό πεδίο, καθώς αναζητούνται εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας. Ένα μπαράζ επαφών είναι σε εξέλιξη, με την κυβέρνηση να εστιάζει σε συγκεκριμένες κινήσεις, με δεδομένη άλλωστε την πρόθεση της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί  με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον. Παράλληλα αναμένονται ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση των ερευνών για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο, ενώ προχωράνε και τα σχήματα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Για παράδειγμα το ενεργειακό αναμένεται να είναι  ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στην τριμερή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου που φιλοξενείται σήμερα στην Αθήνα.

Στόχος  όλων αυτών των πρωτοβουλιών  είναι η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Παράλληλα  τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στο ενεργειακό πεδίο - μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία- επαναφέρουν στη συζήτηση και το θέμα του East Med

Δεν παραγνωρίζεται βέβαια πως  είναι ένα σύνθετο έργο από τεχνικής και οικονομικής άποψης και ως επιλογή θα αξιολογηθεί με συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. βιωσιμότητα). Φαίνεται πάντως πως  η συζήτηση έχει «ξαναζεσταθεί», καθώς στην Ε.Ε. αναζητούνται εναλλακτικά σχήματα τροφοδοσίας (για παράδειγμα Ισπανία και Ιταλία συζητάνε την δημιουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου). 

Βέβαια μέσα σε αυτό το νέο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί μένει να φανεί πως θα κινηθεί η Άγκυρα, που αναζητά τρόπο να εμπλακεί στα ενεργειακά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να παίξει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με κράτη της ευρύτερης περιοχής (όπως το Ισραήλ).

Διπλωματικό «σπριντ» σε εξέλιξη

Διαδοχικά ραντεβού  στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που  θα συναντηθεί με την Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Βικτόρια Νούλαντ και στη συνεχεία με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γαΐρ Λαπίντ.  Όπως είναι αναμενόμενο θα συζητηθούν τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και θέματα της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου. Πριν από την τριμερή, ο Νίκος Δένδιας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ. 

Οι τρεις υπουργοί αναμένεται να εξετάσουν τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το περιθώριο διεύρυνσης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών. Υπενθυμίζεται  πως είχε προηγηθεί συνάντηση στα Ιεροσόλυμα τον Αύγουστο, ενώ τον Δεκέμβριο είχε λάβει χώρα  Σύνοδος Κορυφής

Θα ακολουθήσει το απόγευμα συνάντηση του Νίκου Δένδια με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην κατάσταση στην Ουκρανία μετά από τη ρωσική εισβολή στη χώρα, στην στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ σε όλους τους τομείς, καθώς και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έρχονται ανακοινώσεις για τους υδρογονάνθρακες 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις σχετικά με την επανεκκίνηση των ερευνών για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο. Βέβαια πρόκειται για μια διαδικασία που δεν θα εξελιχθεί από την μία ημέρα στην άλλη

Υπολογίζεται πως οι σεισμικές έρευνες που δίνουν τις πρώτες ενδείξεις για πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων απαιτούν ένα με δύο χρόνια. Οι ερευνητικές γεωτρήσεις που επιβεβαιώνουν το μέγεθος και την οικονομικότητα της εκμετάλλευσης απαιτούν περίπου τρία χρόνια, ενώ η έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου αναμένεται το 2028 ή το 2029.

Στο ενδιάμεσο η κυβέρνηση ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο και έχει εξετάσει  μεταξύ άλλων : την  προσθήκης μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, την δυνατότητα διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία και την δυνατότητα προμήθειας επιπλέον φορτίων LNG εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.  Επίσης έχει εκπονηθεί ετήσιο πρόγραμμα λειτουργίας των ορυχείων της ΔΕΗ, ενώ υπάρχει και η ευχέρεια μετατροπής λειτουργίας τεσσάρων  μεγάλων και μιας  μικρής μονάδας της ΔΕΗ ώστε αντί για φυσικό αέριο να λειτουργούν με πετρέλαιο

Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως θα εξαντληθούν όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια , ώστε να στηριχτούν οι πολίτες στο ενεργειακό πεδίο. Αυτό που τονίζεται είναι πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει στοχευμένες παρεμβάσεις με προτεραιότητα στους οικονομικά αδύναμους αλλά και με σεβασμό στα δημοσιονομικά όρια. Παράλληλα οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η διάρκεια της κρίσης παραμένει άγνωστη και επομένως διατηρούνται  εφεδρείες -όπως έγινε και  στη διάρκεια της πανδημίας- για τη δυνητικά παρατεταμένη παροχή στήριξης.

πόλεμοςΟυκρανίαΙσραήλΚυριάκος ΜητσοτάκηςΡωσίαφυσικό αέριοειδήσεις τώρα