Πολιτική|06.04.2022 16:03

Μητσοτάκης: Αυξάνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη – Ποια εργοστάσια δεν θα κλείσουν

Newsroom

Την ανάγκη αναπροσαρμογής του πλάνου για απολιγνιτοποιήση λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά χωρίς να αμφισβητείται ο στόχος της μείωσης των εκπομπών τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι είπε ο πρωθυπουργός για την αύξηση παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη

Μιλώντας στα εγκαίνια του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα ισχύος 204 μεγαβάτ (MW), ο κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε προσαρμογή του πλάνου της απολιγνιτοποίησης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε μια αχαρτογράφητη συγκυρία θα πρέπει η πολιτική να είναι ευέλικτη χωρίς να χάνει τον κεντρικό της προσανατολισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη με την αύξηση κατά 50% της εξόρυξης λιγνίτη ως ένα προσωρινό μέτρο. Στο πλαίσιο αυτό η νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028, ενώ αν χρειάζεται θα μείνουν ανοικτές για πιο πολύ και οι παλιότερες λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου 5 και της Μελίτης. Αυτό θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν προβεί σε τροποποιήσεις στην ενεργειακή τους πολιτική προκειμένου να βρουν ενδιάμεσες πηγές ενέργειας για να καλύψουν τις ανάγκες τους και να εξασφαλιστούν και για τα πιθανά χειρότερα σενάρια ως προς την ασφάλεια της τροφοδοσίας τους.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που ασκεί όσον αφορά στην απολιγνιτοποίηση. «Να θυμίσουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι όσα χρόνια κυβερνούσε η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%. Είναι υποκριτικό να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τον λιγνίτη όταν δεν έκαναν τίποτα να προετοιμάσουν την χώρα για την εποχή μετά το λιγνίτη» είπε. 

ηλεκτρική ενέργειαΚυριάκος Μητσοτάκηςηλεκτρικό ρεύμαειδήσεις τώραενέργειαλιγνίτης