Πολιτική|08.04.2022 07:05

Το κυβερνητικό αυτογκόλ με το Τάγμα του Αζόφ, το επίμονο φλερτ στο Κέντρο και οι διεργασίες στη δεξιά πολυκατοικία

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Χωρίς απρόοπτα ανέμενε η κυβέρνηση να κυλήσει η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, με δεδομένο άλλωστε πως η μεγάλη πλειοψηφία συμφωνούσε με την πρόσκληση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ωστόσο, το γεγονός πως στην Ολομέλεια μεταδόθηκε μήνυμα με ομογενή να δηλώνει ότι μάχεται με το Τάγμα Αζόφ εναντίον της Ρωσίας, προκάλεσε πυρά από την αντιπολίτευση αλλά και «γαλάζιες» αντιδράσεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» αυτό που έγινε στην ελληνική Βουλή. Την ίδια στιγμή οι αναφορές στο τάγμα του Αζοφ έφτασαν μέχρι τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με την αντιπολίτευση να ασκεί κριτική στους χειρισμούς που έγιναν.

Ωστόσο, το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως δεν πρέπει να χαθεί η μεγάλη εικόνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε πως ο πρόεδρος Β. Ζελένσκι περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή, για να προσθέσει πάντως πως «η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη». Παράλληλα εξαπέλυσε βέλη στην αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας «εξοργιστική και ανέντιμη τη χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα» ώστε να δικαιολογηθεί για άλλη μια φορά η ρωσική εισβολή…
Ουσιαστικά το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως δεν πρέπει αυτό το γεγονός να δώσει αφορμή σε όσους επιχειρούν να δικαιολογήσουν τον πόλεμο ή θέλουν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν πρέπει να χαθεί η ουσία από την χθεσινή ομιλία του Β. Ζελένσκι και η ανάγκη για καθαρές θέσεις. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρξε συζήτηση για το τι προηγήθηκε των χθεσινών γεγονότων.


Στη μεγάλη εικόνα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, σημειώνοντας πως « μέσω της ελληνικής Βουλής, μια χώρα μαρτυρική από τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας, ζήτησε την αλληλεγγύη μας, εξέφρασε το πρόβλημα της και το διεθνοποίησε περαιτέρω». Ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει το βίντεο με τους δύο Ουκρανούς μαχητές, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «προφανώς θα μπορούσε να μην είχε συμπεριληφθεί».

Η κυβέρνηση «φλερτάρει» το κέντρο αλλά πολιορκείται από τα δεξιά

Μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό η κυβέρνηση «κοιτά» προς στο μεσαίο χώρο, ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ζυμώσεις στην δεξιά πολυκατοικία. Η δημοσκοπική άνοδος του Κινήματος Αλλαγής έχει προκαλέσει προβληματισμό στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, που σε καμία περίπτωση δε θέλει να χάσει ένα κεντρώο ακροατήριο το οποίο είχε συμβάλλει στην εκλογική νίκη του 2019.

Είναι χαρακτηριστικό πως κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, έστειλαν μήνυμα συνέχισης της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής ατζέντας». Για παράδειγμα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε πως έρχονται τέσσερα νομοσχέδια : για την παιδεία, το «επιτελικό κράτος 2» ,την υγεία και την κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κοιτά προς το κέντρο εντείνονται οι .. διεργασίες με στόχο ένα δεξιό ακροατήριο (άλλωστε το γεγονός πως οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική ευνοεί ανάλογες συζητήσεις). Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος - που μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία είναι ανεξάρτητος βουλευτής - ανακοίνωσε την «Εθνική Συμφωνία», ενώ να σημειωθεί πως στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν οι Φαήλος Κρανιδιώτης και Θάνος Τζήμερος.

Επίσης, παρευρέθηκε ο Νίκος Καραχάλιος (στο παρελθόν ήταν Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει συνεργασία. Ο κ. Καραχάλιος έχει ενεργό ρόλο στην κίνηση «Δημοκράτες» , ενώ είναι σε επικοινωνία με πρώην «γαλάζιους» βουλευτές που πλέον διατηρούν αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική.

ΟυκρανίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςκυβέρνησηΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώραπόλεμοςΒουλή