Πολιτική|17.04.2022 16:11

Τσίπρας στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Στέλνουμε μήνυμα πως ο εφιάλτης τελειώνει

Βούλα Κεχαγιά

Μηνύματα προς την κοινωνία, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και την κυβέρνηση, το “καθεστώς Μητσοτάκη”, εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας μέσα σε πανηγυρικό κλίμα τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου του κόμματος ζητώντας να ανοίξει από σήμερα η καμπάνια για το στοίχημα των εκλογών Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής στις 15 Μαϊου. “Θα είναι μήνυμα πως ο Εφιάλτης τελειώνει” είπε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας το αίτημα της πολιτικής αλλαγής.

Μίλησε επίσης για την ευθύνη όλων των μελών να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να νικήσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση σ’ έναν αγώνα που “δεν περισσεύει κανένας και καμιά” για να προχωρήσουμε όλοι μαζί “ενωμένοι σαν μια γροθιά”.

Το καθαρό μήνυμα προς την κοινωνία όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι “ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη της πολιτικής αλλαγής και της προοδευτικής διακυβέρνησης” με την επισήμανση πως τίποτα από όσα έχει δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, οι 5+1 προτάσεις “δεν είναι αδύνατο, μη ρεαλιστικό και ακατόρθωτο”. Ως εκ τούτου αναφέρθηκε εκ νέου στο δίλημμα “Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα” για να επισημάνει απαντώντας σε όσους αναπαράγουν-όπως είπε- την κυβερνητική προπαγάνδα πως όσα δεσμεύτηκε το κόμμα του δεν είναι ο σοσιαλισμός αλλά “ο δρόμος για να αποφύγουμε τη βαρβαρότητα που γεννά η κυβέρνηση του εκλεκτού σας”.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς το κόμμα του είναι πως το Συνέδριο ανοίγει το δρόμο για έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιο μαζικό, πιο ισχυρό, πιο δημοκρατικό αλλά και πιο ενωμένο. Παράλληλα, όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έστειλε μήνυμα ενότητας και προς όλες τις εσωκομματικές πλευρές λέγοντας πως “σ’ αυτό εδώ το γήπεδο δεν υπάρχουν ηττημένοι, υπάρχουν μόνο νικητές” καθώς οι πραγματικοί ηττημένοι από τις τετραήμερες εργασίες είναι οι κυβερνώντες που δεν κατάφεραν να δείξουν με όλους τους τρόπους τον εκνευρισμό τους και τον φόβο που τούς διακατέχει. Πάντως, σε ό,τι αφορά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την προοπτική της 15ης Μαϊου οπότε και θα στηθούν κάλπες για εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, ανέφερε πως η ύπαρξη ρευμάτων ιδεών είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας αλλά η ύπαρξη ομαδοποιήσεων χωρίς ιδεολογικής στρατηγική και πολιτική διακριτότητα “δεν βοηθά την ποιότητα της εσωκομματικής μας δημοκρατίας”. Είπε “όχι στα ρεύματα αναπαραγωγής αξιωματούχων” και συνέστησε στα μέλη του κόμματος να μην ψηφίσουν με “χαρτάκια και λίστες που θα σάς προτείνουν οι τάσεις και τα ρεύματα των ιδεών” αλλά να λάβουν υπόψη τη συνάφεια των υποψηφίων και την ικανότητά τους, παίρνοντας με αυτόν τον τρόπο αποστάσεις από τις ομαδοποιήσεις.

Με ιδιαίτερη αυστηρότητα αναφέρθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της για να σχολιάσει πως υπάρχει ένα σημείο καμπής που όσο προπαγάνδα και τοξική επίθεση και να κάνεις σε κάποιον τόσο τον ευνοείς. “Συνεπώς συνεχίστε τον πόλεμο και τις επιθέσεις, συνεχίστε τις διαστρεβλώσεις και τη δολοφονία χαρακτήρα” είπε ζητώντας οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατό για να μπει φρένο στην κοινωνική λεηλασία. Ανέφερε πως η πιθανότητα να εξαντλήσει ο κ. Μητσοτάκης την τετραετία σημαίνει και εξάντληση κάθε πιθανότητας δικής του να διεκδικήσει μία αξιοπρεπή ήττα στις εκλογές και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάει για “καθεστωτική λειτουργία” γιατί η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο δημοκρατίας, εντιμότητας και ηθικής.

Μάλιστα παρέθεσε πολλές περιπτώσεις όπως πχ με τα γαλάζια golden boys, και τη διανομή εκατομμυρίων στα ΜΜΕ με τις διάφορες λίστες Πέτσα, τις διώξεις και παρακολουθήσεις ενοχλητικών δημοσιογράφων . Ως εκ τούτου ανέφερε ότι χρέος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να επιβάλει την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, να δώσει ανάσα ελευθερίας στη δικαιοσύνη και να στηρίξει με αντικειμενικά κριτήρια τα ΜΜΕ. “Δεν θα φτιάξουμε τη δική μας ΕΡΤ και ΕΥΠ στο γραφείο του Πρωθυπουργού” είπε τονίζοντας πως “θα δώσουμε σε διακοινοβουλευτικές επιτροπές τον έλεγχο και τις αποφάσεις” κόβοντας τον ομφάλιο λώρο του κόμματος και του κράτους.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε εκτενώς για την ανάγκη της ανανέωσης “ως μία διαρκή υπόθεση” και ως μία αυτονόητη προοπτική για το κόμμα .”Δεν μπορούμε να ομνύουμε στο όνομα της ανανεωτικής αριστεράς αν σε μία πραγματικότητα που αλλάζει ραγδαία μένουμε προσκολημμένοι. Είμαστε κόμμα εν κινήσει, της ανανέωσης, και της ανανεούμενης αριστεράς και εργαζόμαστε συστηματικά, για την συσπείρωση των δυνάμεων από τη ριζοσπαστική αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο όπως και για μία συμμαχία αριστερών δυνάμεων που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση σύντομα”.

ΣΥΡΙΖΑσυνέδριο ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπρας