Πολιτική|18.04.2022 09:27

ΣΥΡΙΖΑ: Κρατούν τη «μεγάλη εικόνα» του Συνεδρίου και προσπερνούν την ένταση - Τα βλέμματα στις εκλογές της 15ης Μαΐου

Βούλα Κεχαγιά

Στον επόμενο μεγάλο σταθμό του κόμματος που δεν είναι άλλος από τις εκλογές της 15ης Μαΐου για την ανάδειξη Προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής στρέφει το ενδιαφέρον της η Κουμουνδούρου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Η ηγεσία του κόμματος θέλει να κρατήσει τη «μεγάλη εικόνα» του Συνεδρίου και να προσπεράσει όσα σημάδεψαν το κλείσιμο της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας με αντιπαραθέσεις επί του διαδικαστικού, επαναλαμβάνοντας πως το πολιτικό μήνυμα είναι ότι η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αρχίσει.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο κάδρο της «μεγάλης εικόνας» βρίσκονται η πολύ μεγάλη συμμετοχή στο 3ο Συνέδριο των 5.500 συνέδρων, η συντριπτική έγκριση από το Σώμα των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα για την αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της συλλογικής ηγεσίας, το μήνυμα της ενδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως κι εκείνο που δείχνει ότι «ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει». Επίσης, η αποδοχή του μηνύματος που εξέπεμψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως το κόμμα του είναι έτοιμο να πετύχει την νίκη στις εκλογές και να ξανακυβερνήσει για να υλοποιήσει τάχιστα μέσα από μία προοδευτική κυβέρνηση ένα δεσμευτικό πακέτο 5+1 πολιτικών που έχουν ως άμεση προτεραιότητα την στήριξη της κοινωνίας.

Από τώρα και τις επόμενες 4 εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να προετοιμαστεί οργανωτικά για να αντεπεξέλθει στο στοίχημα της 15ης Μαΐου, που όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του πρέπει να είναι μία «γιορτή της Δημοκρατίας».

Στην κάλπη για την εκλογή νέας ΚΕ θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής 61.600 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχουν εγγραφεί στα μητρώα του κόμματος έως τις 21 Μαρτίου. Στην κάλπη του Προέδρου θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και όσοι θα παρουσιαστούν για να εγγραφούν ως μέλη του κόμματος την ημέρα της ψηφοφορίας. Κατά τις πληροφορίες το διάστημα που ακολουθεί θα γίνει προσπάθεια να εγγραφούν στο κόμμα τουλάχιστον άλλα 10.000 μέλη.

Ταυτόχρονα με τις κάλπες για τη συλλογική ηγεσία θα στηθεί ξεχωριστή διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στην ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Καταστατικού. Πρόκειται για τις τροπολογίες που αποτέλεσαν την αφορμή για την ένταση στο κλείσιμο του Συνεδρίου καθώς το αίτημα της «Ομπρέλας» που τις κατέθεσε ήταν να γίνει καταμέτρηση για έναν προς έναν τους συνέδρους, κάτι που ωστόσο χρονικά ήταν ανέφικτο καθώς πολλοί σύνεδροι έπρεπε να αποχωρήσουν για τις περιφέρειές τους.

Σημειωτέον πως η αιχμή των τροπολογιών αφορούσε την πρόταση της μειοψηφίας να εγγράφεται κάποιος ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μόνο με αυτοπρόσωπη παρουσία σε κάποια οργάνωση και όχι και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας iSYRIZA.

Ως εκ τούτου στις 15 Μαΐου θα στηθεί ξεχωριστή κάλπη στην οποία ωστόσο θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο όσοι σύνεδροι συμμετείχαν στις διαδικασίες για την καταστατική αλλαγή που αφορά την εκλογή από τη βάση, ήτοι 4.688 σύνεδροι.

συνέδριο ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςεκλογέςΕυκλείδης Τσακαλώτος