Πολιτική|23.04.2022 15:23

ΚΙΝΑΛ: Ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και διμέτωπος κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από Ανδρουλάκη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ο κύβος ερρίφθη στο Κίνημα Αλλαγής: Στις 8 Μαΐου θα στηθούν κάλπες προκειμένου τα μέλη του κόμματος να επισημοποιήσουν την επιστροφή του κόμματος στις… ρίζες του.

Το ΠΑΣΟΚ… επιστρέφει

Το brand name ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει συνοδευόμενο πιθανότατα είτε από τη Δημοκρατική Παράταξη (ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη) είτε από το Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής). Προς ώρας σε αυτές τις δύο επιλογές προσανατολίζεται η ηγεσία του κόμματος και οι οποίες θεωρούνται και οι επικρατέστερες. Τα μέλη του κόμματος, πάντως, θα έχουν τον τελικό λόγο, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι στις επόμενες εκλογές, όπως στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ θα είναι… παρών!

Διμέτωπος κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από τον Ανδρουλάκη

Την ίδια ώρα, που το κόμμα προετοιμάζεται για μια ουσιαστικά επανεκκίνηση, ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατά σαφείς αποστάσεις τόσο από τα δεξιά του όσο και από τα Αριστερά του, καταλαβαίνοντας ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να τον πιέσουν να.. διαλέξει.

Γνωρίζουν ότι το βράδυ της Κυριακής των εκλογών θα είναι τουλάχιστον οι ρυθμιστές (αν και στοχεύουν σε κάτι καλύτερο), με αποτέλεσμα να έχουν μπροστά τους μια δύσκολη επιλογή. «Κάποια στιγμή πρέπει να μας πει εκτός από το τι δεν θέλει και το τι θέλει γιατί μέχρι τώρα μόνο το τι δεν θέλει ακούμε», ήταν η πρόσφατη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα (OPEN) για τη στάση του κ. Ανδρουλάκη, την οποία στη Χαριλάου Τρικούπη δεν άφησαν αναπάντητη.

«Μετά από ένα τετραήμερο συνέδριο που τα είχε όλα, από φιλοπουτινικές θεωρίες, αντιεμβολιαστικά κηρύγματα έως και αντιδημοκρατικούς παροξυσμούς για… "καραβανάδες που πρέπει να αναλάβουν δράση", το να επικρίνει ο κ. Τσίπρας τη δική μας παράταξη για "γκρίζες ζώνες", μόνο ως ανέκδοτο μπορούμε να το εκλάβουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Μάντζος, φράση που ουσιαστικά θύμισε όσα είχε πει στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με άλλα λόγια, η στρατηγική του κ. Ανδρουλάκη στην παρούσα φάση είναι: αφενός να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα δεν πρόκειται να δώσει σε κανένα σωσίβιο και αφετέρου να δείξει ότι διαθέτει προτάσεις και κατά συνέπεια ότι μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία.

Σε αυτό ουσιαστικά το δίπτυχο έχουν εστιάσει στην Χαριλάου Τρικούπη, δεδομένου ότι η πίεση όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα αυξάνεται γεωμετρικά. Μέσω, δε, του κόμματος που θα διεξαχθεί στις 20-22 Μαΐου ο κ. Ανδρουλάκης θα προσπαθήσει να «μετρήσει» εκ νέου τις δυνάμεις του κόμματος όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά τις 270.000 ψήφους στις εσωκομματικές εκλογές.

Το στοίχημα για τον ίδιο είναι να μην υπάρξουν είτε παραφωνίες είτε «παιδικές ασθένειες», προκειμένου να μην θολώσει το μήνυμα της «επαναφοράς» μιας ιστορικής παράταξης που επί σειρά ετών αγκομαχούσε σε μονοψήφια ποσοστά.

ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚΚίνημα ΑλλαγήςΝέα ΔημοκρατίαΑλέξης ΤσίπραςΚΙΝΑΛειδήσεις τώρα