Πολιτική | 15.05.2022 07:39

Πελώνη στο ethnos.gr για επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ακρίβεια: Η Ελλάδα συνεπής εταίρος σε σημείο που η αξιοπιστία δεν είναι ο κανόνας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ «είναι μια ευκαιρία για μηνύματα και ανάδειξη του ρόλου και της εικόνας της χώρας σε όλα τα επίπεδα» σημειώνει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Σε συνέντευξη της στο ethnos.gr υπογραμμίζει πως στην Ουάσινγκτον «προφανώς θα τεθούν όλα τα ζητήματα συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής προκλητικότητας που άλλωστε υπονομεύει και την ενότητα του ΝΑΤΟ σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή».

Παράλληλα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει πως η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια σημαντική στιγμή καθώς «η χώρα μας την ώρα αυτή αναβαθμίζεται γεωπολιτικά». Προσθέτοντας πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας και να λειτουργήσει ως γέφυρα όχι μόνο με την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με τη Μέση Ανατολή.

Στο μέτωπο των τιμών η Αρ. Πελώνη αναφέρεται στο νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια και σημειώνει πως η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα περιθώρια για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για όσο διαρκεί η κρίση. Σχετικά με το πολιτικό διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης υπογραμμίζει δε πως «οι πολίτες θα κρίνουν το έργο της Κυβέρνησης που κλήθηκε να διαχειριστεί απανωτές κρίσεις και κατάφερε να κάνει την Ελλάδα πιο δυνατή. Θα κληθούν επίσης να αναλογιστούν ποια δύναμη μπορεί να πάει την Ελλάδα παρακάτω, ποιος έχει το όραμα και το πρόγραμμα για να το κάνει αυτό πραγματικότητα».

Αύριο θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο, ενώ την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στο Κογκρέσο. Τι προσδοκά η Κυβέρνηση από την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον;

Η επίσκεψη αναμένεται να επιβεβαιώσει το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, να εμβαθύνει τη σχέση και το περιεχόμενο του στρατηγικού διαλόγου. Η χώρα οικοδομεί συστηματικά σχέσεις με όλα τα κέντρα αποφάσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού είναι μια ευκαιρία για μηνύματα και ανάδειξη του ρόλου και της εικόνας της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Μιας Ελλάδας που είναι ένας συνεπής, αξιόπιστος και σταθερός εταίρος σε μια γωνιά του πλανήτη που η συνέπεια και η αξιοπιστία δεν είναι ο κανόνας. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη προστιθέμενη γεωπολιτική αξία της που είναι αναβαθμισμένη σε ένα τοπίο που όλα αλλάζουν και οι μεταψυχροπολεμικές ισορροπίες ανατρέπονται. Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται : η ακτινοβολία που έχει στις ΗΠΑ ο ελληνικός πολιτισμός. Η εικόνα της χώρας ως κοιτίδα της δημοκρατίας. Ο ρόλος της ομογένειας ως γέφυρα ανάμεσα στους δύο λαούς και η συμβολή της -που αναγνωρίζεται- σε όλο το φάσμα της αμερικανικής ζωής. Οι ιστορικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει στη χώρα.

Η επίσκεψη στις ΗΠΑ γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα. Για παράδειγμα το τελευταίο διάστημα υπάρχει η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, οι εξελίξεις στα ενεργειακά με δεδομένο τον ευρωπαϊκό στόχο για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο κ.α. Μιλάμε επομένως για μια συνάντηση με διευρυμένη ατζέντα ;

Προφανώς θα τεθούν όλα τα ζητήματα συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής προκλητικότητας που άλλωστε υπονομεύει και την ενότητα του ΝΑΤΟ σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή. Όμως, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε. Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ έχουν τη δική τους ιστορία και πορεία και μια πολυεπίπεδη στρατηγική συνεργασία σε διμερές επίπεδο, τόσο στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, όσο και σε αυτό της άμυνας. Θυμίζω ότι τον Δεκέμβριο έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους το νομοσχέδιο για την ελληνοαμερικανική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία, το οποίο είναι ο πρόλογος μιας στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια σημαντική στιγμή καθώς η χώρα μας την ώρα αυτή αναβαθμίζεται γεωπολιτικά. Μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας, να συμβάλει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων ενέργειας, να λειτουργεί ως γέφυρα όχι μόνο με την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με τη Μέση Ανατολή. Αποδεικνύεται ταυτόχρονα ως έντιμος αξιόπιστος και σταθερός συνομιλητής.

Στις Η.Π.Α. ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει με τον Πρόεδρο Biden και θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο -όπως ο ίδιος τόνισε- όχι μόνο εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού. Θα μιλήσει ως Πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο ενεργειακό πεδίο δεν λαμβάνονται με την απαιτούμενη ταχύτητα οι αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε. Με δεδομένο πως δεν φαίνεται τώρα κοντά φως στο…ενεργειακό τούνελ, πόσο εύκολο είναι για την Κυβέρνηση να παρατείνει για μεγάλο διάστημα τα μέτρα στήριξης χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία;

Η Ευρώπη είναι ένα υπερωκεάνειο που στρίβει πολύ δύσκολα. Παρολαυτά, κινήθηκε γρήγορα και τολμηρά στη διάρκεια της πανδημίας με το Ταμείο Ανάκαμψης. Δυστυχώς, παρότι κινήθηκε πολύ γρήγορα στο θέμα των κυρώσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν κινείται με την ίδια ταχύτητα στο θέμα της ενέργειας και των συνεπειών της κρίσης για τους πολίτες, συνέπειες ασύμμετρες για κάθε χώρα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την Ευρώπη. Τόσο για την κοινή προμήθεια, όσο και για την αποσύνδεση της χονδρικής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, δεν μπορούσε να περιμένει άλλο την Ευρώπη. Προχώρησε στο νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια. Θα συνεχίσει, όμως, να διεκδικεί κοινή ευρωπαϊκή λύση, καθώς είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Η Κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα περιθώρια για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για όσο διαρκεί η κρίση. Το πακέτο που μόλις ανακοινώθηκε είναι δίκαιο και τεκμηριωμένο - ήταν μια πολύ σύνθετη άσκηση που απαίτησε πολλή μελέτη και συνεργασία πολλών Υπουργείων.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη αλλά τα ποσοστά της έχουν υποχωρήσει. Με δεδομένο πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική ανησυχείτε για την χαλαρή ψήφο;

Η Κυβέρνηση δεν ασκεί πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις. Και παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει, τις ανατροπές και τους μεγάλους βαθμούς αβεβαιότητας, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαφορά των εκλογών του 2019. Αυτό δείχνει, ότι 33 μήνες μετά τις εκλογές και παρά τις δυσκολίες, τις όποιες αστοχίες και την πίεση που ασκούν εισαγόμενες κρίσεις, οι πολίτες την εμπιστεύονται γιατί βρίσκεται δίπλα σε κάθε πολίτη.

Δεδομένο είναι πως σε αυτή την χρονική συγκυρία η αντιμετώπιση των ανατιμήσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Μήπως αυτό οδηγήσει σε μεταρρυθμιστική κόπωση και δεν προχωρήσουν αλλαγές σε κομβικούς τομείς;

Η Κυβέρνηση αυτή δεν κατέβασε ποτέ τα μολύβια. Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, που κλήθηκε και καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει, παρά τις δυσκολίες, προχώρησε μπροστά κάνοντας πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης φόρων και εισφορών και της ανακούφισης της μεσαίας τάξης, ενώ στήριξε και στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Το ίδιο θα κάνει και στον χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές. Θα σταθεί δίπλα στον κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε. Ο Πρωθυπουργός -μιλώντας στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας- ήδη περιέγραψε τις προτεραιότητες για τους επόμενους 12 μήνες. Να απελευθερωθούμε σύντομα από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και να πετύχουμε μέσα στο 2023 την ένταξή μας στην επενδυτική βαθμίδα η οποία θα επιτρέψει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας, στόχος εφικτός μετά τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα να συνεχίσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μας. Να αναβαθμιστεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να λειτουργήσει ο Προσωπικός Γιατρός. Να εφαρμοστεί το πλαίσιο για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμιά μας. Να γενικευτεί η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, να μεσολαβήσει νέα μείωση των εισφορών του Ιουνίου, να υπάρξει η πρώτη αύξηση των συντάξεων τον Ιανουάριο, αλλά και να εφαρμοστούν οι θεσμοί των συντάξεων εμπιστοσύνης με βάση τη δήλωση του ασφαλισμένου και των fast track συντάξεων με όριο απονομής το τρίμηνο.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πρόσφατα πως οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο. Πως θα πετύχει η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει το κεντρώο ακροατήριο, το οποίο… πολιορκούν και άλλοι;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει από την πρώτη στιγμή ότι είναι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων χωρίς διχαστικές λογικές και διαχωριστικές γραμμές. Αξιοποιεί πρόσωπα πέρα των στενών ορίων της Νέας Δημοκρατίας. Απευθύνεται χωρίς παρωπίδες σε όλους τους Έλληνες. Το Κέντρο, δεν είναι κάτι αόρατο. Είναι η οδός του μέτρου και της λογικής, η οδός των πραγματικά προοδευτικών πολιτικών και όχι αυτών που θέλουν να εμφανίζονται ως τέτοιες. Είναι ο δρόμος που πάει τη Ελλάδα μπροστά, που αλλάζει την καθημερινότητα του πολίτη, την θέση και την εικόνα της χώρας σε έναν κόσμο που αλλάζει. Στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα κρίνουν το έργο της Κυβέρνησης που κλήθηκε να διαχειριστεί απανωτές κρίσεις και κατάφερε να κάνει την Ελλάδα πιο δυνατή. Θα κληθούν επίσης να αναλογιστούν ποια δύναμη μπορεί να πάει την Ελλάδα παρακάτω, ποιος έχει το όραμα και το πρόγραμμα για να το κάνει αυτό πραγματικότητα.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςακρίβειαΗΠΑΑριστοτελία Πελώνηειδήσεις τώραΝΑΤΟ