Γενοκτονία Ποντίων: Ακραίες τουρκικές προκλήσεις την Ημέρα Μνήμης - «Η 19η Μαΐου αναβιώνει το πνεύμα αντίστασης μέσα μας», είπε ο Ερντογάν
Μαρία ΖαχαράκηΜήνυμα με αφορμή την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η οποία στην Τουρκία είναι η Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού, έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Στις 19 Μαΐου 1919, το τουρκικό έθνος ξεσηκώθηκε ενάντια στις αποικιακές δυνάμεις κατοχής και επέδειξε έναν επικό ηρωισμό ξεκινώντας έναν ολοκληρωτικό αγώνα για την ίδρυση του τελευταίου και παντοτινού κράτους, της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και πετυχαίνοντας μια ευλογημένη νίκη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, συνδέοντας την ημέρα με την επέτειο της άφιξης του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα το 1919 και την έναρξη του πολέμου κατά των Ελλήνων.
Το Τ/ΥΠΕΞ απορρίπτει τις δηλώσεις των ελληνικών αρχών περί Γενοκτονίας του Πόντου
Την ίδια στιγμή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απορρίπτει τις «παραληρηματικές», όπως τις χαρακτηρίζει, «δηλώσεις των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου των αβάσιμων ισχυρισμών περί Πόντου, που διαστρεβλώνουν πλήρως την Ιστορία». Το τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει: «Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις παράλογες προσπάθειές τους να παραποιούν την Ιστορία. Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των λόμπι κατά της Τουρκίας να εξαπατήσουν το κοινό φέρνοντας αυτούς τους μεροληπτικούς ισχυρισμούς στην ημερήσια διάταξη τρίτων χωρών.
Είναι σαφές ότι οι προσπάθειες εκείνων που προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την Ιστορία και να παραπλανήσουν τις νέες γενιές δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Αντί να βασίζεται σε παραποιημένες ιστορικές αφηγήσεις που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογικό για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα γεγονότα σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που καθορίστηκαν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, όπως περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, που διαπράχθηκαν από την Ελλάδα, κατά την απόπειρα κατοχής και εισβολής της στην Ανατολία. Ομοίως, θα ήταν σκόπιμο για όσους κάνουν τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς να θυμούνται τα βάναυσα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τριπολιτσάς το 1821.
Καλούμε την Ελλάδα να εργαστεί μαζί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα ευημερούν μέλλον στη βάση της συνεργασίας αντί να προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα γεγονότα».
Αποτελείται συνήθης πρακτική του Τ/ΥΠΕΞ, κατά τα τελευταία έτη, ανήμερα της επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων να εκδίδει δελτίο Τύπου για το ίδιο θέμα με τον ίδιο τίτλο προσαρμόζοντας την ημερομηνία. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η 'Τριπολιτσά' αναφέρεται για πρώτη φορά σε αυτό το πλαίσιο.
Ακάρ: «Είναι πλασματικό η Ελλάδα να εξοπλίζεται με τόσα χρέη, περιμένουμε να πάρει σωστές αποφάσεις»
Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, παρευρέθηκε στην 4η Έκθεση Αποδοτικότητας και Τεχνολογίας που διοργάνωσε πανεπιστήμιο της Άγκυρας και αναφέρθηκε στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Όπως δήλωσε, η Τουρκία είναι ένα βήμα μπροστά από τους ομολόγους της όσον αφορά την ειρήνη και την επίλυση προβλημάτων, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα δίπλα, όπως και στο παρελθόν, στους Τ/Κ για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Ακάρ είπε: «Περιμένουμε από την Ελλάδα να δει τα γεγονότα σφαιρικά και να λάβει σωστές και λογικές αποφάσεις. Δεν είναι πραγματικά παρά πλασματικό για μια χώρα με τόσα χρέη να πέφτει στον λεγόμενο σεβντά των εξοπλισμών από το πουθενά ή να τρέχει για νέες συμμαχίες όταν υπάρχει η συμμαχία του ΝΑΤΟ», είπε.
Σχολιάζοντας τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία, ο Ακάρ είπε χαρακτηριστικά, «Το τζίνι βγήκε έξω από το μπουκάλι. Οι επιχειρηματίες και τα πανεπιστήμιά μας δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παράγουν γνώση, να τη μετατρέπουν σε τεχνολογία και να την μεταλαμπαδεύουν στην αμυντική βιομηχανία. Τα ψυχολογικά εμπόδια έχουν καταρριφθεί».
Έφτασε στην Τουρκία το γεωτρύπανο «Αλπαρσλάν»
Επίσης το 4ο γεωτρύπανο, που θα ενταχθεί στον στόλο της Τουρκίας για αναζήτηση υδρογονανθράκων στις θάλασσες, έφτασε στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνης.
Το πλοίο, το οποίο ξεκίνησε το ταξίδι του από το λιμάνι Okpo της Νότιας Κορέας στις 7 Μαρτίου, έφτασε σήμερα το πρωί, όπως είχε προγραμματιστεί, στο λιμάνι της Μερσίνης στη Μεσόγειο. Μετά το «Fatih», το «Kanuni» και το «Yavuz», θα είναι το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας. Το πλοίο 7ης γενιάς, μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων, θα ελλιμενιστεί στο λιμάνι. Το πλοίο με ύψος καταρτιού 104 μέτρα και ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης θα παραμείνει στο λιμάνι για περίπου 2 μήνες και τον Ιούλιο θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο.
Γενί Σαφάκ: Η Ελλάδα είναι ο δούρειος ίππος του ΝΑΤΟ
Με τίτλο «Δούρειος ίππος στο ΝΑΤΟ: Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης παρουσίασε την Τουρκία ως απειλή στο αμερικανικό Κογκρέσο», η εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’ συνεχίζει να βάλει για δεύτερη ημέρα κατά της Ελλάδας και του Έλληνα πρωθυπουργού, εμφανώς ενοχλημένη από την ομιλία του στο Κογκρέσο.
«Η Αθήνα ανέλαβε το ρόλο δούρειου ίππου στο ΝΑΤΟ, που ήθελε να δώσει μια εντύπωση ενότητας μετά από πολλά χρόνια με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο έδειξε την Τουρκία ως απειλή αντί της Ρωσίας. Ο Μητσοτάκης, που ήθελε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, παραδέχτηκε επίσης ότι η Αθήνα δεν εγκατέλειψε την Ένωση με την Κύπρο», υποστηρίζει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, σχολιάζοντας πικρόχολα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπάτησε «με επιτυχία» το Κογκρέσο.
«Ο Μητσοτάκης εξαπάτησε με επιτυχία το Κογκρέσο»
«Ο Μητσοτάκης στοχοποίησε επίσης τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας. Ο Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Παραδέχτηκε ότι η Αθήνα δεν έχει παραιτηθεί από τον στόχο της Ένωσης με την Κύπρο.
Τα λόγια του Μητσοτάκη με στόχο την Τουρκία, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, αποκάλυψαν για άλλη μια φορά τον ρόλο της Αθήνας ως «δούρειου ίππου» στη συμμαχία, την οποία προσπαθεί να διαταράξει και να αποδυναμώσει την ενότητά της. Το χειροκρότημα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στον Μητσοτάκη αποτελούν απόδειξη της σύγχυσης της Ουάσιγκτον στην εξωτερική πολιτική», σχολιάζει δηκτικά η φίλα προσκείμενη στην τουρκική προεδρία εφημερίδα.
- Συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: Έτοιμοι να επιταχύνουν τη στήριξη στο Κίεβο
- Διοικητές Νοσοκομείων: Παρατείνεται από το ΑΣΕΠ η προθεσμία για τις ενστάσεις στην 2η και 5η ΥΠΕ
- «Λουκέτο» σε ιδιωτικό σχολείο μετά από καταγγελία για παρενόχληση μαθητριών από εκπαιδευτικό
- Ποια είναι η 20χρονη καλλονή που τράβηξε τα βλέμματα στον αγώνα του Μάικ Τάισον με τον Τζέικ Πολ