Με «κόψιμο» μισθού απειλούνται οι δικαστές που καθυστερούν την έκδοση αποφάσεων
Αλέξανδρος ΔιαμάντηςΔραστικά μέτρα για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης λαμβάνει το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, πλέον σε περίπτωση που κάποιος δικαστικός κατ’ επανάληψη καθυστερεί να παραδώσει τις αποφάσεις του, τότε θα έρθει αντιμέτωπος με το «κόψιμο» της μισθοδοσίας του, μετά από πράξη του προέδρου του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης ή του δικαστικού λειτουργού που διευθύνει το δικαστήριο ή την εισαγγελία ή τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο ή τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή με πράξη του προέδρου του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης ή του δικαστικού λειτουργού.
Ειδικότερα, το άρθρο 50 παράγραφος 3 και 4 του νομοσχεδίου με τίτλο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, η συζήτηση του οποίου θα ολοκληρωθεί σήμερα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προβλέπει τα εξής:
3. Δεν οφείλεται μισθός για το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο ο δικαστικός λειτουργός από δική του υπαιτιότητα δεν παρέχει υπηρεσία. Ως μη παροχή υπηρεσίας νοείται και η, κατά την κρίση των οργάνων, που αναφέρονται στην παρ. 4, κατ’ επανάληψη αδικαιολόγητη καθυστέρηση παράδοσης σχεδίων αποφάσεων και δικογραφιών που του ανατίθενται προς επεξεργασία, καθώς και η αδικαιολόγητη μη συμμετοχή στις συνεδριάσεις των οργάνων του δικαστηρίου ή η αδικαιολόγητη μη εκτέλεση υπηρεσίας που του ανατέθηκε αρμοδίως.
4. Στην περίπτωση της παρ. 3, ο μισθός περικόπτεται με πράξη του προέδρου του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης ή του δικαστικού λειτουργού που διευθύνει το δικαστήριο ή την εισαγγελία ή τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο ή τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή με πράξη του προέδρου του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης ή του δικαστικού λειτουργού, που διευθύνει το αμέσως ανώτερο δικαστήριο ή εισαγγελία, με την οποία ορίζεται, αναλόγως με τη μη παροχή υπηρεσίας, το χρονικό διάστημα για το οποίο περικόπτεται ο μισθός. Για την περικοπή του μισθού του εκκαθαριστή – δικαστικού λειτουργού, αρμόδιος είναι ο πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης ή ο δικαστικός λειτουργός που διευθύνει το αμέσως ανώτερο δικαστήριο ή εισαγγελία. Ο αρμόδιος για την περικοπή του μισθού καλεί, πριν από την έκδοση της πράξης, εγγράφως τον δικαστικό λειτουργό να εκφράσει τις απόψεις του.
Η εκτέλεση της πράξης δεν αναστέλλεται για οποιονδήποτε λόγο. Ο δικαστικός λειτουργός στον οποίο αφορά η πράξη μπορεί, μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από την επίδοση της πράξης σε αυτόν, να ασκήσει προσφυγή κατ’ αυτής ενώπιον του οικείου ανώτατου δικαστικού συμβουλίου, το οποίο αποφαίνεται αμετάκλητα. Σε περίπτωση αποδοχής της προσφυγής, το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο εξαφανίζει την πράξη της περικοπής, ενώ διατάσσεται η απόδοση σε αυτόν του μισθού που περικόπηκε.
- Κώστας Σημίτης: Η νίκη στο επεισοδιακό συνέδριο του 1996 και η σκυτάλη από τον Ανδρέα Παπανδρέου
- Απόψε τα ξημερώματα η 82η απονομή των Χρυσών Σφαιρών - Τα 5 πράγματα που αξίζει να περιμένεις
- Εξοχικές κατοικίες: Με δύο ταχύτητες τρέχει η αγορά - Πόσο έχουν μεταβληθεί οι τιμές και πόσο επηρεάζει η κλιματική αλλαγή
- Ο Diddy θεωρεί συκοφαντικό το επερχόμενο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του - Η απάντηση των δικηγόρων του