Κλιμάκωση από τους Τούρκους: Τα πυρά Ερντογάν, η στρατιωτική άσκηση και το σενάριο απόβασης σε βραχονησίδα – Πώς απαντά η Αθήνα
NewsroomΚλιμακώνουν σε όλα τα επίπεδα την ένταση οι Τούρκοι το τελευταίο διάστημα, τόσο σε λεκτικό επίπεδο, όσο και επί του πεδίου.
Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλα σημαίνοντα στελέχη της τουρκικής ηγεσίας επιδίδονται σε απαξιωτικές δηλώσεις για την Ελλάδα, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας προχωρά σε προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις, που φτάνουν σε σημείο να περιλαμβάνουν σενάρια εισβολής σε ελληνικά νησιά. Η Αθήνα από την πλευρά της παρακολουθεί με ψυχραιμία την κατάσταση, διαμηνύει πως θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και απαντά καταλλήλως.
Στα ύψη η ένταση
Χαρακτηριστική της προσπάθειας να σηκώσουν οι τούρκοι τους τόνους είναι η στρατιωτική άσκηση «EFES 2022». Κατά τη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε συνθήκες απόβασης σε νησιά, αφού το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει: αποβατικές και αεροκίνητες ενέργειες, πραγματικά πυρά, αλλά και πτήσεις drones. Μάλιστα, ενδεικτική της βαρύτητας που αποδίδουν οι Τούρκοι στην εν λόγω άσκηση – σε επικοινωνιακό επίπεδο- είναι και η παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του εθνικιστή συμμάχου του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, σήμερα συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση το μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά αεροσκάφη. Χαρακτηριστικά 15 αεροσκάφη – ανάμεσά τους και ένα μη επανδρωμένο – προχώρησαν σε 43 παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και 2 εικονικές αερομαχίες.
Αλλά και σε λεκτικό επίπεδο, η Άγκυρα φαίνεται να συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυτό το πλαίσιο, προχώρησε σε μια νέα ανοίκεια επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Υποστηρίξαμε την εκ νέου ένταξη της Γαλλίας και της Ελλάδας, στο ΝΑΤΟ. Και οι ΗΠΑ έδωσαν άδεια να ιδρύσουν βάσεις εναντίον μας, 9 βάσεις. Εναντίον ποιων είναι (σ.σ. οι βάσεις); Λένε ότι είναι εναντίον της Ρωσίας, δεν το τρώμε. Η Ελλάδα χρωστάει στην ΕΕ και παρόλα αυτά δίνουν όπλα, δεν θα πω ονόματα. Εναντίον ποιων της τα δίνουν;», διερωτήθηκε αρχικά κατά τη διάρκεια δηλώσεών του με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη. «Μιλήσαμε αλλά δες τι έγινε μετά. Και στο Νταβός το ίδιο έκανε. (…) Μας γέλασε στην Κωνσταντινούπολη και μετά μας έβριζε. Το ίδιο έκανε και ο Νταβός».
«Στο γεύμα με τον Μητσοτάκη παρόλο που είπαμε δεν θα αφήσουμε τρίτους, σαν να μην κάναμε αυτή την συνάντηση πήγε και έκανε δηλώσεις στην Αμερική».
Αλλά και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP, επιχείρησε να κάνει το άσπρο – μαύρο σε ακόμη ένα θέμα που σηκώνει ψηλά η Άγκυρα, το μεταναστευτικό. Με αφορμή έκθεση της ευρωβουλής που βάλει κατά της Άγκυρας, ο Ομέρ Τσελίκ, ούτε λίγο, ούτε πολύ, κάλεσε την ευρωβουλή να κατακρίνει την Ελλάδα για τους χειρισμούς της στο ζήτημα.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοίμασε και πάλι μια έκθεση για την Τουρκία που είναι εκτός πραγματικότητας και ανεύθυνη. Έδειξαν μια προσέγγιση βασισμένη σε ελληνο-ελληνοκυπριακές θέσεις στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Το ΕΚ θα πρέπει να υιοθετήσει μια στάση που να επικρίνει τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν κάνουν αυτά που τις αντιστοιχούν στο θέμα των μεταναστών και να ευχαριστεί την Τουρκία. Θα πρέπει επίσης να προτείνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που δεν εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους προς την Τουρκία».
Στο τραπέζι σενάριο για τουρκική απόβαση σε ελληνική βραχονησίδα
Όλα αυτά την ώρα που όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Αλεξία Τασούλη, γίνονται διαρκείς συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή και στελεχών του ΥΠΕΘΑ και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της απόβασης σε βραχονησίδα.
Η Αθήνα έχει επίσης ενημερωθεί πως η Τουρκία έχει ενοχληθεί πολύ από τους χάρτες που δόθηκαν σε πρεσβείες που δείχνουν τις τουρκικές αξιώσεις και επιχειρεί να κάνει και αυτή το ίδιο. Επίσης, κάποιες πληροφορίες που διακινούνται σε διπλωματικούς κύκλους, αναφέρουν πως η Τουρκία ενδεχομένως να προσφύγει στον ΟΗΕ, για καθεστώς των ελληνικών νησιών. Επί του θέματος αυτού, πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ απαντούν: «Η Τουρκία ας κάνει ό,τι θέλει, διότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει, έχει δυνατό διπλωματικό οπλοστάσιο».
Μήνυμα Δένδια
Καθώς λοιπόν κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών, έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, λέγοντας πως «οι έντονες εκφράσεις, οι προκλητικές δηλώσεις, δεν βοηθούν. Η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από τέτοιες δηλώσεις. Να φροντίσει ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας. Αυτός είναι ένας άξονας που θα μπορούσε να βοηθήσει».
«Έχω πάντα την εντύπωση ότι ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή πορεία. Ελπίζω η Τουρκική κυβέρνηση να συμμερίζεται τον πόθο αυτό τη τουρκικής κοινωνίας», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Από την ελληνική πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, βρισκόμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι «είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία και το γνωρίζουν άπαντες αυτό, ακόμα κι αυτοί που φωνάζουν».
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς πανικό και χωρίς να υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στον επιχειρησιακό τομέα, δεδομένου ότι η Τουρκία επιμένει σε μια ρητορική που προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και που δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί η Ελλάδα, η κυβέρνηση είναι πάντα σε εγρήγορση.
«Οφείλουμε ανά πάσα στιγμή να έχουμε τα αντανακλαστικά μας ενεργοποιημένα είτε αυτά αφορούν στην απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας στο διπλωματικό πεδίο είτε στο πεδίο, χωρίς πανικό και να προκαλούμε κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου παραδέχτηκε ότι με ευθύνη της τουρκικής πλευράς έχουν περιοριστεί πάρα πολύ οι δίαυλοι και τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία, καθώς υπήρχε μια καθολική αλλαγή της Άγκυρας μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπάιντεν.
«Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια πλειοδοσία της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας σαν να συναγωνίζονται ο ένας τον άλλον, με πρώτο τον πρόεδρο Ερντογάν και από κάτω όλους τους υπόλοιπους, με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς έναντι της χώρας, με προκλητικές απειλές, με ανυπόστατους ισχυρισμούς και με ανιστόρητες αξιώσεις. Και αυτό το αντιμετωπίζουμε πολύ ουσιαστικά και ρεαλιστικά. Και όσο πιο ουσιαστικά το αντιμετωπίζουμε τόσο περισσότερο εξοργίζεται η απέναντι πλευρά», συμπλήρωσε.
Απίστευτο: Έγινε εκατομμυριούχος για… 10 λεπτά - Η ιστορία ηλικιωμένης με το λάθος δελτίο λοταρίας
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων