Πολιτική|12.02.2019 08:09

Κόκκινα δάνεια: Οδός συνεννόησης, αλλά µε «αγκάθια» - Τι λένε οι τράπεζες

Newsroom

Με διάθεση να συµφωνήσουν στο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασµό εµφανίστηκαν χθες οι τραπεζίτες στη συνάντηση µε το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς µε την πρότασή τους δέχονται να υπάγονται όλα τα δάνεια µε προσηµείωση πρώτης κατοικίας στο νέο πλαίσιο.

Αυτή ήταν µέχρι τώρα η βασική διαφορά ανάµεσα στις δύο πλευρές. Διαφορά που ξεπεράστηκε, αλλά δηµιουργήθηκε νέα «εµπλοκή». Διότι οι τραπεζίτες βάζουν ως προϋπόθεση η αντικειµενική αξία της πρώτης κατοικίας να διαµορφωθεί στα 100.000-120.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδηµα στα 20.000 ευρώ (αντί για τα 250.000 ευρώ αξία και τα 35.000 ευρώ εισόδηµα που είναι η πρόταση της κυβέρνησης).

Η συνάντηση πραγµατοποιήθηκε χθες το απόγευµα στο Μέγαρο Μαξίµου και συµµετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης Γιάννης ∆ραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαµπουράρης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ∆ηµήτρης Λιάκος, οι CEO των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νικόλας Καραµούζης και ο επικεφαλής του NPL Forum της ΕΕΤ Θόδωρος Καλαντώνης.

Σύµφωνα µε την πρόταση που έχουν εκπονήσει οι τράπεζες, στο νέο πλαίσιο θα µπορούν να υπαχθούν δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» για διάστηµα µεγαλύτερο των 90 ηµερών.

Διατραπεζική πλατφόρµα

Ο επιλέξιµος δανειολήπτης -που θα πληροί δηλαδή τα κριτήρια- θα «ρυθµίζεται» εξωδικαστικά και θα προστατεύει το σπίτι του από τον πλειστηριασµό. Το αίτηµα θα υποβάλλεται στη διατραπεζική πλατφόρµα που θα δηµιουργήσουν οι τράπεζες και θα λειτουργεί στη λογική της πλατφόρµας του εξωδικαστικού µηχανισµού.

Στην κατεύθυνση αυτή οι τράπεζες θα προχωρούν:

  • Σε επιµήκυνση της υπολειπόµενης διάρκειας του δανείου µέχρι και 20 χρόνια. Η επιµήκυνση θα είναι ανάλογη µε την ηλικία του δανειολήπτη, που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80 χρόνια (ηλικίας) στη λήξη του δανείου.
  • Θα προσφέρουν νέο, µικρότερο επιτόκιο που θα είναι κυµαινόµενο (µε βάση το euribor πλέον περιθωρίου).
  • «Κούρεµα» υπό προϋποθέσεις και όχι αδιακρίτως για όλους. Οι τραπεζίτες εισηγούνται «κούρεµα» µόνο για τις περιπτώσεις που το ύψος του δανείου ξεπερνά το 120% της εµπορικής αξίας του ακινήτου. Θα κουρεύεται, δηλαδή, το επιπλέον ποσό. Παράδειγµα: για δάνειο 150.000 ευρώ, στην περίπτωση που η εµπορική αξία του σπιτιού είναι 100.000 ευρώ, θα κουρεύονται οι 30.000 ευρώ και θα ρυθµίζεται το υπόλοιπο, δηλαδή τα 120.000 ευρώ.
  • Επιδότηση -κατά το 1/3 της δόσης, σύµφωνα µε το κυπριακό µοντέλο «Εστία»- θα δικαιούνται όσοι πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια λαµβανοµένης υπόψη της γενικής περιουσιακής τους κατάστασης. ∆ηλαδή καταθέσεις, άλλα ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία.

Επίσης, υπό συζήτηση είναι αν στο νέο πλαίσιο θα υπάγονται όσα δάνεια έχουν καταστεί υπερήµερα µέχρι τις 31 ∆εκεµβρίου 2018. Οπως και το τι θα γίνει µε τα αιτήµατα που έχουν υποβληθεί στον νόµο Κατσέλη και δεν έχουν ακόµα εκδικαστεί. Σύµφωνα µε τους τραπεζίτες, τα δάνεια αυτά θα πρέπει να «φύγουν» από το παλαιό καθεστώς και να υπαχθούν στο νέο πλαίσιο.

κόκκινα δάνειαΓιάννης ΔραγασάκηςΑλέκος Φλαμπουράρης